Kapadokya bölgesi turizminin geleceğinin etkin şekilde belirlenmesi amacıyla Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı ve Nevşehir Belediyesi’nin işbirliğinde düzenlenen Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları-Kapadokya Stratejik Yön Planı Nevşehir Çalıştayı geçtiğimiz gün Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde tamamlandı.

 

Çalıştay’da Kapadokya nın Seçilmiş ve atanmışları ile Yerel Yönetimler ve Kapadokya ya gönül verenler turizmcilerde toplantıda yerlerini aldılar.

 

Toplantıya damgasını vuran olay ise:Kapadokya dan bir Turizm İşletmecisinin Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e sorusu oldu…

 

Çalıştay’a damga vuran Nevşehirli bir turizmcinin ;

 

Sayın Başkanım Hasan Ünver; “Nevşehir in Kimliği ve unutulmaz bir dönemin yaşayan tarihi portresi konumundaki tarihi Nevşehir Kalesi çevresindeki o eski evleri neden yıktınız ???? “

 

Hasan Ünver ne dedi…

Cevap ise tatmin edici olmadığı gibi kaçamak cevaplar geliyor: Biz tarihi kervansarayı ortaya çıkarttık …….diye devam eden türden konuşmalar.Oysa Nevşehir’in Kendisi Kimliği ve Yıkıma ait ne Nevşehirli vatandaşın ne görüşü alınmış nede düşün

cesi sorulmuş…Nede buranın restore edilmesi düşünülmüş….

Yerli ve yabancı turistlerin büyük  ilgiyle objektiflerine konu olan ve Nevşehir insanının ata yadigarı kurucusu Osmanlı dönemi Sadrazamı Merhum Nevşehirli Damat İbrahim Paşa dan kalan o binalar neden yıkıldı hangi mantıkla kıyıldı…. O doğal doku neden muhafaza edilmedi işin kolayına gidilerek YIKIM kararıyla şimdilerde sanki bir Savaştan çıkmış yada doğal bir zelzele depremden görüntü halini alan her Nevşehirlinin inanıyoruz ki bakmalara doyamadığı şimdilerde ise gördüğü o yıkılan görüntüsü ile adeta bir ihanetin içi sızlatan görüntüsünde tüm Nevşehirlilerin gönülleri yaralıyor vicdanımızı sızlatıyor…

 

Oysaki her şehir de Eski tarihi binalar korunuyor restore ediliyor ve tekrardan şehrin kimliğine kazandırılıyor yaşatılıyor…Bir çok Şehir Belediyesi aman bir tarihi eserimiz olsa diyor.Nevşehir de  ise değerlerimizin elimizdekilerin kıymetini bilemiyoruz….Ne Han ne hamam ne çeşme ne eski ev … Hepsi sahipsizlikten ilgisizlikten ya yıkılmış yada yok olmak üzere kaderine terk edilmiş. Nevşehir de Koskoca bir tarih kan ağlıyor .Biz mi ne yapıyoruz? Vallahi  kendi adımıza Biz utanıyoruz… Yazıyoruz çiziyoruz fotoğraflayarak en azından fotoğraflarda yaşatmaya çalışıyoruz.Ama görüyoruz ki asıl yetkililer hiçbir şey yapmıyor sizin gibi seyirci kalmaktan öte…

 Nevşehir de Yıkılan Umutların Yokolan Bir Tarihin Hesabını Kim Verecek?

Gidenler gitti bari elinizi vicdanınıza koyup kalanlarına sahip çıkın…Adeta yıkımla birlikte eski taşlarının ticari rant olarak yağmalanan ve satılan Taşlarına yazık bu şehrin evladıyım deyipte tepki koymayan Eyyy Nevşehirli sana da yazık bana da yazık yarınımıza da yeni nesillerimiz gençlerimize de yavrularımıza da yazık…

Belki bizim gibi birilerininde yüreği sızlarda bir an önce el koyar.En azından tarihi Hamamdı çeşmeydi eski evdi kalanlara bir şey olmasın onlar korunsun.Bugün Nevşehir de Tarihe tanık olanlar bugünü hiçbir zaman unutmayacak!

Çözüm mü? Sadece Tarihe Doğaya ve Nevşehir Kimliğine biraz saygı...

Sözümüz Koruma Kuruluna,Turizm İl Müdürlüğüne, Yerel Yönetimlere...Yetkili sorumlu olan herkese...


Gücünüzün Farkındamısınız!

“Her zaman Gücünüz Gücümüz,Gücümüz Gücünüz…!”

 

NEVŞEHİR'İN ULUSAL HABER SİTESİ : www.fibhaber.com

 

 FİB Haber Merkezi olarak “Biz hep gitmişizdir.. Kimilerinin hoşuna, kimilerinin zoruna.”

             

%100 Nevşehir Haberleri Burada… FİB Haber Farkıyla…

 

Nevşehir’in Ulusal İnternet Haber Sitesi… www.fibhaber.com


.














İşte Çalıştayda Başkan Ünver'in Konuşması:

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, çok kültürlülüğünün bir gereği olarak değişik inançların bir arada yaşandığı Kapadokya bölgesinin tarih içerisinde oldukça farklı bir misyon üstlendiğini kaydetti.Bir bina içerisinde hem cami ve hem kiliseyi kucaklayabilecek kadar ortak yaşamı perçinlemiş bir potansiyeli yıllar yılı barındırabilmiş Kapadokya bölgesinde yönetimde de aynı inanç sistemini daha da farklı bir noktaya taşıdığına vurgu yapan Ünver, bu değerlerin bile başlı başına bir zenginlik olduğuna işaret etti.Nevşehir Belediyesi olarak bir süre önce Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşiv taraması yaptıklarını anlatan Ünver, burada Nevşehir ile ilgili ortaya çıkan 70 bine ulaşan bilgi ve belgeyi www. nevsehir.bel.tr adresi ile bu yönde çalışma yapacak kişilerin hizmetine sunduklarını ifade ederek, elde edilen arviş belgelerine göre,kent merkezine su taşıyan 30 farklı su kanalının onarımına ilişkin fermanın dan da anlaşılacağı üzerine bu su kanallarının ortaya çıkartılması gerektiğine inandıklarını belirtti.

 

Dünyanın en büyük yer altı kent merkezinin Nevşehir Kalesi altında yapılan temizlik çalışmaları kapsamında ortaya çıkartılmak üzere olduğunu kaydeden Ünver, 785 bin metrekarelik bir alan üzerinde içerisinde galeriler, eğitim ve ibadet mekanları, yerleşim alanlarının hali hazırda bilindiğini,daha kapsamlı bir çalışmanın yapılması halinde daha farklı yapıların da ortaya çıkabileceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

 

Ünver, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı’nın Nevşehir’de bir üst oluşturması noktasında Nevşehir Belediyesi olarak her türlü yardıma hazır olduklarını da söyledi.

 

Konuşmasının son bölümünde bilimsel çalışmaların önemine değinen Ünver, peribacalarının en son 7 milyon yıl önce oluştuğunun bilimsel verilerle ifade edildiğini, ancak Özlüce yer altı kentinde yanardağ ifrazatına rastlanılmasının da bu noktada bilimsel izaha muhtaç bir konum olduğunu ifade etti. Ünver, bu ve benzeri gelişmelerin bilimsel çalışmalar sonucunda kamuoyunun bilgisine sunulmasını bir gazeteci refleksi içerisinde beklediğini belirtti.

 

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma üyesi Mithat Kırayoğlu’da daha önce Trakya, Ege, Göller bölgesi ve Gaziantep’de gerçekleştirdikleri Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları çalıştayının 5. sini Nevşehir’de gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Bölgesel anlamda hazırlanacak yol haritaların bölgelerin başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda bölgesel işbirliklerini de harekete geçirerek kalkınma süreçlerinin de gelişimine ciddi ivmeler kazandıracağına inandıklarını dile getiren Mithat Kırayoğlu,bu anlamda Nevşehir Çalıştayının da başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

 

Niğde Valisi Alim Barut’da 8 bin yıllık yaşam izlerinin bugünkü yaşamı bile etkiler bir konumda olduğunu ifade ederek, yaşamı etkileyen kültürel geçmiş ile ilgili bir bilinç oluşturmayı da amaçlayan bu çalıştayın başarılı geçeceğine inandığını aktardı.

 

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’da, sahip olunan kültürel değerlerin farkına varmak, onlara sahip çıkarak geleceğe aktarmanın öncelikli çalışma noktalarından birini oluşturduğunu belirterek, ortak kültürel mirasın ve bu zengin değerler bütününün yerel yöneticiler, akademisyenlerin ve sivil toplum yöneticilerinin de bir araya geldiği böyle bir çalıştay ile ortaya konulmasının ortak bir akıl oluşumuna da katkı sağlayacağını ifade etti.

 

Daha sonra yönetici şehir planlamacısı Faruk Göksu yöneticiliğinde belediye başkanları, sivil toplum yöneticileri ve ilgili dairelerin yetkilileri, Kapadokya bölgesinin bugünkü durumu ve gelecekte neler yapılabilirliği noktasında düşüncelerini paylaştılar.

 

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde de iki ayrı çalışma grubundan çıkan sonuçlar Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’in de katıldığı bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver çalıştayın kapanışında yaptığı konuşmada, kimlik yönünde ortak bir karar birliğinin oluşumundan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, çalıştaya bilgi ve düşünce aktarımında bulunan herkese teşekkür etti.