Spesifik Bir Uzmanlık Alanı; Karayolu Mühendisliği...

Kıtaları, ülkeleri, şehirleri kısacası insanları birbirine bağlayan karayolları; günümüzde spesifik uzmanlık alanı gerektiren, stratejik, girift bir konu halini almıştır. Hatta M.Ö. 6. yüzyılda Anadolu’da hüküm süren Persler, zamanının en iyi ve güvenilir yolu olan Kral Yolu’nu yaparak bu konunun bir uzmanlık gerektirdiğini göstermişlerdir. 1747 yılında da Paris Yol ve Köprü İnşaatı Meslek Okulu açılarak Yol Mühendisliği eğitimi verilmeye başlanmıştır.

Araştırmalarımız Ülkemizde karayolu mühendisliğinin, inşaat veya ulaştırma bölümleri içerisinde ders niteliğinde yer aldığını göstermiştir.

Ülkemizde; kazalara neden olan kör-kara noktalar, düz arazide S görünümlü yollar, eğimi yanlış verilmiş yollar, türünün tek örneği köprülü kavşaklar, ergonomik olmayan kavşak göbekleri, ergonomik olmayan ~ görünümlü inişli çıkışlı yollar, banketi olmayan-karayoluna sıfır bariyerler, yol üzerinde çukur veya tümsek-altyapı kapakları, abartılı kot farkı bulunan anayol-yanyol bağlantıları gibi trafik güvenliğini tehlikeye sokabilecekyol uygulamaları maalesef bulunmaktadır.

Kazalara sebebiyet verebilen bu yanlış uygulamalarla birlikte; taşıt sayısındaki artış, hız faktörü, yük taşıtlarının ağırlıklarının artması, karayolu standartlarına ve yapım tekniklerine önemli değişiklikler getirmiştir. Özellikle kent içi trafik tıkanıklıklarına ve trafik kazalarına karşı çözüm arayışları, karayolu mühendisliğinin önemini bir kat daha artırmıştır. Ultra mühendislik bilgisi, becerisi ve ihtisası gerektiren köprüler, tüneller, viyadükler, sualtı yolları, akıllı karayolu uygulamaları trafik güvenliği açısından, karayolu mühendisliğinin başlı başına bir uzmanlık alanı olduğunu göstermektedir.

Türkiye’de ilk olama özelliğinde, mühendislik fakültesi bünyesinde “Karayolu Mühendisliği Bölümünün” İlimiz Nevşehir'de açılabilmesi için gerekli prosedürler şimdiden başlatılabilir.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği Kitabı ­

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; TÜBİTAK Araştırma Projesi