31 Mayıs- 2 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenen ve Nevşehir’in Ürgüp Belediyesi Kongre Merkezinde açılışı gerçekleştirilen kongreye; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, Uluslararası Eğitim Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Başkent Üniversitesi Yunus Emre Enstitü Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Marmara Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Öztürk, Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, Alman Dili Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar İşigüzel, yurt dışı ve yurt içinden çok sayıda değerli bilim insanları ile üniversitemiz akademik personeli katıldı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, “Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler ve toplumun ihtiyaç duyduğu insan gücü bakımından eğitim sistemleri yeniden şekillenmekte, öğretmen yetiştirme sistemi de bu gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Farklı yaklaşımlar gündeme gelmekte bu açıdan eğitim alanındaki temel sorunların tartışılıp disiplinler arası bir yaklaşımla sorgulanacağı bu sempozyumun sonuçlarının ilgili kurum ve kuruluşlara ve eğitim fakültelerine yön vermesini beklemekteyiz” dedi.

Uluslararası Eğitim Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, “Öncelikle bu güzel kongrenin güzel Ürgüp’te gerçekleştirilmesinden dolayı Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Ürgüp Belediye Başkanına ve emeği geçen ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi eğitim araştırmaları dünyada büyük önem kazandı. Amerika bunu 90 küsur yıldır yürütmekte. Türkiye’de de araştırma kuruluşları var. Ancak bizim beklentimiz bu yapılan araştırmaların kaliteli olması. Toplumun değişik kesiminde olduğu gibi biz bilimde de eğitimde de etik dışı davranışlar, tutumlar görebiliyoruz. Bunları ortadan kaldırmanın yolu bizlerin yapacağı kaliteli çalışmalardan geçiyor. Sizlerin burada ortaya koyacağınız bildirileriniz bu nedenle büyük önem taşımakta” diye konuştu.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, “Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan, doğal ve kültürel zenginliği içerisinde barındıran Kapadokya ve Kapadokya’nın merkezinde yer alan Nevşehir Üniversitesi’nde sizleri ağırlamaktan büyük onur duymaktayız. Üniversitemiz genç ve parlayan yeni bir üniversite. Üniversitemiz yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen 2002 yılından sonra ve 2007’de kurulan üniversiteler arasında büyük başarılar elde etmiş bir üniversite. Bunların yanı sıra üniversitemiz sayısız ulusal ve uluslararası kongre ve etkinliklere imza atmıştır. Yeni bir fakülte olmasına rağmen Eğitim Fakültemiz, bu kongreyle birlikte ikinci büyük kongreyi gerçekleştiriyor. Bu vesileyle bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Anıl Çelik’in ‘Kapadokya’ adlı Klarnet Solosunu icra etti. Katılımcılar daha sonra Üniversitemiz Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteline geçti. Burada çağrılı katılımcıların sunumları ile sempozyumun ilk bildirimleri gerçekleştirildi. Beş ayrı salon ve üçer oturumda gerçekleştirilen üç günlük kongrede 150 bildiri sunuldu.

Katılım belgelerin takdimi ile son bulan kongre sonunda katılımcılar, Kapadokya’nın doğal ve kültürel güzellikleri gezdi.