Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer alan Nevşehir'de, geçen yıl tarlada 1 liradan satılan patates bu yıl rekoltenin artmasıyla tarlada 40 ila 50 kuruştan alıcı buldu. Patatesin kilosunun pazar tezgahlarında ise 5 liradan 1 liraya kadar düşmesi üreticiyi memnun etmedi. 

Nevşehirli üreticiler, patates fiyatlarının istikrarsızlığından yakınarak, “Patates bir yıl iyi kazandırıyor, bir yıl kötü. Patates fiyatlarında istikrar yok. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bırakıyor” dediler. Patates Üreticileri, “Şu anda aşırı derece patatesin bol olduğunu söyleye bilirim.

Fiyatların aşırı derecede düşük olduğunu, maliyetin ortalama 80 kuruş ile 100 kuruş olduğunu tahmin ediyorum. Gördüğünüz gibi dolum ve patatesi 50 kuruştan verdim. Nereden baksan ortalama 40 ve 50 kuruş zararım var. İşini bırakmış adam patates ekmeye gelmiş. Bunlarda olunca üç katı dört katı patates üretimi oldu. Devletimiz, hükümetimiz güçlü acilen buna önlem almaları lazım. İnşallah ihracat olur da en azından çiftçinin elindeki patatesler dökülmeden çıkar” dedi.

"BU SENE PATATES DE BOL, EKİM DE BOL"

Patates Üreticisi , “Bu sene patates bol, ekim de bol. Tabi tüketici açısından iyi ama üretici açısından çok zor. Bu sene patates bildiğiniz gibi geçen seneki fiyatının da yarısının altındadır. Bu da maliyetlerin yüksek olduğundan dolayı biz de zarar ediyoruz. Şu anda yetiştirdiğimiz patatesi zararına satıyor. Bunu tüketici ucuza yiyor ama bu sefer de patates üreticisi yok olma aşamasına geliyor. Benim başkalarıyla rekabet etme şansım da yok. Geçen sene sezon sonunda patates fiyatı yükseldi, bunu bütün yayın organları gündeme getirdi" ifadelerini kullandılar.

"ÇİFTÇİLERİN ÜRETTİKLERİ MALLAR ELLERİNDE KALIYOR"
 
Bir başka Patates Üreticisi de, “Bu tür senelerde şirketlerin ekim alanı ve gücünün ve devletin onlara verdiği imkanlarla patates üretiminde çok üst sınırlara çıkılıyor. Bu da bireysel üreticimizin bölgelerde Nevşehir ,Niğde, ve Ödemiş dolaylarındaki çiftçilerin ürettikleri mallar ellerinde kalıyor. Çünkü onların pazarlama gibi bir sorunu olmuyor. Burada serbest ekonomi piyasası olduğundan dolayı büyük sorunlar çıkıyor. Üretici firmaların hem karşılardan aldıkları vadeli sistem bizim çiftçilere uymuyor. Bu yüzden çiftçilere günü birlik para lazım onlar da vadeye yaygın dayanabildikleri için devletin verdikleri desteklerden dolayı bud a rekabet ortamını sonlandırıyor" şeklinde konuştu.