Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölge Toplantısı’nda konuşan NTSO Başkanı Arif Parmaksız:

‘’ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ’NİN STAJ SÜRESİ ARTIRILMALI’’

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın illerde  kamu, üniversite ve sanayi işbirliğinin artırılması amacıyla düzenlediği  ‘’2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir, Niğde’’ konulu toplantı Kapadokya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, küreselleşmenin etkisi ile teknolojilerin çok çabuk eskidiğini bu sebeple AR-GE çalışmalarına yeterli önemin verilmesi gerektiğini söyledi.

 Daha sonra söz alan Aksaray Valisi Selami Altınok ise dünyada artık istihdam oluşturmak yerine bilgi üretmenin daha karlı bir boyut kazandığını belirterek sanayi-üniversite- kamu işbirliğinin ülkemizde tam sağlanamadığının bir gerçek olduğunu dile getirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da kamu- üniversite-sanayi işbirliği bölgesel toplantılarının 16.sının Nevşehir’de yapıldığını bu toplantılarda 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için yapılması gereken çalışmaların ele alındığını belirterek, “ Hükümetimiz tarafından 2023 yılı için bir senaryo yazıldı. Bu senaryoya göre ihracatta 500 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelirin ise 25 bin dolara ulaşması hedefleniyor.” dedi. Türkiye’nin dünyanın 10. büyük ekonomisine sahip olma hedefinin sektöre yönelik araştırmalarla gerçekleştirilebileceğini ifade eden Aslan, “ Bu millet dünya liginde hak ettiği yere oturacaktır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç Dr Cevahir Uzkurt ise, Ar-Ge ve inavosyanun sanayide ve ekonomik gelişimde önemli rol oynadığını dile getirdi.  

Açılış konuşmalarının ardından, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, DİTAŞ AŞ. Ar-Ge Müdürü Sezai Aydın ve DAV Makine Sanayi Genel Müdürü Dilşat Özçelik’in konuşmacı olarak katıldığı “ 2023’e 10 Kala, Ar-Ge ve Yenilikte Kırıkkale, Nevşehir, Aksaray, Niğde , Kırşehir” konulu panele geçildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ersan Aslan’ın yaptığı panelde ilk olarak söz alan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız günümüzde dünya üretiminin dörtte birinin ABD tarafından üretildiğini, dünyanın en başarılı 100 üniversitesinden yaklaşık 60’ının ABD Üniversiteleri olduğunu belirterek, “ Çok konuşuyoruz, çok tartışıyoruz ama yeteri kadar yol alamıyoruz, gerçek anlamda Üniversite-sanayi işbirliğini tesis edebilmek demek iki tarafında para kazanacağı ortak proje üretmek demektir. Özellikle üniversitelerin ve hocalarımızı para kazanması ayıp gibi algılanıyor, tam tersine bilimle uğraşan insanların para kazanmaması ayıptır. Öte yandan üniversite öğrencilerimize de uygulamalı eğitimlerin verilmesi amacıyla staj sürelerinin arttırılması ve alan bilgisinin verilmesi önemlidir. Bu konuda bir diğer eksikliğimiz de üniversiteler ve hocalarımızın piyasaya ve iş dünyasına uzak yetişmeleridir. Tabiri caizse yıllarca üniversite duvarlarına ve kitaplara hapsoldular.” dedi.

2023 hedeflerine ulaşmanın güç olmadığını belirten Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız Türkiye’nin bu hedefleri başarabilecek potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Panel diğer konuşmacıların kamu- üniversite ve sanayi işbirliği konusunda görüşlerini dile getirmesinin ardından son buldu.