Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz kültür ve sanat günleri etkinlikleri içerisinde yer alan, yazar söyleşilerimizin ikinci konuk yazarı Doç. Dr. Necmettin ALKAN, “Sultan Hamid ve Jöntürkler” konulu söyleşimize katılmak üzere ilçemize geldi. 12 Nisan günü Avanos’a gelen konuk yazarımız, bölgemizde ve Kızılırmak kenarında ile Asma Köprü üzerinde gezinti yaparak, söyleşi öncesinde Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ ile sohbet etti.

 

13 Nisan Cumartesi günü Belediye Toplantı Salonunda, gerek bölgemizden gerekse il dışından, “Sultan Hamid ve Jöntürkler” başlığı altındaki söyleşimizi,  Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve usta tarihçi, Doç. Dr. Necmettin ALKAN’dan dinlemek üzere, her kesimden ve her düzeyden dinleyici bir araya geldi.

 

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ, protokolü ve katılımcıları selamlayarak sözlerine başladı. Daha sonra yazarımız Doç. Dr. Necmettin ALKAN hakkında bilgiler verdi ve araştırmacı yazarın, “Selanik İstanbul’a Karşı” ve “Selanik’in Yükselişi” adlı kitaplarından anekdotları dinleyicilerle paylaştı. Daha sonra söyleşilerini gerçekleştirmek üzere mikrofonu konuk yazarımıza bıraktı.

 

Doç. Dr. Necmettin ALKAN sözlerine, Avanos Kızılırmak Kültür ve Sanat Günleri vesilesiyle bizi burada ağırlayan ve sizlerle buluşmamıza vesile olan Avanos Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ’ye teşekkür ederim diyerek başladı. Belediye Başkanımızın 31 Mart Vakası ile ilgili konuşmalarından sonra bize gerek kaldı mı? bilemiyorum. Konuyu çok güzel özetledi. Ben de 31 Mart Vakasından önce Sultan Abdülhamid ve Jöntürkler alt başlığı altında, Osmanlı Devletini kurtarmak için her iki tarafında yapmış olduğu faaliyetlere değineceğiz dedi.

 

Subay ve aydınlardan oluşan Jöntürkler ile II. Abdülhamid’in mücadelesi, Jöntürklerin Selanik’te ki sivil ve askeri kanatlarındaki örgütlenmelerine ve Abdülhamid’e karşı başlattıkları mücadeleye tarihi vesikalarıyla değinen konuk yazarımız, her ikisinin de ortak amacının devleti kurtarmak olduğunu fakat düşüncelerinin farklı yollardan geçtiğini ifade etti. Daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve usta tarihçi Doç. Dr. Necmettin ALKAN, dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.

 

Söyleşi sonrasında Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ, usta yazar Doç. Dr. Necmettin ALKAN’a, günün anısına üzerinde Avanos manzarası ve konuk yazarımızın resminin bulunduğu, Avanos tabağı hediye etti.