TÜRK BÜRO SEN NEVŞEHİR İL TEMSİLCİLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

 

Hükümet; nihayet sözleşmeli çalışanları kadroya geçirdi. Ama bu İş ve Meslek Danışmanları açısından bu durum müjdeden ziyade, tarif edilmesi zor bir durum haline geldi.

Öncelikle maaşları ortalama 2600.00TL olan İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI kadroya geçmeleri halinde maaşları 1780.00TL ye düşüyor.

Müjdeli haberin yasasında ise şu ibare var:” Süresi dolan İMD sertifikaları sınav ile tekrardan yenilenmez ise İş ve Meslek Danışmanları, VHKİ kadrosuna geçirilecek.’’Bu durumda iş ve meslek danışmanı maaşları 1784 TL olup, normal VHKİ maaşından dahi düşüktür. Durumu kısaca özetlersek 5 yıl sonra Mesleki Yeterlilik Kurumunun yapacağı sınavda başarısız olunursa maaşlar yükselecek. Ayrıca Bu şekilde MYK nın 6. Seviye sertifikasına sahip İş ve Meslek Danışmanlarının sertifika değeri kalmamaktadır.

İş ve Meslek Danışmanı unvanı oluşturulurken kadroya ilişkin herhangi bir teknik çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. İş ve meslek danışmanları sürekli sahada çalışmaktadır. (İşveren Ziyaretleri, Okul Ziyaretleri, Meslek Araştırmaları, İş Gücü Piyasası Analiz Çalışmaları, Kariyer ve Stant Çalışmaları…)

Bu mesleği yerine getirme şartlarından biri olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından seviye 6olarak değerlendirilen İş ve Meslek Danışmanı mesleği profesyonel bir meslektir.

Yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için İMD’lerin Teknik Sınıflanma veya Uzman/Uzman Yardımcılığı unvanının verilmesi gibi alternatiflerin değerlendirilerek iş ve meslek danışmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesini gerekmektedir.

İş ve Meslek Danışmanlığı mesleğinin mali haklarının bu şekilde değerlendirilmesi kadro sevincini hayal kırıklığına uğrattı. Sözleşmeli çalışırken kredi çeken, kredi ile ev alan ve mali planını önceki maaşı ile yapan İş ve Meslek Danışmanlarının mağduriyeti hat safhadadır.

Mevcut anayasada güvenceli çalışmanın hak olarak tanındığını ancak çalışanlara güvenceli çalışma hakkı ile düşük maaşı; güvencesiz çalışma karşılığında ise daha yüksek maaş verilmesi durumu ile karşılaşılmaktadır. Bu ikilemin iş ve meslek danışmanlarını mağdur ettiği düşünülmektedir.

Çalışanların işe başlatırken hangi koşullarda sözleşmeli çalışıyorsa hak kaybının yaşanmaması için aynı koşullarda kadroya alınması gerektiğini bilinen bir gerçektir.

Türkiye çapındaki 4000 İş ve Meslek Danışmanının uğradığı hak kaybı ile ilgili konu hakkında en doğru kararın verileceğine sendika olarak inanmak istiyoruz 

2023 yılı vizyonunda olan %5 işsizlik oranını yakalayabilmek için her bir iş ve meslek danışmanı var gücüyle görevlerine devam edecektir. Bu kapsamda İş ve Meslek Danışmanları tarafından Yılın ilk 7 ayında 449 bin 97 kişi işe yerleştirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre işe yerleştirme rakamlarında yüzde 68’lik artış kaydedildi.

İşe yerleştirme rakamlarının yanı sıra özel sektörden alınan açık iş sayısında da önemli artış yaşandı. Ocak-Temmuz döneminde 883 bin 693 kişilik açık iş talebi alındı. Söz konusu açık işlerin yüzde 94’üne tekabül eden 831 bin 606’sını özel sektörden alınan açık işler oluşturuyor. Geçen yıla göre özel sektörden alınan açık işlerde yüzde 126’lık artış kaydedildi.

SAYGILARIMIZLA…

 

                                                                                                          Ömer KOÇ

                                                                                                          Türk Büro Sen

                                                                                                          Nevşehir İl Temsilcisi