Devlet Meteoroloji İşleri Bilgi İşlem ve Araştırma Dairesi Başkanlığı nca 21 yıllık meteorolojik verilere göre yapılan incelemeler sonucunda bağcılığa en elverişli bölgeler arasında Nevşehir gösterildi.

Üzümün Vatanı NEVŞEHİR...

Sıcaklık ortalamaları ile toplam yağış miktarları değerlendirilirken, bağcılık için sıcaklık ve nem oranının önemine dikkat çekildi. Söz konusu araştırma yapılırken belirli aylar arasındaki sıcaklık ortalamaları, yağış miktarları, yıllık ortalama sıcaklık ölçü alınıyor. Bu kıstaslar göz önüne alındığında üzüm yetiştiriciliği için ideal alanlar ortaya çıkıyor.

Bilimsel verilere göre bazı bölgelerde üzüm yetiştiriciliği yaygın olmamasına rağmen bölgenin üzüm yetiştiriciliği açısından oldukça uygun olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre bağcılığa en elverişli bulunan bölgeler arasında Nevşehir yer alıyor. Uzmanlara göre Nevşehir'de üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaşması bilimsel olarak uygun olduğu için gerekli.

Hatta uzmanlar üzüm işleyen fabrikaların bilimsel araştırmalara göre hareket etmesi gerektiğini belirterek yerel idarecilerin ve Tarım Bakanlığının bu verileri dikkate alarak belirlenen bölgelerde üzüm yetiştiriciliğini teşvik etmesi gerekiyor.