RAMAZAN AYINDA YAPILAN  AYNİ  YARDIMLARIN  VERGİSEL BOYUTU
 
         Değerli okuyucularım; yılın en sıcak ve en uzun günlerinde ramazan ayına girdik. Ramazan ayında yapılacak bağış ve yardımların  manevi yönünün açıklamalarını konunun uzmanlarına bırakarak vergisel boyutunu açıklamaya çalışacağım. 
           İlimizde ve ülkemizde son yıllarda İşletmeler Ramazan ayında Ramazan  Paketi olarak tabir edilen ve içinde ağırlıklı olarak gıda maddeleri bulunan paketleri, işletmeler başta kendi çalışanlarına ve ihtiyaç sahiplerine yardım olarak dağıtmaktadır. Yapılan bu yardım paketleri vergi mükellefleri açısından değerlendirildiğinde, vergisel boyutu da ortaya çıkmaktadır.
         Konuyu üç açıdan değerlendireceğim.
 
         1. Gıda Bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan yardımlar.
         2. İşletmelerin kendi bünyelerinde çalışanlarına yaptığı yardımlar.
         3. Gıda bankacılığı ve çalışanları dışındaki diğer kişilere yaptığı yardımlar.
 
         1- Gıda Bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan bağışlar direk maliyet bedeli ile gider kayıt edilerek yapılan yardımın tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından düşülecektir. Buradaki şart, yapılan yardım ve bağışların kanunların kuruluşuna izin verdiği  Gıda bankacılığı faaliyeti yapan kuruluşlara bağışlanmasıdır. (G.V.K 83/6)
 
       2-İşletmelerin kendi bünyelerinde çalışanlarına dağıtığı yardımlar (Erzak Paketleri ) kanunlarda aynı ücret olarak kabul edildiğinden yapılan yardım miktarı ücret hesabında dikkate alınarak bordroda gösterilip gelir ve damga vergisi hesap edilip, beyan edilerek ödenecektir. (G.V.K 61)
        İşçiye yapılan ayni ödemeler pirime tabi  esas kazanç sayılmadığından sgk pirimi ödenmeyecektir. (5510/80/b)
         Çalışanlara dağıtılan yardım paketlerine ödenen K.D.V indirim konusu yapılmayıp maliyete intikal ettirilerek gider kaydedilebilecektir.
 
        3-İşletmeler tarafından Gıda bankacılığına ve kendi çalışanları dışındaki kişilere yaptığı yardımlar ticari bir eylem gibi değerlendirilerek, alış bedeliyle giderleştirilip alış bedeline ödenen KDV indirim konusu yapılarak kayıtlara intikal edecek, dağıtımında ise; satışı yapılmış gibi işlem yapılarak KDV hesaplanacaktır. Dağıtımda emsal üzerinden faturası kesilerek hâsılat kaydı yapılacaktır. SMMM Şerafettin ARSLAN