NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 0-6 Yaş Çocuğun Psiko-Sosyal Gelişimini Destekleme Programı Temel Eğitimi düzenlendi.

İnsanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığının, beyninin gelişimi ile yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Beyin gelişimi büyük oranda yaşamın ilk yıllarında, özellikle de anne karnında ve doğumdan sonraki ilk 6 yıl içinde oluşmaktadır. Beynin hızla geliştiği bu dönemde ülkemizde anne ve çocuk ile düzenli ilişkisi olan tek yaygın yapılanma, birinci basamak sağlık hizmetleri yapılanmasıdır. Birinci basamak çalışmalarında gebe ve çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin en önemli unsuru düzenli gebe- çocuk izlemleridir.
0-6 Yaş Çocuğun Psiko-sosyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı; çocuğun psiko-sosyal gelişimini destekleme yöntemlerini birinci basamak sağlık hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini desteklemeyi, gelişimi etkileyebilecek risk etmenlerini erken belirleyip, erken müdahale etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda; İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Ruh Sağlığı Birimi tarafından birinci basamak sağlık personeline yönelik ÇPGD Programı Temel Eğitimi’ne başlandı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitimlerde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Doktor Fethinaz Öztürk, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Biriminde görevli Psikolog Nilgün Gökdünek ve Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon ve İletişim Biriminde görevli Ebe Tuğba Yalçın tarafından katılımcılara ÇPDG Programı kapsamında kullanılan Gebe-Bebek-Çocuk Psikososyal İzlem Formu ve Baba Psikososyal İzlem Formu tanıtıldı.

Ayrıca beyin gelişiminin sağlık üzerindeki etkisinden bahsedilmiş; görüşme teknikleri ve izlem formlarının girişinin yapılacağı veri aktarım sistemi hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

İzlem Formlarının uygulanışı küçük grup çalışmalarında rol play yöntemi ile pekiştirilmiş olup; ÇPGD Programı Temel Eğitimi’ne Eylül ve Ekim aylarında yapılacak olan eğitimler ile devam edilecek.