Sağlıklı beslenme'nin püf noktalarını Diyetisyen Esra Beyza Ulutaş sizler için anlatıyor...

Ben Diyetisyen Esra Beyza Ulutaş. Sizlere sağlıklı beslenme nedir? Bazı sıkı kurallar koyarak kendinizi yormak yerine, temel bilgilerle ve doğru dokunuşlarla sağlıklı beslenmenin yaşamınızdaki uygulanabilirliğini artırarak hem sağlığınızı korumanın, hem de hayal ettiğiniz bedene ulaşmak amacıyla temel ve etkili tüyolar vermek için buradayım.

Birçok kişiden duyduğum diyet yapıyorum kısa sürüyor, kendimi abur cubur dediğimiz paketli gıdalar yerken buluyorum, kış aylarında uzayan akşam saatlerinde sık sık bir şeyler atıştırıyorum diyorsanız yazdıklarıma göz atın derim.

İlk olarak;


1.)Gün içerisinde ara öğünlerinizi ihmal etmemelisiniz.Çünkü kan şekeri düşüklüğü diğer öğünlerinizin porsiyon miktarının artmasına etki ediyor olabilir.Benden söylemesi:)


2.)Su tüketimi bu işin temelidir.Metabolizmanın hızlı ve düzenli çalışmasında, cilt sağlığında, egzama ve çeşitli deri hastalıklarının önlenmesinde yardımcı, sindirim sistemini düzenleyici etkisinden dolayı yaşamımızın önemli noktasında yer alan suyun günde ortalama 10-12 bardak içilmesine özen gösterilmelidir.


3.)Sofranızda mevsimine göre sebze olsun.Her sebze mevsiminde doğal, sağlıklı ve güzeldir. Sizin de bana katıldığınızı duyuyor gibiyim.


4.)Sağlıklı yağlar dediğimiz tekli ve çoklu doymamış yağlar içeren, B2, B6, E vitaminleri açısından zengin kuruyemişleri öğünlerimizden lütfen eksik etmeyelim.Bu besinlerin yağ içerdiğini unutmadan porsiyon ölçüsüne dikkat ederek tüketilmelidir.


5.)Kan şekerinizi hızlı yükseltip, alçaltan glisemik indeksi yüksek, basit şeker içeren paketli ürün, fast food, un ve şeker içeren hamur işleri, yağlı ve kızartılmış besinleri tüketmeyin derim.Yemek yediğim halde elim buzdolabına gidiyor diyorsanız bunun nedeni gün içerisinde yedikleriniz olabilir, kontrol etmekte fayda var.:)


6)Sağlıklı yağ içeren avokadoyu bence baş tacı yapalım derim. Çünkü lutein, zeaksantin içermesiyle göz sağlığında, kapl damar sağlığında ve besin değeri yüksekliği ile kilo kontrolünde oldukça etkin bir besindir.Biz avokadonun tadından dolayı tüketemiyoruz, nasıl tüketeceğiz diyorsanız salatanızda, omletinizde, peynir ile ya da sade tercih edebilirsiniz.


Son olarak bahsedeceğim temel konulardan biri ise


7.)Ekmek tercihinizi beyaz ekmek yerine tam buğday, kepekli, çok tahıllı, çavdar ekmeğinden yana kullanmalısınız.


Bu tavsiyeleri günlük hayatta uygulamaya başladığınızda korkutucu olan besinleri şimdi az mı tüketeceğim cümlesinin zihninizden uçup gittiğini göreceksiniz.

Bedeniniz yaşayacağınız tek yer, orası sizin eviniz.Aldığınız besinler ilacınız, aldığınız ilaçlar besininiz olsun.

Sağlıkla ve mutlulukla kalın..


Diyetisyen Esra Beyza Ulutaş

Diyetisyen Esra Beyza Ulutaş Kimdir?

Merhaba ben Diyetisyen Esra Beyza Ulutaş.1996 yılında Nevşehir’de doğdum. 2014 yılında Nevşehir Anadolu Lisesi’nden dereceyle mezun oldum. 2018 yılında Selçuk Üniversitesi Akşehir Kadir Yallagöz Sağlık Yüksekokulu’ndan başarıyla mezun oldum. Zinde dergide editörlük ve Turuncu Sağlık dergisinde yazarlık yapıyorum. Genç diyetisyenlerde yazılarım ve makalem yayınlandı. Birçok konferans ve seminere katıldım. Mesleğimi severek yapıyorum. İnsanlara faydalı olabilmek amacıyla ileriye yönelik çeşitli planlarım var. Umarım her şey güzel olur.