NEVŞEHİR(MHA) Son yıllarda dünyada ve ülkemizde artış gösteren, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere yönelik oluşturulan kanserle mücadele politikamız etkin bir şekilde yürütülmektedir. Özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde Ulusal Tarama Standartları çerçevesinde sürdürülen tarama çalışmaları önemli bir hız kazandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarını 2025 yılına kadar %25 oranında azaltmak. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilen kanser.

Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmekte. Kanser %90 oranında çevresel, oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmakta. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sırada yer almakta. Bu durum göz önüne alındığında rutin muayeneler kanser taramaları çok önem arz etmekte.

Nevşehir sağlık müdürlüğüne bağlı ekipler il genelinde kanser tarama çalışmalarına aralıksız devam ediyor.