Kapadokya Turizm Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği KAPHİB tarafından projelendirilen ve Sayın Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan'ın talimatıyla hızlandırılan   "Kozaklı Jeotermal Su Dağıtım Hattı Projesinin yapımı" için düğmeye basıldı. FİB HABER ÖZEL

Hafta sonu Nevşehir İl özel İdare Genel sekreteri İsmail Cihan ve İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Ergün Kunduracı Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde jeotermal Alanda yapılacak olan proje ile ilgili Kozteb Başkanı Cumhur Ünal Birlikte Termal alandaki bölgede incelemelerde bulundular.

İl Özel İdare Genel sekreteri Cihan ve beraberindeki heyet Kozaklı Kaplıca bölgesine jeotermal dağıtım projesi kapsamında yapılacak olan çalışmaları yerinde incelediler.

Kozaklı Jeotermal Su Dağıtım Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesi için Yaklaşık 2 yıl önce bütçesi ninBakanlıktan çıkartılarak hazırda beklediği belirtildi.

Nevşehir'in şifa kapısı Kozaklı ilçesinde bulunan Termal tesislerin ısıtılması ve dağıtılması konusunda yapılacak çalışmalara ilişkin fizibilite çalışmaları tamamlanan projenin en kısada sürede devreye girerek tamamlanması bekleniyor.

Öte yandan Kozaklı da ikinci Jeotermal Sondaj Kuyusu için yer tesbit çalışmalarının tamamlanarak 11.ayda kuyunun açılacağını müjdesini verdi.
Nevşehir İli Kozaklı ilçemiz de jeotermal kaynağın kullanım alanının genişletilmesi için başlatılan bu çalışmalar KAPHİB tarafından desteklenerek Kozaklı da Sağlık turizmi için önemli bir adım atılmış olacak.


KOZTEB Kozaklı Termal Tesisler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cumhur Ünal FİB Haber Merkezimize yaptığı açıklamasında dünyadaki hiçbir şeyin sonsuz olmadığını, yeraltı kaynakların da bir gün bitebileceğini belirtti.

Ünal; KAPHİB Kapadokya Turizm Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği KAPHİB tarafından yürütülen bu projeyle Kozaklı da Termal suyun israfı önlenecek.Bu projenin yapımında Başta Sayın Valimiz, Siyasilerimiz, İl Özel İdare Genel Sekreterimiz olmak üzere tüm  emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi. 

Kozaklı da 'Jeotermal Boru Hattı'' projesiyle termal suyun israfı önleniyor...!

Dünyaca ünlü Kozaklı termal sularının tükenmemesi için KAPHİB olarak  ''Jeotermal Boru Hattı'' projesini hayata geçireceklerini ifade eden Nevşehir İl Özel İdare Genel sekreteri İsmail Cihan da, şöyle konuştu:

''Bu projeyle bölgede faaliyet gösteren tüm oteller, sıcak su çekilecek hattan sağlayacaklar. Buradaki amacımız termal suyun yok olmasını engellemek. Termal suyun da bir sonu var. Termal suyu dikkatli kullanırsak uzun vadede herkes bundan yararlanır. Bu proje için valilik, belediye, KAPHİB Birliğimiz,Kozteb derneğimiz ve otelcilerimiz el ele verdik.''

Bir otelin saniyede 10 litre termal su, bir başka otelin ise saniyede 150 litre termal su kullandığını anlatan Cihan, şöyle devam etti:

''Artık otelciler, 'kuyum göçtü, motorum arızalandı, elektrik kesildi' gibi düşüncelerden kurtulacaklar. Çünkü merkezde bu  jeneratörleri olacak. Dolayısıyla artık otelci 24 saat 'sıcak suyun durumu ne oldu, sıcak su ne alemde' diye düşünmeyecek. Isıtmada kullanılan temiz su da kapalı sistemde dolaşacağı için geri dönüşümü olacak. Yani bu suyumuz kapalı sistemden toprağa yeniden verilecek. Böylece yeraltındaki su hiç eksilmeyecek. Yağan karlar, yağmurlar da eksilen kısmı tamamlayacak. Bu çalışmayla termal su israfının önüne geçip gelecek nesillere termal su gibi önemli bir değeri eksiltmeden bırakmış olacağız.''