Ünlübay, yaptığı açıklamada, alınan tüm önlemlere rağmen 112 hattının gereksiz ve kötü amaçlar için kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekti. 

Hayat kurtarma mücadelesi veren 112 Acil Servis'in trafik, ev ve iş yeri kazalarının yanı sıra, intihar, yangın gibi birçok olayda, asılsız ihbarlar nedeniyle zor anlar yaşadığını aktaran Ünlübay, gereksiz aramaların ihtiyacı olan bir vatandaşın aramasını engellediğini, yapılan bir şakanın, bir masumun hayatına mal olabileceğini söyledi.

Ünlübay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bir günde aldığımız çağrı sayısı 986. Bunlardan sadece 52 tanesi gerçek vaka. 2013 yılında 15 bin acil vakaya çıkıldı. Yaptığımız hizmette dakikaların önemi çok fazla. Alacağımız ihbar ne kadar gecikirse ambulansı yönlendirme süremiz de o kadar gecikecektir. Bu hatlar meşgul edilirse kişinin bize ulaşması ve bizimde ambulansa ulaşmamız gecikecek. Kişinin yaptığı şaka bir masumun hayatını kaybetmesine neden olabilir."

Asılsız ihbarda bulunan vatandaşların tespit edilmesi halinde 250 lira para cezası ile cezalandırıldığını kaydeden Ünlübay, "Bununla ilgili yasa gereği savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Hakaret edenler, gereksiz arayanlarla ilgili. Ama bu konuda bilinçli ve duyarlı olmak bizim için çok daha önemli. Bu konuda vatandaşlarımız ne kadar bilinçli olursa biz o kadar seviniriz" diye konuştu.

Ünlübay, şehir merkezindeki vakalara ilk 10 dakikada ulaştığını belirterek, bu kapsamda bakanlığın belirlediği yüzde 90 hedefin, Nevşehir'de yüzde 94'ü yakaladıklarını kaydetti. Kırsalda vakalara ilk yarım saatte ulaştıklarını belirten Ünlübay, bu oranın ise yüzde 97 olduğunu söyledi.