Nevşehir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Öcal, Başkan Yardımcısı Buket Gönenç Arvas ve Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dt. Levent Soysaldı FİB Haber Merkezini ziyaret etti.

"1-7 Ekim Emzirme Haftası Kutlanıyor...

Ziyaret dolayısıyla bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Öcal, Öncelikle içerisinde bulunduğumuz Ekim ayı iki önemli sağlık konusunuda içerisinde barındırıyor. İlk olarak 1-7 Ekim Emzirme Haftası’ etkinlikleri kapsamında il genelinde anne sütünün korunması, desteklenmesi, yaygınlaştırılması adına halkımızı bilinçlendirmek için gayret gösteriyoruz" dedi...

Öcal, temel hedeflerinin anne ve çocuk sağlığını korumak olduğunu belirterek bu kapsamda anne sütünden taviz vermeyeceklerini söyledi. Bebeğin sağlıklı gelişimi açısından ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesinin gerekli olduğunu ifade eden Dr. Hakan Öcal, “Sağlıklı beslenmenin ilk adımı hayata anne sütü ile başlamaktır. Anne sütüyle beslenmeyen bebekler, bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için maalesef enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı savunmasız kalabiliyorlar. Bu yüzden anne sütüyle ilgili farkındalık çalışmaları daha anlam ve önem arz ediyor” dedi.

Tüm dünyada 'meme kanseri farkındalık ayı' olarak anılan ekim ayı olarak kutlanıyor.

“Meme Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle çeşitli  faaliyetler düzenlediklerini ifade eden Nevşehir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Öcal, Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek “Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artırılması, hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önce önlem almak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Ekim ayı “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenmiştir. Bizlerde KETEM olarak çalışmalarımıza bu yönde ağırlık vererek toplumda meme kanseri bilincini artırmak, ve bayanları bu konuda bilgilendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar sürdürüyoruz” dedi.

Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin hasta için çok önemli olduğunu vurgulayan Öcal “ Ülkemizde her on bayandan biri meme kanseri olma riski taşıyor. Bundan dolayı bayanların belirli aralıklarla kanser testleri yaptırması gerekiyor. Bu bakımdan Nevşehir Halk Sağlığı olarak erken teşhiste kullanılmak üzere Mobil Mamografi Aracı ile Nevşehir il genelinde ücretsiz kanser taraması yapıyoruz.” ifadesinde bulundu. 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren FİB Haber Merkezi Genel Yayın yönetmeni Fikret Çapacı ve Genel Koordinatör İbrahim Uysal'da KETEM’in çalışmalarını takdirle karşıladığını belirterek “Vermiş olduğunuz bilgiler ışığında özellikle meme kanseri konusunda yürütmüş olduğunuz çalışmalar çok önemli. Bu konuda özverili çalışmalarınız ve gayretlerinizden dolayı sizleri ve ekibinizi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.” dedi.