Geçtiğimiz gün ziyaret ettiğimiz Güneydoğu'nun kültür ve lezzet cenneti Gaziantep'te, bakırcılar çarşısındaki geleneksel bir aktariye ve baharat satan dükkanlarda dolaşırken gözümüze "Kabak çekirdiği" takıldı. Hemen aktariyeci gence sorduk; Bu kabak çekirdeği nerenin? - Tabiki Nevşehir'in meşhur kabak çekirdeği dedi... Bizde Nevşehirliyiz dedik ve çok mutlu olduk bu cevabı alınca tabi. Ama ilginç bir makine içerisinde işlem yaptığını görünce hemen ikinci sorumuzu yönelttik; Peki, şimdi bu kabak çekirdeğine ne yapıyorusunuz, bu işlem nedir? Genç, Abi şimdi ayıp ettiniz bilmiyormusunuz dedi. Siz nasıl Nevşehirlisiniz? Kabak Çekirdiğinin ana vatanından gelipte Kabak Çekirdeği Yağı'nı bilmiyorum demeyin sakın dedi. Gördüğünüz gibi bu makine ile kimyasal ve ısıl işlem görmeden, soğuk pres (soğuk sıkım) yöntemiyle kabak çekirdeği yağı üretiyoruz. Bu cevapla hem şaşırdık hemde biraz bozulduk tabi... Çünkü maalesef daha önce ne Kabak çekirdeği yağını duymuştuk, nede makinesini görmüştük...

Kabak çekirdeğinin anavatanı Nevşehir'de, Sütle kavrulmuş meşhur kabak çekirdeğini biz üretiyoruz ama maalesef yağını başkaları çıkartıyor.

İşte bu şekilde edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak, Pek çok sağlık sorunu karşısında etkili bir çözüm imkanı sunan Nevşehir'in sütle kavrulmuş meşhur kabak çekirdeği yağının özellikleri ve faydalarını sizin için derledik. Vücut sağlığına katkı sağlayan Kabak Çekirdeği Yağı hangi hastalıklara iyi gelir?

Bir vatandaşımız diyor ki; Almanya'ya gittiğimde eczaneden bir şey alacaktım, raflarda bir küçük şeffaf  kutuda (Sederjin kutusu kadar) kabak çekirdeğine benzer şeyler  gördüm. Eczacıya bu nedir diye sorduğumda ‘kabak çekirdeği’ dedi; aldım baktım gerçekten çekirdek. Bayağı şaşırdım. Ne işe yaradığını sormadım ama Almanya'da ilaç gibi satıldığına göre bir  işe yarıyordur dedim ve yıllardır hergün bir avuç yiyorum.

Peki Neymiş bu kabak çekirdeği...

Her derde deva ....

Kabak Çekirdeği Yağı Nedir?

Kabak çekirdeği yağı, içerisinde bol miktarda selenyum ve çinko bulunan kabak çekirdeği yağı, badem yağı ile hemen hemen aynı işlevi görmektedir. Özellikle iltihap önleyici özelliğinin yanında, antioksidan bakımından da zengin bir yağ çeşididir. Kabak çekirdeğinin içerisinde yer alan maddeler kişilerde sistemik ve cilt sorunlarına iyi gelmektedir. Kabak çekirdeği yağının en bilindik faydası ise direnç sistemini desteklemesi ve toksinlerin etkisini azaltmasıdır Aynı zamanda iltihaplı hastalıklara karşı kişileri korur ve enfeksiyon riskini de azaltır.

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Avrupada ki eczanelerde ilaç olarak satılan Kabak çekirdeği yağı, bağırsak solucanlarını düşürücü etkisi bulunan, kolesterolü düzenleyen ve menopoz döneminde de fayda sağlayan kabak çekirdeklerinden elde edilen bir yağdır. Erkeklerde de düzenli kullanım halinde saç dökülmesini azaltır. Omega 6 yağı içermesi sayesinde kemik sağlığını koruması da kabak çekirdeği yağı faydaları arasındadır.

Prostat sağlığını korur. Prostat büyümesini küçültür. Erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskini azaltır.
Uykusuzluktan mı yakınıyorsunuz? Uykusuzluk, geceleri herkes uyurken uyuyamamak oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kabak çekirdeği yağı serotonin salgılanmasına destek olarak uykusuzluğa yarar sağlar.
İçeriğindeki çinko sayesinde hormonları dengeleyerek erkeklerdeki saç dökülmesi sorununu önemli ölçüde azaltır. Yapılan bir araştırmaya göre 24 hafta kabak çekirdeği yağı kullanan kişilerde saç dökülmesinin yüzde 40 azaldığı ortaya çıkmıştır.
Kalp sağlığını korur ve kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Diyabete karşı koruma sağlaması da kabak çekirdeği yağının faydaları arasındadır. Kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığına karşı koruma sağlar.
2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, boşaltım sistemine de yararlıdır. Boşaltım sistemini koruyarak özellikle idrarla ilgili rahatsızlıklara iyi gelir. İdrar yolu enfeksiyonu olan sistit rahatsızlığına da fayda sağlar.
Özellikle sabah ortaya çıkan mide bulantısı ve kusmaları önler.
Böbrekler için de yararlıdır. Vücutta böbrek taşı oluşumunu önleyen bileşiklerin seviyelerini arttırarak böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardım eder.
Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Depresyona ve strese iyi gelir. Ruhsal duruma da yarar sağlar. Depresyona iyi gelmesi kabak çekirdeği yağı faydalarından biridir.
İçeriğindeki A ve E vitaminleri ile antioksidanlar sayesinde cilt bakımı da sağlar.
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder.
İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir. Özellikle yaşlı kişiler için faydalıdır.

BAĞIRSAKLAR SOLUCANLARINA KARŞI ETKİLİ!
Bağırsak solucanları sebebiyle kilo alamama gibi sonuçlar ortaya çıkar. Kabak çekirdeği yağı özellikle boşaltım sistemine etki ederek fayda sağlar. Boşaltım sistemine fayda sağlamasının yanı sıra, bağırsaklardaki tenya yada solucanların dışarı atılmasını sağlar. Bağırsak solucanlarını düşürmesi kabak çekirdeği yağı faydaları arasındadır.

MENOPOZ DÖNEMİNDE KULLANILABİLİR!
Menopoz dönemindeki kadınlarda ruhsal ve hormonsal olarak bazı değişiklikler ortaya çıkar. Menopoz evresinde bu dönemdeki etkileri azaltır. Sıcak basması, terleme, baş ağrısı ve eklem ağrısı gibi semptomları hafifletir. Aynı zamanda bu dönemde kan basıncının yükselmesini engeller. Kan basıncını düşürücü etki yapar.

OMEGA 6 YAĞI İÇERİR!
Beyinsel ve zihinsel sağlık herkes için çok önemlidir. Hafızayı güçlendirmesi kabak çekirdeği yağı faydaları arasındadır. Omega 6 yağı, linoleik asit içerir. Linoleik asit ve omega 6 yağı normal büyüme ve gelişme için önemlidir. Ayrıca beyin fonksiyonlarının gelişmesine de katkı sağlar. Metabolizmayı düzenler, kemik sağlığını ve üreme sistemini korur.

İŞTE KABAK ÇEKİRDEĞİNİ YAĞININ CİLDE FAYDALARI

Kabak çekirdeği yağında bulunan zengin E vitamini sayesinde sa ve kirpikleri güçlendirerek, yeni saç oluşumunu sağlar.

Cilt lekeleriyle adeta savaşan ve cildin kendini yenilemesine karşı önemli etkiler gösteren kabak çekirdeği yağı, hücre zarlarının yıpranmasını okside olup bozulmasını engeller.

Cildinizde çıkan iltihaplı sivilceleri yok eden kabak çekirdeği yağı, cildi kusursuzlaştırır.

Kabak çekirdeği yağı hücrenin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olarak kırışıkların oluşmasını da geciktirir.

Cilt dokularının esnekliğini sağlayan kabak çekirdeği yağı, cildin yumuşacık olmasına yardımcı olur.

PEKİ KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI NASIL KULLANILIR?

Her gece uyumadan önce cildinize kabak çekirdeği yağı ile masaj yapabilirsiniz. Lekelerinizin üzerine de pamuk yardımı ile sürebilirsiniz.

Aynı zamanda iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. İhtiyaç duyulan bölgeye sürüldüğünde oradaki hücrelerin sağlıklı ve dinç tutulmasına yardımcı olur. Diğer kullanım yöntemi ise dahili olarak kullanmadır. Yani ağızdan yutarak kullanma şeklidir. Bu şekilde kullanılacağı zaman aç karna kullanılması daha etkili sonuçlar verecektir. Aç karna en fazla 1 tatlı kaşığı olarak dozu önerilmektedir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI NASIL KULLANILIR?
Zeytinyağı gibi salatalara eklenerek kullanılabilir.
Kabak çekirdeği yağı ile cilde masaj yapılabilir. Masaj yoluyla uygulandığında cildi yumuşatır, yaşlanmayı geciktirir.
Günde 1 tatlı kaşığı içilebilir yada salatalara ilave edilebilir. Tek olarak içilmek istemezseniz, bir çay bardağı ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği yağı karıştırıp içebilirsiniz.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Kan basıncını düşürür, bunun sonucunda da tansiyonu düşürür. Bunun sonucunda tansiyon düşürücü ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktorlarına danışarak bu yağı kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde mutlaka doktora danışarak kullanılmalıdır.