Nevşehir’de Güzellik Merkezleri Denetleniyor mu?” başlıklı haberimiz Nevşehir Kamuoyunda büyük yankı buldu ve ses getirdi...

 

Konuya ilişkin ilk açıklama Nevşehir Sağlık İl müdürümüz Sayın Dr. Rahim ÜNLÜBAY'dan geldi.Öncelikle Sayın Ünlübay'ı tüm Sağlık konularında olduğu gibi bu husustaki duyarlılığı ve konuya ilişkin hassasiyetleri için tebrik ediyor ve teşekkür ediyoruz....

 

İşte Sayın Ünlübay'ın açıklaması;

 

Değerli FİB Haber Yetkilileri,

 

“Nevşehir’de Güzellik Merkezleri Denetleniyor mu?” başlıklı haberinize ilişkin olarak gerekli inceleme yapılmıştır.

15/02/2008 tarih ve 26788 sayılı resmi gazetede yayınlanan ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık ve kuruluşu hakkında yönetmeliğin güzellik salonları başlıklı geçici madde 5’te “39 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre açılmış güzellik salonları, sağlık kuruluşu statüsünden çıkarılmıştır. Güzellik salonu adı altında açılan işyerleri, 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında belediyelerce ruhsatlandırılır.” denilmektedir.

İlgili yönetmelikte “Güzellik salonlarının Polikliniğe dönüşme hakkı 15/2/2008 tarihi itibariyle uygunluk belgesine sahip ve bu tarih itibariyle faaliyette bulunan merkezlerin işletenleri tarafından 1/2/2010 tarihine kadar başvuruda bulunmak suretiyle kullanılabilir.” denilse de Nevşehir’de güzellik salonları uygunluk belgesi bulunan merkez olmadığından polikliniğe dönüşüm bulunmamaktadır.

Güzellik salonlarına alınan epilasyon ve depilasyon amaçlı cihazlar ile bu cihazların taşıdığı teknik özellikler yıllık olarak her yılın Aralık ayı sonu itibarıyla; yeni cihaz alınması durumunda ise on işgünü içinde, sorumlu müdür tarafından yetkili idareye ve valilik aracılığıyla İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilir. Güzellik salonlarında Belediyelerce yapılacak denetimlerde İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi de yer alır.

Bu kapsamda,

1.     İlgili haberde belirtildiği şekilde Güzellik Merkezleri denetimleri yetkisi Sağlık Bakanlığı / Sağlık Müdürlüğü’nde değil Merkezin bulunduğu Belediyelerdedir.

2.     Güzellik salonlarında belediyelerce yapılacak denetimlerde İl Sağlık Müdürlüğü Temsilci olarak Nevşehir Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Orhan DEMİRER görevlendirilmiştir.

3.     Gerek korsan çalıştığı, gerekse uygun olmayan cihaz kullandığı görülen Güzellik Merkezlerinin Yönetmelik gereğince şikâyet mercisi Sağlık Bakanlığı / Sağlık Müdürlüğü değil Belediyeler olmalıdır.

 

Halkımızın sağlığı adına göstermiş olduğunuz duyarlılık için teşekkür ediyor, Halkımızın doğru bilgilendirilmesi adına yukarıda belirtilen açıklamaların sitenizde yer almasının gerektiğini düşünüyorum.

Saygılarımla.

 

Dr. Rahim ÜNLÜBAY

Nevşehir İl Sağlık Müdürü


FİB Haber Merkezi olarak Nevşehir de yaklaşık 5 tane olduğu belirtilen Lazer Epilasyon Merkezleri içinde sağlıksız koşullar,Gerekli şartları sağlamayanlar  ve uygunsuz ortamlarda olanlarla ilgili iddialardan yola çıkarak Dosyamızı aralamaya devam ediyor bu işin peşini bırakmıyacağımızın bilinmesini istiyoruz.İnsan sağlığı ile kimse oynayamaz...