NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir İ. Şevki Atasagun Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzman Doktor Aslı Şenolı, günümüzde sık başvurulan peeling tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Peeling tedavisi çeşitli kimyasal ajanların yardımıyla deriyi soyma işlemidir. Uygulanan bu kimyasal ajanlar sayesinde deride hasar meydana gelir ve deri iyileşirken canlanır ve yenilenir.

Peeling ne için uygulanır?

Peeling tedavisi sıklıkla cilt lekeleri, akne, akne izleri ve fotoyaşlanma için uygulanmaktadır.

Kullanılan kimyasal ajanların içeriğine göre deri yüzeyel, orta veya derin olacak şekilde soyulabilir.

Peeling tedavisinde neler kullanılır?               

En sık kullanılan ajanlar alfa hidroksi asit (AHA) isimli meyve asitleri, trikloroasetik asit, salisilik asit ve Jessner solüsyonudur.

Peeling ne zaman yapılır?      

Peeling tedavisi genellikle güneşin etkisini kaybettiği sonbahar ve kış aylarında uygulanır, yazın uygulanması önerilmez.

Peeling tedavisi nasıl uygulanır?      

İşlem öncesinde cilt temizlenir. Saçlar bone ile uzaklaştırılır ve gözler pamukla korunduktan sonra uygulanacak olan peeling ajanı cilde sürülür. Yaklaşık 2-5 dk içinde işlem sonlandırılarak nötralizan solusyon veya su ile peeling ajanı ciltten uzaklaştırılır. İşlem sonrasında cilde nemlendirici kremler uygulanır ve hastanın da birkaç gün uygulaması önerilir. Güneşten korunmak çok önemlidir ve güneş kremi sürmeden dışarı çıkılması önerilmez. Bu işlem uygulanan soyma işleminin derinliğine göre 2-4 hafta içinde tekrarlanarak toplamda 4-6 seansa ulaşılır.

Peeling kimlere uygulanmaz?

Peeling tedavisi gebe ve emzirenlere, son altı ay içinde isotretinoin tedavisi kullanmış olanlara, yüzünde enfeksiyon veya açık yarası olanlara, aktif uçuğu olanlara uygulanamaz. Bunun yanında peeling tedavisinin çok koyu ten rengine sahip hastalara, kötü yara iyileşmesi (keloid)  olanlara, yoğun güneş ışığına maruz kalma riski olanlara, yakında geçirilmiş yüz ameliyatı olanlara, sigara içenlere ve kan sulandırıcı ilaç kullananlara da uygulanması önerilmez.

Peeling sonrası görülebilecek komplikasyonlar nelerdir?

Görülebilecek komplikasyonlar ise işlem sonrası leke oluşumu, enfeksiyon, allerjik reaksiyonlar ile yüzde iz oluşumudur.

Peeling tedavisi doğru hasta seçimi ve iyi hasta-doktor ilişkisi sonucunda başarılı sonuçlar verecektir.