MHP ve Ak Parti önümüzdeki yıl yapılması planlanan yerel seçimlerin tarihi konusunda seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılması konusunda uzlaşmaya varmasının ardından bu öneriye CHP de Yerel seçim için yeni tarihle cevap verdi.

Yerel Seçimler 2013 te yapılacak...

Ak Parti ve MHP'nin yerel seçim tarihi : 27 Ekim 2013
CHP nin Yerel Seçim Takvimi 3 Kasım 2013
AK Parti’nin “27 Ekim 2013” önerisine CHP yeni tarihle cevap verdi.

Yerel seçimlerin önümüzdeki yıl Ekim veya Kasım ayında yapılması için adımlar atıldı. AK Parti ile MHP'nin uzlaştığı 27 Ekim 2013 tarihi CHP'ye önerildi. CHP ise "3 Kasım 2013 olsun" dedi.

Anayasa değişikliğine karşı çıkmayan CHP, çalışmalara aktif olarak katılmayacak ancak destek verecek. Gözler AK Parti ile MHP'nin yapacağı görüşmeye çevrildi.

2014 yılı Mart ayında yapılması gereken yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılması konusunda MHP ile uzlaşan AK Parti bu teklifi CHP'ye götürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile yaklaşık 45 dakika görüştü.

CHP 3 Kasım'ı Önerdi

CHP, 27 Ekim tarihinden iki gün sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili olduğu, hafta sonu ile bayram tatilinin birleştirilmesi ihtimali nedeniyle de seçmenlerin oy kullanamayacaklarını gerekçe göstererek iki partinin uzlaştığı tarihe itiraz etti. CHP yerel seçimlerin 3 Kasım 2013 tarihinde yapılmasını önerdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, CHP'nin hazırlanacak Anayasa değişiklik teklifine karşı olmadığını ancak bu yönde yapılacak çalışmalara aktif olarak katılmayacaklarını belirtti.

Canikli, CHP'nin düzenlemenin, Anayasa'ya geçici bir madde eklenmesi yoluyla yapılmasını da olumlu karşıladığını söyledi.

Muharrem İnce ise seçimden kaçmadıklarını, itiraz gerekçelerinin açık olduğunu söyledi.

Şimdi Gözler AK Parti ve MHP'de

İktidar ile muhalefetin buluşmasının ardından gözler AK Parti - MHP görüşmesine çevrildi. Bu görüşmede hem daha önce uzlaşılan 27 Ekim 2013 hem de CHP'nin 3 Kasım 2013 tarihi önerisi masaya yatırılacak.

Görüşme sonrasında ortaya bir taslak metin çıkacak, bu metin CHP'ye de gönderilecek. Eğer ana muhalefet, uzlaşılan tarihten destek vermezse, AK Parti ile MHP'nin ortak imzasıyla teklif Meclis Başkanlığına sunulacak.

1 Ekim'de Meclis'in açılmasının ardından da teklif ivedilikle komisyonda ve Genel Kurul'da ele alınacak.