Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırma Sonuçları toplantısında konuştu.
İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Şunu bilmemiz lazım, toplumun önemli bir bölümü kapalı alanlarda sigara içilmemesine yönelik yasağı destekliyor. Yasak öncesi lokantalarda ve çay bahçelerinde müşteri sayısı azalacak deniliyordu. Bunun tam tersi olduğunu gördük, sayı azalmadı arttı.

15.000 TL İhtiyaç Kredisi ayda 350TL taksitle! Hemen başvur!
"VATANDAŞIN SİGARA PAKETİNİ ALIYORUM"
Birey olarak ben Anadolu'da gittiğim yerlerde vatandaşın elinden sigara alıyorum. "Beni seviyor musun diyorum, seviyorum diyor. O zaman paketi ver" diyorum. Paketi elinden alıyorum. Üstüne de tarih ve isim yazıyoruz. Başbakanlık'ta biriktirdiğim sigara paketleri var. Beni seven vatandaşların, sevgilerini göstermeleri suretiyle sigara paketlerini alıyorum.

"KANUNİ'NİN TORUNUYUZ"
Biz Kanuni Sultan Süleyman'ın torunlarıyız. Kendisi "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi" demiştir. Biz onun gibi, bir sağlıklı nefese devleti kurban edecek bir nesilden geliyoruz. İşin ekonomik ve sosyal boyutuna hiç girmiyorum. Gençlerin, annelerin ve babaların sigara yüzünden maruz kaldıkları tahribatı söylemiyorum. Sadece sağlık boyutu dahil, bizim sigara konusundaki hasasiyetimizi anlatmaya tek başına yeter.

Sigaranın aldığı can sayısı, silahlardan çıkan kurşunun aldığı can sayısından daha fazla. Terörle mücadele diyoruz. Asıl terörle mücadele budur. Sigara içenlerin hayatlarını korumak zorunda olduğumuz kadar, sigara içmeyenlerin de hayatlarını korumak zorundayız. Ben milletim adına Yeşilay'a çok teşekkür ediyorum. Çünkü sorumluluğu büyük bir STK mücadelesi veriyorlar.


"ISRAR EDENLER OLURSA KAPATIRIZ"
Biz yasayı çıkardık ama bakıyoruz birçok restoranda sigara içilmeye devam ediyor. 'Ben 5 bin lira öderim, devam ederim' diyor. Senn öyle diyorsan biz de çok daha farklı cezalarıı düşünürüz. Bu da seni ta kapatmaya kadar götürür. Kusura bakma. İlla sigara içirtmek istiyorsan özel zehir odalarıı yaparsın, girerler orada içerler.

"BAŞBAKAN GÜNDEM OLUŞTURAMIYORSA.."
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde alkol tüketimiyle ilgili bir kanun çıkardık. Bize saldırmaya çalıştılar. Biz alkolü yasaklamadık. Biz sadece bir tercih ve yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Okullara 100 metre mesafede satışını yasakladık. Bir diğeri aynı şekilde mabedlere 100 metre mesafede satılamayacak. Bundan böyle alkol satışı akşam 22.00 sabah 06.00 arasında yapılamayacak. Karayollarında, benzin istasyonlarında alkol satışı yapılamayacak. Aynı şekilde belli bir yaş altındakilere satış yapılamayacak. Buna benzer şeyler. Fakat bunu farklı yerlere çekiyorlar. İfadelerimi farklı yerlere çekiyorlar. Memnunum, gündem oluşuyor. Bir başbakan gündem oluşturmuyorsa o görevde bulunmasın zaten.