Ahilik Haftası kutlamaları, Neşet Ertaş 1. Altın Bağlama Kültür/Sanat Ödülleri töreni ve bir açılış için önce özel uçağıyla Nevşehir'de Kapadokya havalimanına oradan da helikopterle geldiği Kırşehir de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin açıklamalar yapıyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Sevgili Kırşehirli kardeşlerim sizleri en kalbi duygularla sevgiyle selamlıyor, 26. Ahilik haftası kutlamalarının ülkemiz, milletimiz bilhassa esnafımız için hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Bu toprakların bir evladı olarak, ahilik teşkilatımızda ahilik geleneğimizle her zaman gurur duydum ve gurur duyacağım.

Zira dünyada böyle bir teşkilata bu kadar kökle bir etkisi olan teşkilata rastlamak zordur. Ahilik teşkilatının temelleri 13. yüz yılda atılmıştı. İşte o ruh kökü sağlam olan teşkilat bugüne kadar aynı değerini koruyor ve sadece Kırşehir'de kalmıyor tüm dünyaya yayılıyordu. Burada şurada büyük bir gurur ile ifade etmek istiyorum. Ben Ahilik geleneklerimizi hep hatırlatırım. Önemini hep anlattım, anlatacağım.

ÇOK ÖNEMLİ DERSLER VAR

Bugünün dünyasının, bugünün küresel ekonomik sisteminin ahilerimizden öğreneceği çok önemli dersler var.
Haksız rekabetin kıran kırana rekabetin, insanı sadece tüketici olarak gören anlayışın ahilik kültüründen çok şey öğrenmesi gerekiyor. Dünyanın kaynaklarını sınırsızca tüketen, zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan sistemin çok şey öğrenmesi gerekiyor. Ne Selçuklu ne Osmanlı sömürü sistemine müsaade etmediler çünkü geleneklerinde ahilik vardı.

AHİLİKTE BULAMAZSINIZ

Rakibini komşusunu ezme onları iflas ettirme gibi bir anlayışı, 8 günlük ömre 9 günlük rızk katma anlayışını ahilikte bulamazsınız. Ahi elinin emeğine, ustalığına güvenir. Ahi malının çokluğuyla değil kazancının bereketi ile övünür.
Onun için yüzyılların içinde gelen bu geleneği bu kültürü aktarmak zorundayız. Ahilik Selçuklu 'da, Osmanlı'da olduğu gibi cumhuriyetimizde de mayasını sürdürmelidir. Bu açıdan esnafımızı çok görev düşüyor.

Bizim ülkemizde ikinci bir bayrak dalganülandırmak isteyenler ihanet içindedir.