NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in yakın tarihine bakıldığında siyaset sahnesinde birçok mağdur isimin ortaya çıktığı görülüyor. Bu isimler arasında bir dönem Nevşehir’in bir numarası denilebilecek isimlerin yanı sıra Vekillik kapısından dönen isimlerinde bulunduğu gözleniyor.

Son 10 Yıl içerisinde siyasetin vefasızlığına uğrayan isimler arasında en çok iktidar partili eski vekilleri, il başkanlarını ve partinin önde gelen isimlerini görmek mümkün. Sadece İktidar partisinde değil ana muhalefet ve muhalefet partilerinde de yakın tarihin siyasi mağdurlarına rastlamak mümkün.

O İsimleri Şöyle Bir Hatırlayalım;

Mehmet Elkatmış :  Nevşehir’in siyasi hayatına uzun süre damgasını vuran isimlerden biriydi daha düne kadar Mehmet Elkatmış. En son eşinin vefatı dolayısıyla Nevşehir’de görüldü. 4 Dönem Nevşehir Milletvekilliği görevinde bulunan Mehmet Elkatmış’ın yıldızını parlatan Meclis Susurluk Komisyonu Başkanlığı oldu. Susurluk kazası ve sonrasında gelişen olayları hemen hemen bütün ulusal kanallarda uzun uzun anlatan Elkatmış’ın hayatını anlatan bir kitap yazılsa galiba birçok kişinin ilgisini çeker. Bir dönem ilimizin bir numarası konumundaki Elkatmış’ın bir anda siyaset arenasından el çektirilmesi de ilginç ve bir o kadar ibret dolu bir hikayeyi içeriyor. Türkiye’nin sayıları bir elin parmağını geçmeyecek ombudsmanları arasına giren Elkatmış’ın gün olup yeniden siyaset sahnesine dönmesi şimdilik uzak görünüyor. Elkatmış başkent sevdalıları arasında yerini aldı.

Rıdvan Köybaşı :  İki dönem Nevşehir Milletvekilliği görevinde bulunduktan sonra son seçimler öncesinde sıralamada olmasına kesin gözüyle bakılan Rıdvan Köybaşı’da siyasetin mağdur çukurunda. Milletvekilliğinden sonra Ankara’yı mekan tutan Ak Parti eski Milletvekillerinden Rıdvan Köybaşı şu ana kadar ne olup ta kendisinin liste dışında kaldığına bir açıklık getirmedi. Her ne kadar kimseye kırgın olmadığını dile getirse de Köybaşı’nın uzun yıllar Nevşehir’e dönmesi beklenmiyor.

Osman Seyfi :  Bir dönemi Doğru Yol Partisi, bir dönemi ise Ak Parti den olmak üzere iki dönem Nevşehir Milletvekilliği görevinde bulunan Osman Seyfi’de milletvekilliğinin ardından Ankara’yı mesken tutan eski siyasetçilerimiz arasında yerini aldı. Seyfi’ yi de tıpkı diğerleri gibi uzun süredir Nevşehir’de gören yok. Ya da kendisi ortalarda görünmemeye özen gösteriyor.

Ersan Erkut ve Zafer İnanır : Ak Parti de il başkanı olup Vekil olamayan sayılı isimler arasında bu iki sim dikkat çekiyor. Ak Parti İl Başkanlığı görevinde bulunan Hasan Ünver’in 10 yıla yakın belediye başkanlığı yapıyor oluşu, Erdal Feralan’ın ikinci dönem Milletvekilliği görevinde bulunuyor olması göz önünde tutulduğunda Ak Parti de il başkanlığı yapıp ta bunun ötesine gidemeyen iki isim sorulsa ilk akıllara gelen isimler arasında Ersan Erkut ve Zafer İnanır gelir. İnanır, son temayül seçiminde ön sıralarda olup listeye giremeyen siyaset mağdurlarından. Ersan Erkut’un ise iddialara göre partinin içerisindeki maddi sıkıntılar aday olamamasında rol oynadı. Her iki isimde şimdilik siyasetten uzak. Ancak onlar ağabeyleri gibi Ankara mesken tutmadı halen Nevşehir’de.

Mümremin Taşkın : Sadece iktidar partisinden milletvekilliği yapıp ta Ankara’yı kendilerine ikinci memleket belleyenler yok Nevşehir’de. Milliyetçi Hareket Partisinden bir dönem Milletvekilliği yapan Dr. Mükremin Taşkın’da başkentin o ilginç büyülü atmosferine ayak uyduranlar arasında yerini aldı. Yakın tarihimizin siyasi mağdurlarından biri olan Mükremin Taşkın’dan da uzun süredir haber alınamıyor.

Abdülkadir Baş : ANAP döneminin adeta sadrazamı Abdülkadir Baş’ta yakın tarihimize damgasını vuran isimlerden. Geçtiğimiz yıllarda hayatını ve yaşadıklarını bir kitapta toplamayı planlayan Baş’ın bu hayali şimdilik gerçekleşmedi. O da Milletvekilliği esnasında edindiği iş deneyimlerini başkentte değerlendirme teveccühünde bulunanlar arasında.

Mahmut Dede : Milletvekilliği sıralamasına girdiği ilk dönemlerde Avanos ve civarı haricinde ilimizde tanınan bir isim olmayan Ak Partinin eski Vekillerinden Mahmut Dede’de Milletvekili şerefine kimilerine göre hasbel kader ulaşabilen ender insanlardan biri. Bugünlerde İstanbul’dan bir belde’nin belediye başkan adayı olabileceği konuşulan Mahmut Dede’yi unutturmamaya gayret eden bazı basın organları olsa da aslında şimdi kendisinin vekilliği döneminde arkasından ayrılmayanlar bile kendisini unutmuş durumda.

Sefer Tavukçu : Büyük Birlik Partisinin önce il genel meclisi adayı olup daha sonrasında il başkanlığına gelen Sefer Tavukçu’da Nevşehir’in yakın tarihindeki siyasi mağdurları arasında gösterilebilecek isimlerinden. Parti il başkanlığında yaşanan ani gelişmelerin özellikle Tavukçu’nun parti genel başkanlığına getirilen Mustafa Destici ile görüş ayrılığı ile patlak verdiği iddia edildi. Tavukçu şimdilerde siyasetten uzak ve matbaacılık sektörüne merak salmış durumda.

Hamdi Aydemir : 2.5 Yıl halen Ergenekon davasının tutuklusu Tuncay Özkan’ın genel başkanlığını yaptığı Yeni Parti ‘de siyaset yapan Hamdi Aydemir de şehrimizin yakın tarihine siyasi platformda boy gösterip kaybolan isimleri arasında. CHP İl Başkanlığına henüz parti içerisindeki dengeleri bile ölçüp tartmadan soyunan ve boyunun ölçüsünü alan Hamdi Aydemir’de siyasetten uzak Eczacılık sektöründe iştigal etmeye devam ediyor.

Miktat Şahin – Habil Uluer : Halkın sesi partisi adı altında kurulan partinin 3 yıla yakın il başkanlığı koltuğunda oturan bu iki isimde şimdilerde siyasetten elini eteğini çekmiş ilimizin mağdur siyasetçilerinden biri. Mağdur diyoruz zira, ikisinin de Ak Parti yönetiminde yer alamamaları bu sözleri söyletiyor.

Yalçın Demir : Nevşehir’in tarihine ilk kez 10 yıl süreyle belediye başkanlığı yapmış isim olarak imzasını atan Nevşehir Eski Belediye Başkanlarından Yalçın Demir, Refah Partisi ile başlayan çizgisine Ak Parti ardından da Milliyetçi Hareket Partisinde devam etti. Ankara sevdasından kurtulamayan isimler arasında yerini alan Demir’de yakın tarihimizin siyaseten mağdurları arasında.