CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında basına açıklamayı, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un yurtdışında olması nedeniyle Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yaptı.

Tezcan, TBMM'de 2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerin sürdüğünü hatırlatarak, Kesin Hesap Kanunu'na ilişkin Sayıştay raporlarının bütçe ile birlikte parlamentoya gelmemesini eleştirdi.

Bütçenin ''sakat ve eksik bir şekilde TBMM gündemine geldiğini savunan Tezcan, bu haliyle görüşmelerin yapılmasının da doğru olmadığını savundu. İlgili Sayıştay raporları sunulmadan bütçenin görüşülmesi ve yasalaşması halinde bunun şekli bir yasalaşma olacağını belirten Tezcan, şunları kaydetti:

''Sayıştay raporları olmadan TBMM'nin bütçe hakkını tam olarak kullanabilmesi mümkün değildir. Bütçeyi de yasalaştırması mümkün değildir. Ama iktidar her zaman olduğu gibi Türkiye'de bir ipotekli demokrasi geleneği yerleştirmiştir. AKP'nin 326 milletvekili Türk milletinin kendilerine verdiği iradeyi tek kişiye ipotek etmiştir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ipotek etmiştir.

Bu Meclis çoğunluğuna, ipotekli demokrasiye dayanarak belki bu bütçeyi geçirebilirler ama bu tartışma bundan sonra da sona ermeyecektir. Bu bütçe görüşülemez bir bütçedir. Yasalaşsa dahi meşruiyeti olmayacaktır''

Tezcan, bütçenin halktan ve halkın sorunlarından kopuk olduğunu da ileri sürerek, ''rantın bütçesinin yapıldığını'' iddia etti.

-''Asgari ücret değil, sefalet ücreti''-

Tezcan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın ikinci kez toplanacağını hatırlatarak, bu konunun da MYK'da ele alındığını söyledi. Hükümetin asgari ücret önerisinin, Türkiye'nin gerçekleriyle ve açlık sınırı rakamlarıyla uyuşmadığını belirten Tezcan, ''Bu asgari ücret, asgari ücret değil, sefalet ücretidir. Yokluk ve açlık ücretidir'' dedi.

İktidarın gündeminde asgari ücretlilerin olmadığını ifade eden Tezcan, ''Asgari ücretle yokluk ve sefalete mahkum edilenler de kendi gündemlerinden AKP hükümetini çıkaracaklardır'' şeklinde konuştu.

Tezcan, MYK'da 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasının da ele alındığını aktardı.

CHP'nin büyükşehirlerin sayısının artmasına ve şehirleşmeye karşı olmadığını, ancak hükümetin yasa ile yapmak istediğinin halkın egemenliğini ortadan kaldırmaya, merkezi yönetim anlayışını yeniden dizayn etmeye çalıştığını, seçim çevrelerini değiştirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı veto etmesini beklediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, ''Büyükşehir Belediye Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz ve iptal davası açacağız'' dedi. Tezcan, başvuruya ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü de söyledi.

Tezcan, NATO'nun Türkiye'ye Patriot savunma sistemleri konuşlandırılması kararının da MYK gündemindeki konulardan olduğunu belirterek, Hükümetin buna ilişkin girişimlerini eleştirdi.

Bülent Tezcan, şöyle konuştu:

''Bu füzelerle birlikte gelecek ekipmanlar ve bunlarla birlikte Türkiye'ye gelecek askeri personelin Türkiye topraklarında bulunması sadece Hükümetin keyfine bırakılabilecek bir husus değildir. Özellikle Türk topraklarında yabancı askeri personelin de bulundurulmasını kapsayacak böyle bir uygulamanın TBMM'nin önüne getirilip görülüşmesi gerektiğine inanıyoruz.''

Tezcan, Ergenekon Davası'nın yarın yapılacak duruşmasında esas hakkında mütalaa verilmesinin beklendiğini hatırlatarak, Silivri'de adaletsiz bir yargılama yürütüldüğünü ve halkın bu adaletsizliğe duyarlılık gösterdiğini söyledi. CHP olarak yarın Silivri'de olacaklarını belirten Tezcan, adaletsizliğe ve hukuksuzluğa ''dur'' demek için orada olacaklarını söyledi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tezcan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporuyla ilgili soru üzerine yorum yapmadan önce raporun savcılık aşamasının da sona ermesinin beklenmesi gerektiğini söyledi. Tezcan, CHP olarak sabotaj ve suikastlere dayalı bütün derin ilişkileri ortaya çıkarabilecek her türlü çalışmanın önüne hiçbir engel konulmadan tamamlanması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

Tezcan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka arasında TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmaya ilişkin soruyu yanıtlarken ise ''Sayın Bülent Arınç'ın kadına yaklaşımı konusundaki sicilini hepimiz biliyoruz. O konuda çok uzun değerlendirme yapmaya gerek yok. Bunu söyleyenin Bülent Arınç olduğunu söylemek zaten yeterli. Kendisine yakışan bir tavır içinde bulunmuş, bizi şaşırtmadı Sayın Bülent Arınç'' diye konuştu.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Tezcan, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yarın Silivri'ye gitmeyeceğini söyledi.