Nevşehir Derinkuyu CHP İlçe Başkanı Zeki Şener tarımsal konularda açıklamalarda bulundu. Taşkesen, “Derinkuyu halkı perişan durumdadır. Ürettiği patates 15-20 kuruşa bile alıcı bulamıyor. AKP iktidarı ve bölgemizdeki temsilcileri bu konuda bir çaba göstermemektedirler. Adeta halkın feryat noktasına gelen taleplerine kulak tıkamaktadırlar. Çiftçi haciz kıskacında, bankalarda kredi kuyruklarında perişan olmuştur. Gündeminde patates üreticisinin sorunları olmayan bir hükümetle karşı karşıyayız. Halkın sesine kulak tıkayan AKP iktidarının Suriyeli mültecilere yaptığı yardımın Türkiye’ye maliyeti şu an itibariyle 400 milyon doların üzerindedir.

 

 

 

İktidar bu yardımı yaparken insani gerekçelere sığınmaktadır. İnsanı yardıma hiç kimsenin itirazı olamaz. Ama hükümetin yaptığı olay, üstüne lazım olmayan bir meselede taraf olmasıdır. Amerika ve İsrail’in dayattığı Büyük Ortadoğu projesinin hayata geçirilmesinde figüranlık yapmaktadır. Suriye krizinin Türkiye’ye maliyeti aslında söylenenden daha fazladır. Suriye üzerinden 11 Ortadoğu ülkesine yapılan ihracat tamamen durmuştur. Suriye konusunda aşırı hassasiyet gösteren AKP iktidarı perişan olmuş çiftçisinden köylüsünden ve esnafından hiç utanmayacak mı?

 

Elektriği özelleştirip sözleşmeye koydukları akıl almaz maddelerle halkı MEDAŞ’ın kucağına atanları toplum vicdanı affetmeyecektir. Geleneksel olarak 10 ve 11.nci ayda borç ödeyen Derinkuyu ve bölge çiftçisi bankalardan kredi arar hale gelmiştir. Esnaf alacağını tahsil edemediğinden perişan durumdadır.

 

Çiftçilere karşı vurdumduymaz ve zalim bir politika izleyen AKP iktidarı biran önce çiftçinin feryadına kulak vermelidir. İhracat konusunda acilen alternatif geliştirmelidir. Çiftçinin borçlarıyla ilgili uzun vadeli yeni yapılandırma formülleri üretmelidir. Mazot, gübre ve ilaç konusunda çiftçi desteklenmelidir. Patates ihracında ihracatçıya teşvik primi verilmelidir. Bütçesinin büyük bölümünü Türkiye’nin karşıladığı Kıbrıs’ta bile patates üreticisine verilen teşvikler neden Türkiye’de uygulanmıyor? Bunu AKP’lilere soruyorum. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Çiftçinin ve köylünün sabrını sınamaya da kimsenin hakkı yoktur” dedi.