Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabı üzerinden düzenlediği sanal basın toplantısında vatandaşlardan gelen soruları cevapladı. Ünal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan'ın bugün Myanmar'a gitmeleriyle ilgili olarak "Myanmar makamları ile görüşmelerden sonra heyetimizin bölgeye gitmesi tasarlanmıştır. Böylelikle insani soruna dikkat çekmeyi öngörüyoruz" dedi. AK Parti Nevşehir Milletvekili ve Türkiye-Bangladeş Dostluk Grubu Başkanı Ebubekir Gizligider ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu da Arakan'a gidecek heyette yer alacak. Gizligider, "Heyetin raporu Türkiye'nin bölgeye yönelik bundan sonra alacağı tavrın belirlenmesi için hayati önem taşımakta" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile Nevşehir Milletvekili Av.Ebubekir Gizligider
 bugün Ankara Esenboğa hava limanından hareket ederek Myanmar'a gittiler.

Myanmar'a gitmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilere açıklamada bulunan Davutoğlu, Myanmar'a insani yardım kuruluşlarıyla birlikte geniş bir heyetle yapılacak ziyaretin Türkiye ile Myanmar arasındaki ilk üst düzey ziyaret olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu senenin başında Myanmar'da büyükelçilik açtığını anımsatan Davutoğlu, Myanmar'a uzun bir süredir resmi bir ziyaret planlaması içerisinde olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, ziyarette Türkiye ve Myanmar ilişkilerinin ileri bir düzeye taşınmasını öngördüklerini belirterek, ''Myanmar son yıllarda bir reform süreci içerisinde, bu çerçevede Myanmar uluslararası toplumun da yakın ilgisine mazhar oluyor'' dedi.

Türkiye ile Myanmar ilişkilerinin tarihte özel bir yeri olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''1. Dünya Savaşı'nda değişik cephelerden Myanmar'a götürülen ve orada şehit düşen büyüklerimizin şehitlik makamları büyükelçimiz tarafından tespit edildi. Onları da orada ziyaret edeceğiz. Orada onlara layık bir şehitlik inşa edilmesi çalışmalarını başlatacağız. İlk aşamada 700 şehidimizin olduğu bir mekan tespit edildi. Onlar İngiltere tarafından esir olarak götürüldükten sonra orada vefat etmiş şehitlerimiz'' dedi.

Myanmar'da ve Arakan'da büyük bir insanlık dramı yaşandığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi:

''Türkiye olarak sürece başından itibaren çok yakın ilgi gösterdik. Bu konuda Myanmar yetkilileri ile beraber sürekli irtibat halinde olduk. İnsani yardım ulaşması noktasında neler yapılabileceğini araştırdık. Şu ana kadar Myanmar Birleşmiş Milletler (BM) dışında uluslararası yardım kuruluşunun ya da bir ülkenin yardım götürmesine sıcak bakmamıştı. İlk defa bir heyet olarak Arakan bölgesini de ziyaret edeceğiz. Hem Müslüman hem de Budistlerin kaldığı kampları ziyaret edeceğiz. Oraya yanımızda götürdüğümüz yardım malzemelerini ulaştıracağız. Bundan sonra yapılacak yardımlar için de temaslarda bulunacağız. Bu ziyaret bir çok açıdan tarihi bir ziyarettir. Türkiye'den Myanmar'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olmaktan ve kaderlerini yakından takip ettiğimiz masum Arakan halkının yaşamakta olduğu trajediye bir çözüm oluşturabilmek adına bu ziyaretten onur duyuyorum. İnşallah Arakanlı kardeşlerimizin bu insanlık dramına bir çözüm oluşturabilme imkanı buluruz. Önemli olan İnsani yardımların önünün açılmasıdır.''

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise, bölgede insanlık dramı yaşandığını ve yaşanılanların gerçek anlamıyla tam olarak bilinemediğine dikkati çekerek, ''Yerinde görerek tespitler yapacağız. Neler yapabiliriz onlar için onun gayretinde olacağız. Somali'deki gibi daha çok ihtiyaca binaen yardımları yapmak istiyoruz tabiki'' dedi.

Emine Erdoğan, müslüman halkın evlerinden ve yurtlarından zorla uzaklaştırıldığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

''Bu inanılmaz bir şey. Bizde insanlarımızın bile Budist öğretilerini taklit ettiği bir dönemde, örnek aldıkları bir dönemde, din adamlarının bunu yapması beni dehşete düşürdü gerçekten. Bütün dünyanın bunun üzerinde durması gerekir gerçekten. Acaba bir müslüman din adamı bu katliamları yapsaydı dünya nasıl cevap verirdi ama şu anda ben bir şey duymuyorum, siz duyuyor musunuz? Bu çok çarpıcı bir şey. Buraya dikkat etmek lazım. Bir din savaşını mı ortalığa sürüklemek istiyorlar, bilemiyorum. Ama çok büyük bir vahşet. Din adına yapılıyor olması çok acı bir şey. Bütün dünyanın buraya dikkatini vermesi gerekiyor.''

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basın toplantısının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan,Nevşehir Milletvekili Av.Ebubekir Gizligider ve yardım kuruluşlarının da dahil olduğu geniş bir heyetle Myanmar'a gitmek üzere Esenboğa Havaalanı'ndan ayrıldı.