Ak Parti Nevşehir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ebubekir Gizligider Başbakan Binali Yıldırım’ın kamuoyu ile paylaştığı ve meclise gönderilen vergi kanunu tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bugün komisyonda kanun tasarısının görüşmelerine başlayacaklarını ve kısa süre sonra da meclis genel kurulunda kanunlaşacağını söyleyen Gizligider tasarı hakkındaki açıklamasında şu sözlere yer verdi;

‘Bildiğimiz gibi Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren toplumun her kesimine dokunan vergi kanun tasarısını kamuoyu ile paylaşmıştı. Meclise gönderilen ve bugün Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlayacağımız kanun tasarısı ile emeklilere, gazilere ve şehit yakınlarına bayram ikramiyesi verilecek, yaşlılık aylığı arttırılacak, imar barışı ile binlerce binanın imar ve ruhsat sorununun çözüme kavuşacak, öğrenimine devam edemeyen öğrencilerimize eğitimlerini tamamlama imkanı sağlanacak, vergi ve prim borçları ile devlete ödenmesi gereken cezalar yapılandırılacak ve girişimci gençlerimize Bağkur desteği sağlanacak. Bugün komisyonda görüşmelerine başladığımız, kısa süre sonra kanunlaşması için genel kurula göndereceğimiz tasarının emeklilere, şehit yakınlarına, öğrencilerimize, gençlerimize kısacası bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor, 16 yıldır kesintisiz hizmet veren ve milletimizin refah seviyesini arttıran Ak Parti hükümetimize milletimiz adına teşekkür ediyorum.’

Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanarak meclise sevk edilen ve bugün komisyonda görüşülmeye başlanan Vergi ve Diğer Alacakların Yapılandırılması Hakkındaki Kanun Tasarısı ile yapılacak düzenlemeler şu şekilde;

·         Emeklilere, gazilere ve şehit yakınlarına Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde 1.000 TL ikramiye verilecek

·         Çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere okullarına dönme imkanı verilecek. (Terörle bağlantısı olanlar yararlanamayacak)

·         65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın aldığı yaşlılık aylıkları 266 TL’den 500 TL’ye çıkarılacak. Emekliliği ve kimsesi olmayan yaklaşık 600 bin civarından vatandaşımız bu haktan yararlanacak.

·         Halen ülkemizdeki 25 Milyon civarında binanın yarısı 2000 yılından önce yapılmış ve imarsız olduğu için mülkiyet sorunları yaşanıyor. Getirilecek imar barışı ile bu binalara Yapı Kayıt Belgesi verilecek.

·         Daha önce vergi kolaylığı sağlanan gençlerin 75.000 TL geliri 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutuluyordu. Vergi desteği devam edecek, bunun üzerine 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği verilecek. Genç girişimcinin Bağkur primini devlet ödeyecek.

·         Vergi prim ve alacakları yeniden yapılandırılıyor. Askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü, otoyol kaçak geçişleri gibi borçlar yeniden yapılandırılacak.

·         Stok affı uygulamasıyla mükelleflerin geçmiş yıllara ait stoklarına düzenleme imkanı sağlanıyor.