Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde 49.Ulusal, 23.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri 15 Ağustos'ta başlayacak.Etkinliklerin ilk günü Kültür Merkezinde, saat 14.15'te araştırmacı yazar İsmail Saçlı'nın yöneteceği, çeşitli alevi sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılacağı "Yeni Anayasa Çalışmaları Çerçevesinde Alevi-Bektaşilerin Görüş ve Düşünceleri" konulu toplantı yapılacak.

Etkinliklerin ikinci gününde ise saat 10.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda resmi açılış töreni düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi gösterisinin yer alacağı törende, etkinlikler nedeniyle düzenlenen şiir ve öykü yarışmasında derece elde edenlere ödülleri verilecek. Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilecek olan Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü de verilecek.

Daha sonra törene katılanlar Hacı Bektaş Veli Külliyesi'ni ziyaret edecek ve ardından Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Sergi Salonunda karma uluslararası resim, heykel ve seramik sergisi ile Cumhuriyet anıtları fotoğraf sergisi açılacak. Sergiler, 3 gün boyunca açık kalacak.

Aynı gün saat 14.00-16.00 saatleri arasında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde "Özgürlükler Sorunu, Zorunlu Din Dersleri ve Cem Evleri" konulu konferans düzenlenecek. Daha sonra 15.00-17.00 saatleri arasında Garipdede Cem Evinde cem töreni, 16.00-19.00 saatleri arasında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde Ozanlar Geçişi, 18.30-01.35 saatleri arasında da Cumhuriyet Meydanı'nda semah ve konserler gerçekleştirilecek.

17 Ağustos Cuma günü ise 14.00-17.00 saatlerinde Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde "Alevi ve Bektaşilikte Cem İbadeti ve Günümüz Koşullarında Cem" konulu panel, 16.00-18.00 saatlerinde Garipdede Cem Evinde cem töreni, 17.00-19.00 saatlerinde Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde tiyatro, 18.30-02.30 saatleri arasında da Cumhuriyet Maydanı'nda semah ve konserler düzenlenecek.

 

Etkinliklerin son günü olan 18 Ağustos Cumartesi günü de saat 17.00'de Çilehane mevkisinde uçurtma şenliği, 17.00-19.00 saatleri arasında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde tiyatro gösteresi, Cumhuriyet Meydanı'nda da semah gösterileri yapılacak.

Etkinlikler, akşam saatlerinde gerçekleştirilecek olan konserlerle sona erecek.

Etkinliklerin gerçekleştirileceği 15-18 Ağustos tarihleri arasında Hacı Bektaş Veli Müzesi'ne giriş ücretsiz olacak.

Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne her yıl on binlerce kişi katılıyor. Şenlik döneminde on binleri aşan bir nüfusu ağırlayan ilçede, şenliklere gelenler için çadırlar kuruluyor.

İlçe halkı, şenlikler için gelen vatandaşlara evlerinin kapılarını da açıyor. Şenliklere gelen yüzlerce insan da, yöre halkının evinde barınıyor.