"Adım Adım Anadolu ve Kadınlar İçin İş Fırsatları Nevşehir Buluşması"

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr.Aşkın Asan, "Biz bir hedef koyduk."

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, "Biz bir hedef koyduk. Biz dünyanın 10'uncu en büyük ekonomisi olacağız. İşte böyle bir hedefe ulaşabilmek kadın ve erkeğin çalışmasıyla ilgili. Ancak o şekilde olabilir" dedi.

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider’in yanı sıra çok sayıda girişimci kadınının ilgi gösterdiği  panelin açılışında konuşan  Dünya Bankası Türkiye ülke direktörü Martin Raiser,Türkiye’nin her alanda oldukça büyük potansiyele sahip büyük bir ülke olduğunu belirterek ,ülkenin büyüme noktasında kadınların da çalışma hayatına katılmalarının ülke hedeflerine ulaşılmada önemli bir güç oluşturacağına inandığını belirtti.

TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger,’de Gaziantep,Trabzon, Erzurum ve Bursa’dan sonra 5. il olarak Nevşehir’de ‘Adım Adım Anadolu, Kadınlar için İş Fırsatları Nevşehir Buluşması’ panelini gerçekleştirmekten dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.TÜSİAD olarak böyle bir projede yer almanın sevincini paylaştıklarını ifade eden Ger,kadınların eğitim,çalışma hayatına katılma ve siyasi alanlara katılmalarını önemsediklerini belirterek “Türkiye olarak büyük bir ekonomik hareketliliği yaşıyoruz.Ama tek kanatla geleceğe uçamayacağının da bilinmesini istiyoruz.Kadınlarla erkekler,el ele çalışarak refah payımızı daha da artırmamız gerekmektedir.Kadın-erkek eşitliğine dayalı bir sistem içerisinde kadınlarımızın da varlığını temel hedef alan bir model ile ülke olarak birçok alanda başarılı olacağımıza inanıyoruz.Bunun için kadınların çalışma hayatında kalıcı olabilmelerinin sağlanması yönünde kararlılıkla durulması gerekiyor.Çeşitli mekanizmalarla kadınlarımızın desteklenmesi gerekiyor.Kadınların çalışma hayatında etkinliğini artırmaları için çocuk kreş ve yuvalarının da sayısal olarak artırılması kaçınılmaz hale gelecektir,bu yönde de etkin hizmetlerin yürütülmesi gerekiyor.Bu hedeflere sadece devlet eliyle ulaşılması elbette ki mümkün değil, iş hayatının da buna gereken katkıyı sağlaması gerekir.”dedi.

Panelin açılışında konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, 2004 yılında Belediye Başkanı seçildiğinde ,kadınların toplum hayatındaki yerinin daha etkin hale getirilmesi yönünde ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek,bu çalışmaların da halen artırılarak devam ettirildiğini söyledi.Ünver , “ Tek kanadı ile havada uçmaya çalışan bir kartalın bunu başaramayacağını elbette bizler biliyoruz.Bu kanatın tedavi edilmesi adına yerel yönetim bazında üzerimize düşen sorumlulukları zaman içerisinde yerine getirici bir çok projeye imza attık.2004 yılında eşi ile birlikte yemeğe çıkan eşlerin sayısı bir elin parmakları kadar iken bu sayının bugünlerde tahminlerin bile üzerine çıktığını görüyoruz.Birbiri ardına açtığımız çeşitli kurs ve istihdama dayalı eğitimlerle kadınlarımıza önce cesaret verdik. Eğitimlerini sağlayan kadınların sayısı bugünlerde 10 bine kadar ulaştı.Halen Kadın Çalışmaları ve Eğitim Merkezimiz kanalıyla 4 ayrı mahallede kadın eğitim birimleri oluşturduk.Ulaşımda sıkıntı çeken bayanlar için otobüs servisi uygulamasına bile gidiyoruz.Amacımız daha fazla sayıda ev hanımlarımızı daha bilgili ve daha becerili hale getirebilmek.”dedi.

 

KADIN HAKLARI 3 BİN YILDIR BU TOPRAKLARDA VAR

Ünver,bu gün için dünyada 50 yıllık bir geçmişe sahipDünyada kadın haklarının korunmasına yönelik çalışmaların tarihi 50 yıl öncesine kadar dayanıyor.Halbuki şu üzerinde bulunduğumuz topraklarda kadın hakları,Milattan Önce 1269 yılında imzalanan iki medeni ülke arasındaki ilk barış antlaşması konumundaki Kadeş Barış Antlaşması ile 3 bin li yıllara kadar uzanmaktadır.Anadolu Hitit Devleti ile Mısır Kralı 3. Ramses arasındaki bu dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasına ,Hitit Kralı Hattuşuli ile eşi Putihepa birlikte imza atmışlar.Demekki kadın haklarına dayalı sistem ,bugün 50 yıl öncesine dayanan günümüz dünyasından yüzlerce yıl önce bu bereketli topraklarda gerçekleşmiş.”diye konuştu.

Adım Adım Anadolu,  Kadınlar için İş Fırsatları Nevşehir Buluşması” panelinin açılışında konuşan Nevşehir Valisi Abdurrahman  Savaş’da kadınların çalışma hayatında daha etkin hale getirilmesi gerektiğine inandığını belirtti.Bu panel ile kendilerine sunulan iş fırsatlarını değerlendiren kadınların anlatımlarının bu alanda çalışma yapmaya başlayacak kadınlara yol göstereceğine inandığını ifade eden Vali Savaş, kadın erkek eşitliğine inanan bir vali olarak kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları engellerin de kaldırılması gerektiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan’ da,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ailenin en önemli bireyi konumundaki kadının hem eğitimde ,hem siyasette ve hem de iş hayatında potansiyel bir güç haline gelmesi adına bir dizi proje yürüttüklerini vurguladı.

Asan, eğitimin 12 yıla çıkartılması ile özellikle kız çocuklarının eğitimlerine devam etmeleri yönünde ciddi adımların atıldığını ifade etti. Hükümetin de çalışmaları ile ülkedeki çocuk ve anne ölümlerinin çekilebilecek en alt oranlara çekilmekte olduğunu anlatan Asan, kadına yönelik şiddet konusunda da kadına şiddeti önleme ve izleme merkezleri ile özellikle şiddetin önlenmesine yönelik tedbirlerin alındığını anlattı.

Kadın istihdamının artırılması yönünde de böyle bir proje geliştirdiklerini ifade eden Asan, hedefini dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmeyi amaçlayan Türkiye’nin gerçek anlamda bu hedefe ulaşmasının ise kadın ve erkek eşitliğine dayalı bir sistem ile yerine getirilebileceği inancını taşıdıklarını kaydetti.

Panelde daha sonra bir dizi eğitim ve KOSGEP desteği ile istihdam sağlayan veya kendi işini kuran başarılı kadınlar rol model olarak, panel moderatörü Şirin Payzın’ın sorularını cevaplandırdı.

Panel daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti.