Partilerin 7 Haziran seçimlerinde aday olacak isimleri belirlenerek dün Yüksek Seçim Kurulu’na sunuldu. Aday tanıtım toplantısını 15 Nisan’da yapacaklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “ Ülkemize hayırlı olsun. Allah yolumuzu açık etsin” dedi. Son seçimlerde 78 kadın aday gösteren AK Parti, 7 Haziran seçimleri için 99 kadın aday gösterdi. 

CHP’de aday listelerinin açıklandığı saatlerde milletvekillerinden tepki ve istifalar geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge’den 2. sıra adayı olurken, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul 2. Bölge 9. sıradan aday gösterildi.MHP’de yaşanan en büyük sürpriz ise, ‘Çatı adayı’ Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi oldu.

SP VE BBP SEÇİME İTTİFAKLA GİRİYOR

YENİ  AKİT / ANKARA - Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, genel seçime BBP ile gireceklerini bildirdi. Kamalak ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici YSK’da ortak açıklama yaptı.

Seçime MHP ve BBP ile birlikte girmek istediklerini belirten Kamalak, “Takip buyurduğunuz gibi üçlü ittifak gerçekleşmedi. O zaman bu ülke hepimizin ülkesidir, hepimiz aynı gemide yolculuk ediyoruz, beraber yürüyelim dedik. Kırmadılar, kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Seçime Saadet Partisi çatısı altında girileceğini vurgulayan Kamalak, “BBP camiasına, Yönetim Kuruluna ve özellikle Mustafa Destici kardeşime teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

DESTİCİ’DEN BARAJ ELEŞTİRİSİ

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de seçimin siyasi partilere, ülkeye, Türk milletine, İslam coğrafyasına ve insanlığa hayırlar getirmesini diledi. Seçimlerin öncelikle sağlıklı, huzurlu, adalet içerisinde yapılmasını arzu ettiklerini belirten Destici, yüzde 10’luk barajı eleştirdi.

Destici, Hazine yardımının adil dağıtılmadığını söyledi. Tarihin, ülkenin, coğrafyanın, mazlum insanların kendilerine yüklediği sorumluluktan kaçmamak adına adalet zemininde seçim işbirliği yapacaklarını daha önce ifade ettiklerini belirten Destici, “Vatanımız, devletimiz, milletimiz, insanımız, ülkemiz, değerlerimiz, inançlarımız için şimdi değilse ne zaman bir araya geleceğiz dedik. O çağrımıza Saadet Partisi yanıt verdi. İnşallah milletimiz de bu işbirliğimizi onaylayacaktır. Hem bu seçim sürecinde, hem de sandıklarda meyvesini göreceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

SON ANA KADAR LİSTE GÖRÜŞMESİ

SP ile BBP arasındaki liste görüşmeleri son ana kadar sürdü. Liste YSK’ya son anda yetiştirildi

CHP’DE TEPKİ VE İSTİFALAR

CHP’de aday listelerinin açıklandığı saatlerde milletvekillerinden tepki ve istifalar geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge’den 2. sıra adayı olurken, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul 2. Bölge 9. sıradan aday gösterildi.

LİSTELERE TEPKİ İSTİFASI

Kocaeli’de liste dışı kalan Hurşit Güneş, CHP yönetimine tepki gösterirken, CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz aday listelerinin hazırlanış biçiminden rahatsızlık duyduğunu belirterek partisinden istifa etti ve seçimlere bağımsız gireceğini açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ile Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise listeye girememenin şokunu yaşadı. CHP’nin türkücü milletvekili Sabahat Akkiraz da yeni dönemde aday gösterilmedi.

Aralarında Hüseyin Aygün, Faik Tunay, Sinan Aygün ve Güldal Mumcu’nun da bulunduğu 66 milletvekili yeni dönem için listeye alınmadı.

KILIÇDAROĞLU 2. SIRADA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beklendiği gibi İzmir 2. Bölge 2. sıradan aday oldu. Ancak aday olamayan bazı isimlerden sert tepkiler gelmeye başladı. Bazı teşkilatlardan da istifa haberleri geliyor. 

GÜNEŞ’TEN SERT TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, liste dışı kaldığını duyurdu ve sosyal medya hesabından tepki gösterdi. CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından şunları paylaştı: “Kocaeli’de ön seçim istedik. Çalışmaya başladık. Sonuç görününce merkez yoklamasına döndü. Liste dışı kaldık. CHP yönetimi seçimden kaygılı mı?”

ERYILMAZ İSTİFA ETTİ

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, yaptığı açıklamada, milletvekili aday listelerinin hazırlanış biçiminin kendisinde rahatsızlık yarattığını, bu nedenle partisinden istifa ederek, seçime bağımsız aday olarak katılmaya karar verdiğini söyledi.

UMUT ORAN ŞOK OLDU

Aday gösterilmeyen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran şaşkınlığını gizlemedi. Oran, “Ön seçim düşünürken, Genel Başkan’la konuştuktan sonra kontenjana başvurma kararı aldım. Listeye alınmadığımı öğrendim. Açıkçası benim için de sürpriz oldu. Çünkü böyle bir karar beklemiyordum. Ama siyaset böyle bir şey. Her zaman sürprizlere hazırlıklı olmak lazım. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, çalışkanlığımı, örgüt tarafından sevildiğimi ve halkta karşılığımın olduğunu söylemişti. Ama neden kontenjan adayı olarak göstermedi bunu bilmiyorum” açıklamasını yaptı. 

GENÇ, KOÇ’U YALANLADI

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in listede olup olmadığıyla ilgili bir soruya, “Kamer Genç’e geçmiş olsun diliyorum. Ciddi, ağır bir rahatsızlık geçiriyor. Umarım sağlıklı olarak döner” dedi. Kamer Genç ise; Twitter hesabından Koç’u yalanlayarak, “Tunceli’de CHP’den aday adaylığı için başvurdum. Aday gösterilmedim. Bunun için kırgın değilim. Haluk Koç’un (ağır hasta başvurmadı) demesi yalan. Rahatsızlığım nedeniyle hiçbir parti yöneticisi beni aramadığı halde, Haluk Koç’un basına (ağır hastadır) demesini de kınıyorum. Sevinmesin” mesajını paylaştı.

MHP’DE İHSANOĞLU SÜRPRİZİ

MHP’nin Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) verilen milletvekili aday listesi açıklandı.

Listeye göre, Genel Başkan Devlet Bahçeli Osmaniye’den aday olurken Ankara 1. Bölge 1. sırada Tuğrul Türkeş, 2. sırada Zühal Topçu ve 3. sırada da Mustafa Erdem yer buldu. Başkentte 2. Bölge 1. sırada Şefkat Çetin yer alırken onu Mustafa Mit ve Hamit Ayanoğlu takip etti.

Partide İstanbul 1. Bölge’de ise Edip Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter ve Uygar Suphi Aktan, 2. Bölge’de Ekmeleddin İhsanoğlu, Celal Adan ve Murat Başesgioğlu, 3. Bölge’de Meral Akşener, Atila Kaya ve İsmail Faruk Aksu sıralamada yer buldu.

MHP’de İzmir’de 1. Bölge’de Oktay Vural, Aslan Savaşan ve Senem Kılıç, 2. Bölge’de ise Ahmet Kenan Tanrıkulu, Murat Koç ve Süeda Neslihan Çelik milletvekili adayları arasında yer aldı.
Milliyetçi Haraket Partisi, 7 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek 25’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde aday gösterilenlerin listesini az sonra açıklayacak MHP, YSK’ya teslim ettiği listeyi henüz açıklamadı.  MHP; Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ı Uşak’tan, eski muhaliflerden Ümit Özdağ’ı da Gaziantep’ten aday gösterdi.

İHSANOĞLU SÜRPRİZİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 12 partinin çatı adayı olan İİT eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul 2. bölge 1. sıradan; Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Uşak 1. sıradan aday oldu.

MHP’de Engin Alan, Faruk Bal, Mehmet Şandır, Özcan Yeniçeri, Sinan Oğan, Sümer Oral, Tunca Toskay gibi isimler yeni dönemde listede yer almadı
. Genel Sekreter Yardımcısı Vahapoğlu dışındaki Başkanlık Divanı üyelerinin tümü ise listelerde yer buldu.

ÖCALAN'IN YEĞENİ HDP LİSTESİNDE

Uzun ve gergin süren HDP’nin aday belirleme sürecinde listeye sürpriz isimler girdi.

AK Parti eski Genel Başkan Yardımcılarından Dengir Mir Mehmet Fırat, Mersin’de birinci sıra adayı oldu.

Adaylığı ile ilgili sıkıntı yaşanan Altan Tan Diyarbakır’da beşinci sıraya konulurken, Osman Baydemir Şanlıurfa’da birinci sıradan aday gösterildi.

İmralı’da müebbete mahkûm edilen Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan Şanlıurfa’da ikinci sıra adayı olurken, HDP’nin ağır toplarından Leyla Zana Ağrı’dan, Sırrı Süreyya Önder Ankara’dan, Pervin Bultan İstanbul’dan, Ertuğrul Kürkçü İzmir’den, Figen Yüksekdağ ise Van’dan aday gösterildi.

Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Gaziantep’ten aday gösterildi. Mazlum-Der’den Ayhan Bilgen Kars’tan HDP adayı olurken, öğretim üyesi Mithat Sancar ise Mardin’den aday gösterildi.

AK PARTİ'DE HER KESİMDEN MİLLETVEKİLİ ADAYI VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Aydın Ünal Ankara 2. Bölge, 5. sıradan aday gösterildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı ile AK Parti Genel Merkezi Hukuk Müşaviri Ali Özkaya, AK Parti Afyonkarahisar 2. sıradan aday.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde danışmanlığını yapan, aynı zamanda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanlığını yürüten Ertan Aydın, Ankara 1. Bölge, 6. sıradan aday.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Turkuvaz Medya Grubu’nun CEO’su Berat Albayrak, İstanbul 1. Bölge, 6. sıradan aday gösterildi. 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Basın Müşaviri Adnan Boynukara, Adıyaman’dan 2. sırada aday gösterildi. 

Mazlum-Der eski Genel Başkanlarından Yılmaz Ensaroğlu, Ağrı 2. sırada yer aldı. 

Sait Nursi’nin talebelerinin oluşturduğu Barla Platformu’nun Başkanı Said Yüce, Amasya 2. sıradan aday oldu. Barla Platformu üyeleri ile Said Yüce, paralel devlet yapılanmasını karşı çıkan, Gülen’i eleştiren ilk platform…

28 Şubat döneminde başörtülü olarak milletvekili seçilen ancak yemin etmesine izin verilmeyen gazetemiz yazarı Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan İstanbul 1. Bölge, 9. sıradan aday oldu. 

Başörtüsü yasağına karşı çıkan sembol isimlerden avukat Şeyma Döğücü İstanbul 1. Bölge, 18.sırada, doktor Leyla Şahin ise Konya’dan 6. sıradan aday gösterildi. 
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu Ankara 1. Bölge, 2. sıradan aday gösterildi.

VİTRİN VE FLAŞ ADAYLARDAN UZAK DURDUK

Adayların açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, “Milletvekillerimizden 80 kişi başvuru yapmamıştır. Başvuru yapanlardan 132 kişi aday gösterildi. 100 kişi aday gösterilmedi.” diye konuştu.  “Mümkün olduğunca AK Parti ilkeleriyle, parti geçmişiyle ilişkili olmayan ‘vitrin aday’, ‘flaş aday’ transfer anlayışından uzak durduk.” diyen Atalay şunları söyledi: “Şu anda 550 adayımızın içinde 99’u kadın adaydır. 451’i erkektir. 2011’de başvuruların da 78’i kadınmış, 472’si erkekmiş. Şu anda 45 milletvekilimiz var. Bu sayının önümüzdeki parlamentoda inşallah yükseleceğini düşünüyoruz. Biz daima kadın adayları teşvik ettik. 6 bin 223’ün içerisinde binin üzerinde kadın aday başvurusu vardı. Bunlardan aday olma oranı yüzde 18’i kadın, yüzde 82’si erkek.”

Yeni Akit