1 Kasım Erken Genel seçim süreciyle birlikte yakında Vatandaşlara Seçim otobüsleriyle gürültü eziyeti de başlayacak  Siyasi partilerin Milletvekili adayları ve partililer kiraladıkları araçlarla vatandaşları yüksek sesli müzikler, marşlarla rahatsız edecek. Bir bakıma gürültü çilesi vatandaşı hayli rahatsız edecek.

Siyasilerin Gürültü Ve Görüntü Kirliliği Yaparak Vatandaşlara Seçim Eziyeti Başlıyor...

Vatandaş İstemiyor!


Kasımda yapılacak erken seçim öncesinde Nevşehir'de vatandaşlar minibüs ve otobüsler üzerine takılan kolonlar ile bangır bangır bir seçim dönemi yaşamak istemiyor.

Seçim araçlarıyla gürültü yapmaktan çekinmeyen siyasiler, vatandaşları günün her saati yüksek seslerle rahatsız edecek bir seçim dönemine daha başlayacak. Halk sessiz huzurlu bir ortam isterken siyasiler her seçim döneminde halkın bu huzurunu yüksek seslerle kaçırıyor.

Aşırı gürültü nedeniyle çevreye verilen rahatsızlıktan en çok etkilenenler; Bebekler, Yaşlılar, Hastalar, Öğrenciler, Gece çalışıp gündüz uyuyan çalışanlar ve alt katlarda oturan mahalle sakinleri oluyor.

Çağın gerisinde kalan bu yöntemlerle oy topladığını zanneden siyasiler oy kaybettiğinin farkında bile değil. Bu konularla ilgili halka anketler yaptırsalar gerçekleri görecekler. Ülke genelinin büyük bir çoğunluğu seçim dönemlerinde gürültü ve görüntü kirliliği istemiyor. Bunları yapanlara karşı tutuğu parti bile olsa öfkeleniyor.

Türkiye’de son 50 yılda değişmeyen tek şey siyasilerin gürültü ve görüntü kirliliği yaparak oy istemeleri oldu.

Hem gürültü yaparak rahatsızlık veriliyor hemde milyarlarca TL boşa harcanıyor. Vatandaşlar bu gereksiz israflı ve rahatsızlık veren uygulamaların biran önce son bulmasını bekliyor.

Partilerden projelerini anlatan CD ya da SD Kart veya flash bellek dağıtmalarını bekliyor avaz avaz bağırıp her yere parti bayrakları asarak gereksiz masraf yapmadan çevreyi rahatsız etmeden ve kirletmeden elektronik ortamda çağa uygun hareket etmelerini istiyor.

Tüm siyasilerden istenen; gürültü yapan seçim arabalarının yasaklanması, Bilboard, bina ve sokaklara asılan yapıştırılan parti bayrakları vs. malzemelerin yasaklanması. Böylece hem gereksiz israf önlenerek tasarruf yapılacak hem de gürültü ve görüntü kirliliği olmayacak.

Milletvekili adayları gürültüden uzak hoş bir görünümde seçime katılmalıdır. Çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen davranışlardan kaçınmalıdır.

 1 Kasım öncesi Ürgüp yine farkını gösterecek...

1 Kasımda yapılacak erken seçim öncesinde Nevşehirle birlikte Kapadokya genelinde faaliyet gösteren turizmciler başta olmak üzere çoğu vatandaşlar minibüs ve otobüsler üzerine takılan kolonlar ile bangır bangır bir seçim dönemi yaşamak istemiyor.

 

2009 yerel seçimlerinde başarıyla gerçekleştirilen bu uygulama ile 3 parti ortak karar almış, miting ve liderlerin ilçeyi ziyareti dışında seçim araçları yüksek sesle müzik yayını ve konvoy yapmamış, vatandaş ve turizmciler bu durumdan oldukça memnun kalmıştı.

 

Yine 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde bu uygulamada anlaşılmış, fakat seçimin arefesinde  tansiyonu yükselen bazı partililer karara uymayarak  gürültü kirliliği yaparak konvoy oluşturmuş, güç gösterisinde bulunmuştu.

 

1 Haziran öncesi turizmcilerin talepleriyle yine aynı şekilde karar almak isteyen  siyasi partilerden Ak Parti ve MHP olumlu yaklaşmış fakat CHP ilçe yönetiminin olumsuz görüşü nedeniyle tüm partiler araç hazırlatmış, gürültülü bir seçim dönemi geçirilmişti.

 

Konu hakkında bir önemli açıklama KAPTİD (Kapadokya Turistik Otelciler Ve İşletmeciler Derneği) Başkanı Yakup Dinler den geldi. Dinler:  "Umuyorum ki turizm açısından yüksek olan bu sezonda, seçim döneminde Ürgüp'te gürültü kirliliği yaşamayız, partiler anlaşır gürültü kirliliğinin önüne geçilir sonuçta aklın yolu bir." dedi.