YÖK Başkanı: Üniversitelerin Bir Fonksiyonu da Topluma Hizmet

 Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, çözüm süreci ile ilgili olarak, "Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Bu sürece üniversitelerin de katkı sağlamasını istiyoruz" dedi.

 Çetinsaya, Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesindeki Kapadokya Meslek Yüksekokulunun 2012-2013 dönemi mezuniyet törenine katılmak için geldiği beldede, üniversitenin birimlerini gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 Daha sonra mezuniyet töreninin yapılacağı alana geçen Çetinsaya, törende bölümlerinde dereceye giren öğrencilere diplomalarını verdi.

 Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çetinsaya, üniversitelerin bir diğer fonksiyonun da topluma hizmet olduğunu, bunun üniversite-iş dünyası işbirliği ya da üniversite-kamu işbirliği olarak da algılanabileceğini söyledi.

 Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini ve bu sürece üniversitelerin de katkı sağlamasını istediklerini ifade eden Çetinsaya, şunları kaydetti:

 "Üniversiteleri toplumun sorunlarına eğilen, toplumun sorunlarını çözme yolunda çaba gösteren ve o çözümlerin bir parçası olarak da algılayabiliriz. Bu bağlamda ben 5 Nisan'da Elazığ'da Fırat Üniversitesinde bir yolculuk başlattım ve teker teker üniversitelerimizi gezerek, bölgelerimize giderek, orada rektörlerimizle, öğretim üyeleriyle, öğrencilerle toplantılar yaparak, üniversitelerimiz bu sürece nasıl katkıda bulunur, nasıl bir parçası olur, Türkiye'nin yarınları için neler yapabilir düşüncesi etrafında toplantılar yapıyorum. Umarım bu girişimlerimiz hayırlı olur. Türkiyemiz için bu süreç hayırlı olur."

 -Üniversitelere ziyaret-

 Geçtiğimiz günlerde Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde toplantılar yaptığını anımsatan Çetinsaya, "Önümüzdeki Pazartesiden itibaren Doğu ve Güneydoğu'daki üniversitelerimize birer günlük ziyaretler yapacağım. Batmanla başlıyorum, ertesi gün Siirt, Şırnak, Hakkari, Cuma günü de Diyarbakır'da birinci turu bitireceğim. Daha sonra ikinci turda Haziran aynın ilk haftası Van'dan başlayarak, şehirlerimizi ziyaret edeceğim. Bu bakımdan bu projeye katılan destek verenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 Çetinsaya, dün Muğla'da gerçekleştirilen Üniversitelerarası Kurul'da bütün kurul adına çağrıda bulunarak, üniversitelerin çözüm sürecine olan pozitif katkılarını anlattığını kaydetti.

 -"Meslek yüksekokulları Türkiye'de çok önemli bir fonksiyonu icra ediyorlar"-

 Çetinsaya, Mustafapaşa'daki mezuniyet törenine özel olarak gelmek istediğini, meslek yüksekokullarının Türkiye'de çok önemli bir fonksiyonu icra ettikleri ve çok önemli bir boşluğu doldurduklarını söyledi.

 Türkiye'nin mesleki teknik eğitim anlamında belli becerilerle donatılmış ve istihdam odaklı yetiştirilmiş mezunlara ihtiyacı olduğuna vurgulayan Çetinsaya, şöyle devam etti:

 "O bakımdan bizim devlet üniversitelerimizdeki okullarımızın tecrübesi çok önemli. Ayrıca bugün mezuniyet töreni için geldiğimiz vakıf meslek yüksekokulu temelli okullar çok önemli. Biraz önce okulu gezdik sınıfları derslikleri, laboratuvarları gördük. Gerçekten çok etkileyici, benimle birlikte diğer misafirler de etkinlendi. Bir kere buranın doğası, tabiatı, tarihi ve bunun eğitimle bütünleşmesi gerçekten gurur verici. Umuyorum ki bu okul ve bunun gibi okullar başarıyla devam edecek.

 Aynı zamanda üniversite sanayi işbirliğini burada yakinen gördüm, neredeyse bütün okul, bütün bölümler sanayiyle iş birliği içerisinde. sanayinin ihtiyaçlarıyla ve sanayiden yönlendirmelerle öğrencilerini okutuyorlar ve öğrenciler de zaten hemen çıkar çıkmaz iş garantili olarak mezun oluyorlar."

 ÇÖZÜM SÜRECİNE ÜNİVERSİTE KATKISI


Üniversitelerin bir fonksiyonunun da topluma hizmet olduğunu ifade eden Çetinsaya şöyle konuştu"Bunu biz üniversite-iş dünyası, kamu ilişkileri olarak algılayabiliriz. Üniversitelerin toplumun sorunlarına eğilmesi, çözmek yolunda çaba göstermesi ve çözümlerin bir parçası olarak da algılayabiliriz. Bu bağlamda 05 Nisan 2013 tarihinde Elazığ Fırat Üniversitesi'nde yolculuk başlattım. Teker teker üniversitelerimizi gezerek rektörlerle, öğretim üyeleriyle, öğrencilerle toplantılar yaparak üniversitelerin çözüme nasıl katkılarda bulunabilir ve bu sürecin nasıl bir parçası olur. Türkiye'nin yarınları için neler yapabilir. Bu düşüncelerle toplantılar ve istişareler yapıyorum. Geçtiğimiz günlerde İzmir'de, Ege'de, Akdeniz, İç Anadolu Bölgesi'nde toplantılar yaptım. Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversitelerimize birer günlük ziyaretler yapacağım. Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Cuma günü de Diyarbakır'da olacağım ve birinci turu bitireceğim. Daha sonra Van'dan başlayarak ikinci turda diğer şehirleri ziyaret edeceğim. Dün de Muğla'da Üniversitelerarası Kurul toplantısı vardı. Oradan kurul üyeleri adına bir çağrı yaptım ve üniversitelerimizin çözüm sürecine pozitif katkılarını anlattım. Umarım bu girişimler, bu süreç Türkiye için hayırlı olur." Çetinsaya, Haziran ayının ilk haftasında kadar tamamlamayı hedeflediği gezilerin sonunda izlenimlerimi ilgili bakanlıklara ve devlet kuruluşlarına bir rapor halinde ileteceğini de açıkladı.


KAPADOKYA'DA MYO'DA MEZUNİYET COŞKUSU


Kapadokya Meslek Yüksekokulu mezuniyet töreni, Mustafapaşa yerleşkesinde yapıldı. Öğrencilerin Mehter Marşı eşliğinde alana gelmesi sonrasında tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Kapadokya MYO Mütevelli Heyeti Başkanı Alev Alatlı yaptığı konuşmada, mezun öğrencileri tebrik edip iş hayatlarında başarı dileklerini iletti.


Alatlı, son kitabına adını verdiği, çok merak edilen Beyaz Türklerin bu memleket için yüreğini çırpan, emeğini esirgemeyen herkes olduğunu söyledi.


Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ise konuşmasında, balon sektörünün son on yılda yakaladığı ivmeyle muazzam bir büyüklüğe eriştiğini söyledi.


Ekşi, 2003 yılında balon sayısının 45'lerde olduğunu bugün ise beş kat artarak 200'ler seviyesine eriştiğini, şirket sayısı 2003'te 6 iken 22 şirkete, bir okul varken 3 okula çıktığını, 235 pilotunda hizmet verdiğini kaydetti.


Yakalanan başarı sonrası bir takım sorun ve risklerin de oluştuğunu kaydeden Ekşi"Şirket sayısının aşırı artışı, balonculuğun Kapadokya'ya sıkışmış olması ve insan kaynağı ihtiyacı ana sorunlardır. Bu riskler artık yabancı internet sitelerinde de konuşulur hale gelmiştir. Riskleri azaltmak için insan kaynaklarının daha verimli kullanılması için şirketlerin konsolide olması gerekir. Balonculuğun ülkenin diğer alanlarına yaygınlaştırılması için gayretlerde gösterilmelidir. Bu kapsamda mevzuatta değişiklik yaparak su üstünde balon uçuşuna izin verdik. Balonculuğun ülkemizin diğer güzelliklerinde de yapılmasını tavsiye ediyoruz" dedi.


DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ŞED KUŞANDI


Törenin öğrencilere yönelik kısmı iki bölümde gerçekleşti. İlk bölümde yüksekokulun dereceye giren ilk üç öğrencisine ahilik geleneklerine göre şed kuşatıldı. Dereceye giren öğrencilerden; Okul üçüncüsüne ödülünü Yüksekokul Mütevelli Heyeti Başkanı Alev Alatlı ve Vali Abdurrahman Savaş, okul ikincisine ödülünü Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, okul birincisine ise Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya takdim etti.


İkinci bölümde ise, programlardan mezun olan öğrencilerin diploma törenleri gerçekleştirildi.


Törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Kapadokya MYO öğretim elemanları, öğrencileri, veliler ve basın mensupları katıldı.