Suruç katliamı ile ilgili senaryolar

       Kobani'ye geçerek 'yeniden inşa' çalışmasına katılmak üzere bulundukları Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde basın açıklaması yaparken canlı bomba saldırısında 32 kişi katledildi ve birçok insan yaralandı.

      Bu cinayet sonrasında, bu olayın failleri ve nedenleri üzerinde çok konuşuldu. Bu olayda faillerin kim veya kimliğin ne olduğu? Hangi şehirde dünyaya geldiği? Gibi birçok sorunun cevabından bir sonuca varılamaz.

     Bu sorulardan daha önemli bu olayın nedeni ve ne amaçla yapıldığın üzerinde durmak gerekir.  

Bu Canlı bomba cinayetinin nedenleri olarak, medyada gösterilen başlıca senaryolar:

   1: İŞİD tarafından Kobani intikamının alınması:

Bu senaryoyu destekleyenlerin idealarına göre, İŞİD kobani yenilgisinden sonra, bu yenilginin telafisinin peşindeydi. Bu gençler orada gövde gösterisi sırasında İŞİD bunun intikamını aldı.

Bu Senaryoya göre, bu olay İŞİD ve Kürtler arsında bir çatışmanın bir parçası olarak gösteriliyor.

2: Suriye ve Irakta olanlardan sonra artık sıra Türkiye’ye geldiğinin bir işaretidir.

Batılı güçler ve İsrail tarafından kullanılan İŞİD, artık Türkiye’ye de görev allananına ilave edilme talimatı almıştır.

Bu senaryoyu destekleyenlere göre, artık Türkiye’de bombaların patlaması, iç savaş, Türkiye’nin burunluğunun ve gücünün bitişimin başlangıcına doğru geldiğinin göstergesidir.

3: Bu olayı Türkiye’de erken seçimle ilişkilendirilmesi:

     Bu senaryoyu destekleyenlerin idealarına göre, bu olay ve ilerde bu gibi canlı bomba eylemler, terör hareketleri ve ülkede yaratılan kaoslar hükümette belirli kişiler tarafından daha önceden organize edilmiştir.

    Tek parti döneminde huzur ve güven vardı, şimdi ülke kaos ve terör içinde psikolojisini toplumda oluşturmaktır.  Bu psikoloji içinde, erken seçime giderek tekrar AKP ye tek başına hükümete getirme planı olarak idea ediliyor.

     Ancak bu senaryoyu ortaya atanların nasıl böyle bir senaryoyu aklına getirebilmeleri merak konusudur.

4: Belirli güçler tarafından bu ve bu gibi olaylarla, Kürt devletinin kurulmasının temellerinin sağlamlaştırılması.

      Bu senaryonun destekleyenlere göre, olay ertesi günü artık Türkiye güvenlik güçleri bizi koruyamıyor, biz artık kendi kendimizi korumamız gerekir ve bunun için de kendi güvenlik güçlerimizi oluşturmamız gerekir gibi, HDP tarafından ortaya atılan demeçler gösteriliyor.

     Burada tek belli olan nokta bu ki, bu olayın arkasındaki güçler Türkiye bütünlüğünü, gücünün ve halkının düşmanı olmasıdır. Tüm toplum uyanık olup, alet olmamalıdır.
 
                                                                 Ali Haydar
                                                                   23.07.2015