Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Asansör Kullanımı, Bakımı, Montajı Ve Kurumsal Sorumluluklarla İlgili uyarılarda bulunuldu.
İlimiz genelinde yaklaşık 2 bin 200 civarında asansör olduğu, yaklaşık 10 civarında yetkili asansör montaj firmasının bu sektörde hizmet verdiğine dikkat çekilen açıklamada; “Bilindiği üzere her gün kullandığımız Asansörlerin, onaylanmış kuruluşlardan yetki almış asansör firmalarınca “Asansör Yönetmeliğine(95/l6/AT)” göre insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde binalara monte edilmesi ve işletmeye alınmadan önce mutlaka ilgili idareye(Belediye veya İl Özel İdaresine) Tescil ettirilmesi gerekmektedir. Asansörlerin, işletme, bakım, periyodik kontrol, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi, denetim, garanti ve satış sonrası hizmetleri gibi hususların ise “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğine” göre yapılması gerekmektedir. Yukarıda bahsi geçen yönetmelikler, Başta Bakanlığımız olmak üzere, Valiliğimize, İl Müdürlüğümüze, Onaylanmış kuruluşlara, A Tipi muayene kuruluşlarına (İlimiz için, Buğlem Asansör ve TSE il temsilciliği), Belediyelere, İl Özel İdarelerine, Asansör firmalarına, Bina yöneticilerine, Müteahhitlere, Yetkili asansör servislerine ve tüm kullanıcılara, vb. yetki, görev ve sorumluluklar yüklemektedir.
Kısaca yukarıdaki Kurum, işletme ve şahısların görev ve sorumluluklarından bahsetmek gerekirse; Bakanlığımız, esas olarak, bu konudaki mevzuatları hazırlamak, çıkartmak, uygulanmasını sağlamak, düzenlemek ve denetlemekle, vb. İl Müdürlüğümüz (Bakanlığımız ve Valiliğimiz adına), Bilgilendirme, uyarma, denetleme ve gerekirse idari yaptırımlar uygulamakla, vb. Onaylanmış kuruluşlar yetki verdikleri asansör firmalarını denetlemekle, vb.
A tipi muayene kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri, asansörlerle ilgili yıllık periyodik kontrol sözleşmeleri imzalamak, periyodik muayene sonucu kullanımı tehlikeli olan asansörlerin çalıştırılmasına müsaade etmemek, Asansörlere kimlik numarası vermek ve etiket yapıştırmak, ayrıca belediyeler, il özel idareleri ve Müteahhitler, binalar projelendirilirken, binadaki asansör boşluğu, makine dairesinin yeri ve kuyu dibinin standartlara uygun olmasını sağlamakla, yangından korunma ile ilgili hususlara uymakla, uygun asansörleri tescil etmekle vb. Yetkili (CE, TSE belgelerini almış ) Asansör firmaları, ilgili yönetmeliklere uygun asansör montajı, revizyonu, bakım ve onarımı yapmakla, tamamlanmış asansörleri tescil ettirmekle, garanti belgesi düzenlemekle, bakım defleri tutmakla, Monte ettikleri asansörlerin teknik dosyalarını işletmelerinde bulundurmakla, yeterli teknik personel istihdam etmekle, denetimlerde İl Müdürlüğümüze yardımcı olmakla, vb. Bina Yöneticileri, Asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini ve aylık bakımlarını yetkili kuruluş( İlimizde TSE ve Buğlem asansör) ve asansör firmalarına yaptırmakla, kurtarma ekibini eğitmekle, uygunsuzluğu bulunan asansörü çalıştırmamakla, denetimlerde İl Müdürlüğümüze yardımcı olmakla vb. Kullanıcılar ise, asansör kullanım kurallarına uymak, asansörleri ile ilgili şikâyetleri, alo 130 u arayarak veya İl Müdürlüğümüze dilekçe ile başvurarak bildirmek, vb. gibi görev, yetki ve sorumluluklara haizdirler. Yukarıda sayılan tüm tarafların kendilerine tanınan, görev, yetki ve sorumlulukları bilmeleri ve yerine getirmeleri, asansörlerdeki can ve mal güvenliğimiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu konuda, tüm tarafları ilgili mevzuatları incelemeye davet ediyoruz. İl Müdürlüğümüz bu konu ile ilgili, belli bir program çerçevesinde bilgilendirme ve denetim faaliyetlerine devam etmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” denildi.