FİB Haber son günlerde kamuoyunda çok konuşulan Telefonunuz dinleniyor mu? Sorusunu dile getiriyor.Dinleme'de neler yapılıyor,nasıl engel olabilirim?

 

Teknoloji gün geçtikçe ilerliyor hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor , bir yandan da özel hayata müdahale etmeyi zorluyor , yeni riskler ve güvenlik açıkları oluşturmayı sürdürüyor. Bu tür konular TV’lerde , Gazete’lere bazen manşet oldu ama biz sizler için teknolojioku.com olarak bir kez daha detaylı araştırdık. Konuyu araştırmamızın asıl sebebi ise son zamanlarda bu konuda çok istenmeyen reklam mail’lerinin gelmesi’dir. Bu konularda ciddi anlamda kanuni boşluklar bulunmaktadır.

 

Bu yüzden cep telefon dinlenme yazılımları internet üzerinden satılabiliyor ve reklamlari yapılabiliyor.

 

Konunun en önemli boyutu her zaman teknik boyutudur bize göre , profesyonel bir araştırmayla sizlere teknolojioku.com olarak sunuyoruz.

 

Özet olarak ; cep telefonu dinlemek aslında hiç zor değildir , aksine çok basit bir hal almış durumdadır , güvenlik açıkları nedeniyle bunlar mümkündür.

 

Casus yazılımı kurmak oldukça basit’tir ; Telefona casus bir yazılım kuruluyor ve bu casus yazılım , kurulduğu yöntemini tamamen ele geçirmekle kalmıyor , aynı zamanda başka bir telefon üzerinden komutlar ile yönetilebiliyor.

 

Bu casus yazılım bakın daha neler yapabiliyormuş?

 

* Hedef kişiyi ve bulunduğu ortamı, kişi telefonla görüşmese ve telefon kapalıyken bile hiçbir belirti olmadan (tamamen gizlice) dinleyebiliyor

* Hedef kişinin tüm telefon görüşmelerini dinleyebiliyor.

* Hedef kişiye gelen ve giden kısa mesajlar (SMS'ler) eşzamanlı olarak kendi telefonu’na kopyasını iletiyor

* Hedef telefonun sim kartı değişikliği karşı tarafa anında SMS ile bildiriyor

* Hedef kişinin yerini net olarak tespit edebiliyor

* Hedef kişinin telefon görüşmelerini kayıt edebiliyor , daha sonra dinleyebiliyor

* Hedef telefonu uzaktan kapatıp açabiliyor

* Yazılım sınırsız süre ile kullanılabiliyor ve gerektiğinde başka telefona aktarım hakkınız bulunuyor

 

Tabi kullananlar hukuki boyutunu unutmamaları gerekmektedir.

 

Haberleşmenin Gizliliğini İhlal ( YTCK Mad. 132 )

 

1- Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

 

2- Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini kaydı suretiyle gerçekleşirse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

3- Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

 

4- Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması halinde, ceza yarı oranında artırılır.

 

Madde metninde, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlâli suç olarak tanımlanmaktadır.

 

Günümüzde telefonlar sıklıkla çeşitli yöntemler kullanılarak kolaylıkla dinlenebilmekte.Buna önlem olarak Dünyadaki en güvenli iletişim yöntemi olarak ortaya çıkan dinlenemez GSM teknoloji sininde gün geç tikçe güvenlik zaafları bir bir ortaya çıkma başlıyor.Tüm bu gelişmeleri dikkatle izleyen dünyanın en büyük kripto lama(şifreleme) firmaları en son geliştirdikleri çift katmanlı şifreleme teknolojisi yazılımı ile dinlenme riskinizi sıfıra indirmeyi başardı.Dinlemeye-dinlenmeye önlem olarak şifrelenmiş PROGRAMI her iki cep telefonunda yüklemek güvenli iletişim için yeterli.

 

Peki nasıl korunabiliriz?

 

Piyasa'da bulunan " Enigma T301TR " Kriptolu cep telefonu veya başka marka ve model'lere ait bu tür telefon alırsanız dinleniyor muyum diye şüphenizi ortadan kaldıracaktır.

 

Kriptolu cep telefon sistemi nasıl çalışıyor ve engel oluyor?

 

Bu sistemde, her telefona yüklenen şifre sabit değil, değişkendir.Telefon kullanıcısı, her telefon konuşmasında, farklı bir şifre üzerinden konuşmaktadır.Telefon kullanıcısı, kriptolu gizli görüşmelerini, sadece ve sadece, yine bu programın yüklendiği başka bir telefonla yapabilir.Başkalarının bu görüşmeyi dinleyebilmesi için, telefon görüşmesi yapılırken şifreyi çözmesi gerekmektedir ki bu da imkansızdır.

 

Cep telefonunuza yüklediğiniz bu yazılım sayesinde, yaptığınız görüşmelerin 3.kişiler tarafından dinlenmesi imkansızdır. Dünyada iki kat şifreleme sunan tek telefon programıdır( 1024 x 256 ) ve gelişmiş ülkelerin gizli servislerinin kullandığı mükemmel bir sistemdir.

 

Bu sistemde, her telefona yüklenen şifre sabit değil, değişkendir.Telefon kullanıcısı, her telefon konuşmasında, farklı bir şifre üzerinden iletişim kurmaktadır. Zira, 1024-bit şifrelemeyi saniyede milyon işlem yapan bir bilgisayarın çözebilmesi için, 300 milyar yıl gerekmektedir. ( İngiliz Columbia Üniversitesi’nin raporlarına göre )

 

Ayrıca, (Crypto phone)kriptolu telefon kullanıcısının mesajları da aynı kripto lama sistemi ile emniyetli olarak gönderilebilmektedir.