Toplumdaki Ahlakı Bozuklukları ve Cinayetlerin Nedenleri

Geçen gün bir seminere katildim... 

Konuşmacı toplumdaki değer kayıpları, ahlakı bozuklukları, fesat ve cinayetlerin nedenleri ve artmasındaki etkenler hakkında konuşma yapıyordu. Bu nedenlerini böyle sıraladı:

 1: internet: herkesin özellikle gençlerin son günlerde internete bağımlı hale gelmesi, birçok uygunsuz ve denetimsiz sitelere bağlanması
2: Son zamanlarda televizyondaki ahlak dışı, ahlaki değerleri kayıp ettiren, şiddeti özenti hale getiren dizi ve programlar
3: Aile bağların zayıflaması, ev içinde herkes bir odaya çekilerek sadece ara sıra bir araya gelmesi, aile içi Saygı ve ilginin kayıp olması
4: Toplumdaki değerler kayıp olması veya şekil değiştirilmesi, günahın artık sevap hale şekil değiştirmesi:  dürüst ve temiz sevap işleyen insanlar enayi, sahtekâr ve günahkâr insanlar, zeki ve işini bilen ve makbul insanlar haline gelmesi
5: Kotu çevre ve arkadaşlar

 Gibi bir dizi neden saymaktaydı. Bu nedenler birçok kişi tarafından kabul görüyordu.

       Bunları dinlerken, bir Müslüman olarak, değer yargılarımız ve analizlimizi Kur'an'ı Kerim, hadis ve Hz. Muhammedin hayati gibi bize kutsal ve değerli olan çerçevelerde yapmamız gerektiğini düşünürken, bir anda Habil’in kardeşi Kabil tarafından öldürülmesi aklıma geldi.

     Habil ve Kabil, Kur'an'ı Kerim Maide Suresi, 27-32, de konu olmaktadır. Habil ve Kabil, Hz. Adem ve Havva’nın iki oğlu, Habil hayvancılık ve Kabil çiftçilikle uğraşmaktaydı, her biri Allaha birer kurban sünmüşlerdi,  Habil'in adağı sürüsünün ilk doğan kuzularından ve en besililerinden ve özenle seçilmiş olduğu halde, Kabil'in adağı olan meyve veya buğdaylar normal, bazıları sari veya işe yaramayanlardan seçmişti.
Bu olay sonucu Kabil, Habil’i öldürmüştü.      
 
Bunlara batkımızda 2 olay var:

1: Kabilin adağındaki hile, sahtekârlık, özensizlik……
2: Kabilin Kardeşi Habil’i öldürülmesi.

Bunları seminerdeki konuşmacının kriterleri ile karşılaştırıldığımızda:

1: İnternet ve TV o zaman yoktu.
2:  Anne ve baba, Hz Adem ve Havva ki bunların ilgisizliği veya çocuklarına kötü örnek gibi konular mevzu olamaz.
3: Kötü çevre ve arkadaşlarda o zaman yoktu.

4: Toplumun değerler kayıp olması veya şekil değiştirilmesi mümkün değil, çünkü o zaman toplum yoktu.

O zaman Kabil Habil’i neden ve ne etkenler altında öldürdü, neden ve ne etkenler altında getirdiği kurban öyleydi?

Acaba seminerdeki konuşmacının gözünden kaçan konular mı var? Değerlendirmeleri mi yanlış? Yoksa özellikle Maide Suresi, 27-32 i yorumlayanlar bu ayetleri bize yanlış yorumlardılar?

Bu olaylar Kur'an'ı Kerim de bize hikâye anlatmak için veya tarihten bir sayfa olarak anlatılmamıştır. Bunlar bize hayatımıza, yaşamımıza ve toplumuza ışık tutması için bize anlatılmıştır.

Acaba Kabil kurbanını en iyi meyveler veya buğdaylar seçe bilmekteyken neden ve hangi etkenler altında onları seçmedi? Onu buna suren ne?

Acaba Kabil Habil’i neden ve hangi etkenler altında öldürdü?  Onu buna suren ne?

Acaba bizim zamanımızda bu etkenler ve nedenler ne? Acaba bu etkenleri sadece internet, TV ve aile… Gibi nedenlerle açıklamak mümkün mü?

 Acaba bizim dönemdeki Habiller kim? Kabiller kim?
                   
                  Op. Dr. Ahmet Riza CEVATZADE
                         [email protected]