TÜROFED 4. Olağan Genel Kurulu açılış konuşmalarında Osman Ayık'ın ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kürsüye çıktı.

Salondaki heyecanı yeterli bulmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Rifat Hisarcıklıoğlu, turizm adına önemli açıklamalarda bulundu. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: 

"Salonda heyecan yok. Bunu anlamadım. Osman Ayık dertlerinizi aktarıyor ancak salonda heyecan göremiyorum. Sabah mahmurluğuna veriyorum. 

"OSMAN AYIK ATOM KARINCA GİBİ"

Osman Ayık, Türk otelciliğinin sorunlarının çözümü için müthiş bir çalışma içinde. Onu atom karıncaya benzetiyorum. Gece gündüz çalıştığına bizzat ben şahidim. Sektörün bir araya gelmesi için büyük çaba harcıyor. 

Bakanımıza da buradan teşekkür ediyorum. Ülkemizin hakkı hukuku için müthiş işler yaptı. Çalışmalarına müthiş bir enerji ile başladınız. Çok kısa sürede tarihi eserleri ait olduğun topraklara getirilmesi için önemli çalışmalar yaptınız. Türk kahvesini Unesco'nun miras listesine kabul ettirdiniz. 

Turizmin ve turizmcilerin sorunlarını çözmek için büyük çaba harcıyorsunuz. Bu enerjinizden dolayı Türk iş dünyası ve turizm sektörü adına size teşekkür ediyorum.

"TURİZM TÜKİYE'NİN GÖZBEBEĞİDİR"

Turizm sektörü vermeye orantılıdır. Bütün sektörler turizm sektörünü altın yumurtlayan sektör olarak bakar. 1 alır bin kat geri verir. Turizm sektörüne bir defa yatırım yapıp önünü açarsanız ömür boyu ülkeyi zenginleştirirsiniz. 

Turizm sektörünün üzerine titremememiz lazım. Turizm yüksek katma değer sağlayan bir sektördür. Eğer sektörler içinde sıralama yapılırsa turizm 1 numaralı sektördür. Türkiye'nin yıllardır çözemediği cari açığın çözümü için en önemli sektör turizm. Turizm Türkiye'nin gözbebeğidir. Bu sektöre gözümüz gibi bakmalıyız. 

"ALIN TERİNİZ TÜRKİYE'NİN DİNAMOSUDUR"

Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliğe çözüm üretiyoruz. 1 milyon insana istihdam sağlıyoruz. Türkiye'nin büyümesinin yüzde 10'u turizmden gelmekte. Türkiye bugün büyüyorsa bunu sağlayan sektörlerin başında turizm sektörü gelmektedir. Alın teriniz Türkiye'nin dinamosudur. Elini taşın altına koyanlara tek tek altın madalya verilmeli. 

"TURİSTTEN DAHA FAZLA GELİR ELDE ETMELİYİZ"

Devletten bir şey istemiyoruz. Turizmcilerin önünü açın yeter. Daha yapacak çok iş var. Alt yapıya ihtiyacımız var. Bizim gelen turistten daha fazla gelir elde etmemiz gerekiyor. Antalya'yı Kapadokya'ya bağlamamız lazım. Bunun için hızlı trene ihtiyaç var. 

Bakanımız uçakta 'Haziran ayında gelin bürokratlarımla bu sektörün önünü açmak için her türlü katkıyı yapmaya hazırız' dedi. 

Turizmciler bakanlık bakanlık gezmekten çok yoruldu. Biz bir adrese gidelim derdimizi anlatalım istiyoruz. Bu da Turizm Bakanlığı olsun.

"KIŞ DÖNEMİ YÜK KALDIRILSIN"

Sahillere şezlong koymadan nasıl turist ağırlayacağız. Bizim meselelerimizin çözülmesini istiyoruz. Osman Başkan bunları anlattı. Sezon bitti bu turizm çalışanlarını ne yapalım? İşten çıkartıyoruz işsizlik fonundan katkı alıyorlar. Biz de fona gitmesinler onları istihdam edelim istiyoruz. Hiç olmazsa kış döneminde turizmcilerin üzerindeki yük kaldırılsın. Biz turizm çalışanlarını istihdam edelim. Biz maaş vermeye devam edelim. Ölü sezonda bunu yapmaya hazırız. 

Birlikte hareket etmek çok önemli. Birlik ve beraberlik içinde olmazsak sorunlarımızı çözemeyiz. 

"TEK İSTEĞİMİZ REKABETTE EŞİT KOŞUL"

Türkiye, BM Dünya Turizm Örgütü'nde yoktu. TOBB olarak üye olduk. TOBB şimdi BM Dünya Turizm Örgütü'nün başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Bunun için Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Kendisinin destekleri önemli. 

2023 hedefini biliyoruz. Biz bunu başarır mıyız? Ne istiyoruz? Hiçbir şey. Tek istediğimiz şey rakiplerimizle aynı şartlarda rekabet etmek. 2023'e gelmeden 50 milyar dolar turizm hedefine kavuşuruz. Ama tek istediğimiz şey rakiplerimizle aynı oranda rekabet etmektir." (tourismtoday)