Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü e-pasaport uygulamasıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor.
e-Pasaport nedir ? 
”Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır. e-Pasaportlar esasında Makinede Okunabilen Pasaportların bir türü olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahiptir. Yongalar e-Pasaportların arka kapağında veya kimlik sayfasının içinde bulunmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde üretilen e-Pasaportlarda da yongalar arka kapakta bulunmaktadır. Özel cihazlarla okunabilen yonga, pasaportta sahteciliğe karşı önlem olarak geliştirilmiş güvenlik katmanlarından birisidir. Aynen Makinede Okunabilen Pasaportlarda olduğu gibi e-Pasaportların kimlik sayfalarının alt kısımlarında da her biri 44 karakterden oluşan iki satırlık bir Makinede Okunabilir Alan bulunmaktadır. 
Halen kullandığım pasaportumla e-Pasaport arasında ne fark var ? 
e-Pasaportlarda, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında çıplak gözle görülen bilgilerin ve fotoğrafın dijital olarak saklandığı yongalar bulunmaktadır. Temassız yonga teknolojisi sayesinde bu bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte ve bu sayede sınır kapılarında güvenli ve hızlı pasaport kontrolü yapılabilmektedir. Türk e-Pasaportlarının ebatları ICAO standartlarıyla uyumlu hale getirilerek 88 mm X 125 mm olacak şekilde yeniden belirlenmiş ve sayfa sayılarında değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, Hususi Pasaport ve Hizmet Pasaportlarının sayfa sayıları 52’den 28’e düşürülmüştür. Umuma mahsus pasaportlar 60 sayfa; diplomatik pasaportlar ise 28 sayfa olacak şekilde tasarlanmıştır. e-Pasaportlarda, eski tip pasaportlardan farklı olarak daha fazla sayıda güvenlik özelliklerine sahip özel kağıtlar kullanılmaktadır.
e-Pasaportlarda toplam kaç adet vize sayfası bulunmaktadır ? 
Umuma mahsus e-Pasaportlarda 57; hususi ve hizmet damgalı e-Pasaportlarda 25; diplomatik e-Pasaportlarda ise 24 adet vize sayfası bulunmaktadır. 
Pasaportumun yongalı olup olmadığını nasıl anlayabilirim ? 
e-Pasaport kapaklarının ön yüzünde yan taraftaki şekilde görülen uluslararası sembol bulunmaktadır. Bu sembol, pasaportunuzda kimlik ve pasaport bilgilerinizin saklandığı bir entegre devre ya da yonganın bulunduğunu ifade etmektedir. Bu sembolü, e-Pasaport okuyabilen özel cihazların bulunduğu tüm havalimanlarında ve sınır geçiş noktalarında görebilirsiniz.
Pasaportların rengi niçin değişti ?
Ülkemizde üretilen e-Pasaportlar Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde tasarlanmış ve renkleri de bu çerçevede belirlenmiştir. Buna göre; umuma mahsus e-Pasaportların rengibordo, diplomatik e-Pasaportların rengi de siyah olarak değiştirilmiştir. Hususi damgalı e-Pasaportlar yeşil, hizmet damgalı e-Pasaportlar ise gri renkte üretilmeye devam edilmektedir.
e-Pasaportlar tüm ülkelerde aynı mıdır ?
Hayır. Tüm e-Pasaportlar ICAO standartlarında üretilmektedir ancak her ülke bu standartlar arasında yer alan seçeneklerden kendi ihtiyaçlarına en uygun olanı kullanmaktadır. Bu nedenle ICAO standartlarına uygun olmak kaydıyla e-Pasaport uygulamaları ülkeden ülkeye farklılıklar arz edebilmektedir.
e-Pasaportumun süresini uzattırabilir miyim ?
Hayır. e-Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Kaç tip e-Pasaport var ?
Umuma mahsus pasaport (Eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı, yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip e-Pasaport bulunmaktadır.
Çocuğumu annesinin ya da babasının e-Pasaportuna kaydettirebilir miyim ?
e-Pasaportlarda çocukların anne veya babalarının pasaport refakat hanesine kaydedilmesi teknik olarak mümkün olmadığından e-Pasaportlar, başvuru sahiplerinin yaşı gözetilmeksizin, tüm bireyler için müstakil olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle e-Pasaportlarda refakat hanesi bulunmamaktadır.
Hususi ve hizmet pasaport başvuruları ilçelerden de yapılabiliyor mu ?
Hususi ve hizmet pasaportu başvuruları yalnızca İl Emniyet Müdürlüklerince kabul edilmektedir.
e-Pasaportlar niçin başvuruda bulunduğum yerde düzenlenmiyor?
Yurtiçi Başvuru Bilgisi : Kişisel bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de e-Pasaportlar merkezi tanzim biriminde düzenlenmektedir. YURTDIŞI Başvuru Bilgisi : Kişisel bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de e-Pasaportlar merkezi tanzim biriminde düzenlenmektedir. 
e-Pasaportlar klasik pasaportlardan daha mı güvenli? 
e-Pasaport defterlerinin kimlik sayfalarında bulunan tüm bilgilerin aynı defter üzerinde elektronik olarak da saklanması sayesinde pasaport sahibinin kimliğinin sınır güvenlik makamları tarafından tespiti kolaylaşmaktadır. Yeni kapak tasarımı, baskı özellikleri ve güvenli elektronik yongalar sayesinde pasaport sahteciliğinin önemli ölçüde önüne geçilmektedir. e-Pasaportlar içerdikleri dijital ve fiziksel güvenlik özellikleriyle klasik pasaportlarla kıyaslandığında daha ileri düzeyde güvenlik sağlamaktadır. Başvurudan üretime kadar e-Pasaport üretiminin her aşamasında ileri teknolojiler kullanılmaktadır. 
e-Pasaportlarda ne tür güvenlik önlemleri bulunmaktadır? 
Üretim aşamasından sınır noktalarındaki politika ve uygulamalara kadar e-Pasaport sisteminin her aşamasında görünür ve gizlenmiş güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Ülkemizdeki e-Pasaport defterleri Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaasında üretilmekte ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kurulan güvenlikli bir birimde tanzim edilmektedir. Bu tanzim biriminde, yetkili makamlar tarafından güvenlik özellikleriyle donatılmış kağıt, mürekkep ve üretim teknikleri kullanılmaktadır. e-Pasaport kapaklarında bulunan yongalar herhangi bir müdahale ihtimaline karşı şifreli olarak üretilmektedir. Bu şifre sayesinde çalınma ve benzeri durumlarda boş pasaport defterlerinden ayrı olarak taşınan bu şifrelere ulaşılamayacağı için sahte e-pasaport tanzim edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu taşıma şifrelerinin yanı sıra pasaportlarda bulunan elektronik yongalara erişim için yine bir dizi özel güvenlik sistemi bulunmaktadır. Bu sayede taşıma şifreleri art niyetli kişilerce ele geçirilse dahi pasaport yongalarına yazım yapılamamaktadır. Bunun yanında kişiselleştirme olarak da adlandırılan tanzim aşamasında yongalara yazılan veriler ülke yetkili imza makamı tarafından dijital olarak imzalanmaktadır. Bu sayede görsel olarak pasaporta yazılmış verilerin yongada bulunan ve dijital olarak imzalanan eş veriler ile karşılaştırılabilmektedir. Elektronik yongaya yazılmış veriler üzerinde sonradan elektronik olarak herhangi bir değişiklik yapılamamasının yanı sıra dijital imza ile de verilerin bütünlüğü ve doğruluğu bir kez daha sağlamlaştırılmıştır. 
e-Pasaportlarda kişisel bilgi güvenliği nasıl sağlanıyor? 
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de e-Pasaportlar, vatandaşlarımızın kişisel kimlik bilgilerini herhangi bir sahtekârlık girişimine karşı güvence altına alan ileri teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Yazılımı İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının bilgi işlem birimleri tarafından gerçekleştirilen başvuru kabul sistemi aracılığıyla alınan bilgiler güvenlikli veri haline dönüştürülerek fiziki ve elektronik güvenliği sağlanmış merkezi tanzim birimine iletilmekte, burada e-Pasaportların ilgili görsel kişiselleştirme sayfasına ve elektronik yongasına yazıldıktan sonra bu kişisel veriler uluslararası standartlarda tanzim merkezinden yok edilmektedir. 
e-Pasaportumdaki bilgilere benim bilgim dışında erişilebilir mi? 
Hayır. e-Pasaportların yongalarındaki veriler, standartları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiş bir formatta şifreli olarak bulunmaktadır. Bu şifre pasaportların “Makinede Okunabilir Alan (MRZ)” olarak belirlenen görsel bölümünden ve önceden her bir ülke makamlarına dağıtılan milli kamusal şifrenin bileşiminden oluşturulmaktadır. Temassız olarak erişilebilen elektronik yongadaki verilere temassız olarak 10 cm mesafeden erişilebilmesine karşın bu şifreleme sistemi sayesinde yonga içerisindeki verilerin gizliliği tam olarak korunmaktadır. Verilerin şifresini çözmek ve kişisel bilgilere erişebilmek için MRZ alanındaki verilerin bilinmesi gereklidir. Özetle, pasaportun kişiselleştirilmiş sayfası açılıp özel okuyucuya yerleştirilmedikçe pasaporttaki kişisel bilgilere uzaktan elektronik olarak erişilmesi mümkün değildir. 
e-Pasaportlar kopyalanabilir mi? 
Teorik olarak e-Pasaport yongalarındaki bilgilerin sahte bir yongaya kopyalanması mümkündür. Ancak kopyalama yapılırken veri üzerinde değişiklik meydana geleceğinden o anda dijital imza geçersiz olacağı için e-Pasaport geçersiz kalacaktır. Art niyetli kişilerin sahte bir sertifika makamı oluşturarak dijital imzayı taklit etmeleri durumunda ise ülkelerarası olarak çalışan ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından organize edilen PKD (Açık Anahtarlar Dizini) sayesinde oluşturulan sertifika makamının ülkemiz makamlarınca oluşturulan sertifika makamı olmadığı anlaşılacak ve pasaport sınır kapılarında geçersiz hale gelecektir. 
e-Pasaportumdaki bilgiler başkaları tarafından değiştirilebilir mi? 
Mevcut pasaportlardaki görsel öğelerin tahrif edilmesi ve değiştirilmesi bazı teknikler dahilinde daha önceden mümkün olabilmekteydi. Ancak e-Pasaportların kullanılma girmesiyle birlikte hem görsel öğelerin yerleştirilmesindeki ek güvenlik özellikleri hem de elektronik yongada bulunan bilgilerin belli edilmeden tahrif edilmesi imkansız kılınmaktadır. 
e-Pasaportlarda parmak izinin de saklandığını duydum. Parmak izim nerede kullanılıyor?
Ülkemizde tanzim edilen e-Pasaportların yongalarında şu aşamada parmak izi verisi tutulmamaktadır.
e-Pasaport seyahatlerimi kolaylaştıracak mı? Nasıl?
e-Pasaportlar otomatik kimlik doğrulaması, göç kontrolü ve sınır emniyeti konularında getirdiği imkanlarla sınır kontrollerini daha hızlı ve güvenli hale getirecektir. Tüm dünyada e-Pasaportların kullanıma girmesine ve bu sayede belge güvenliğinin artmasına bağlı olarak giderek artan sayıda ülkede sınır geçişleri otomatik hale gelmekte ve pasaport kontrol işlemleri hızlanmaktadır. Ülkemizde de e-Pasaport üretilmesiyle birlikte vatandaşlarımızın seyahatleri bundan böyle daha süratli ve kolay hale gelecektir. Örneğin sınır geçişlerinde isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeler ortadan kalkacaktır.
e-Pasaportun avantajları nelerdir?
e-Pasaportlar sayesinde bir yolcunun kimliği güvenli bir şekilde saptanabilmekte, kişisel bilgiler korunmakta, kimlik hırsızlığı ve belge tahrifatının önüne geçilmektedir.
e-Pasaportum sınır kapısında okunamazsa veya sorun çıkarsa ne yapmalıyım?
e-Pasaportlardaki yongalar birçok güvenlik bileşeninden yalnızca birini oluşturmaktadır. Yongaları sınır kapılarında okunamasa bile e-Pasaportlar son kullanım tarihine kadar geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir.
Sınır kapılarında e-Pasaport kontrolü nasıl yapılmaktadır?
Sınır kapılarındaki görevliler öncelikle e-Pasaportunuzun Makinede Okunabilir Alanını özel bir okuyucu cihazla okuyarak ekranda karşılarına çıkan pasaport bilgilerini kontrol edecek ve kimlik tespiti yapacaklardır. Ekrandaki bilgiler aynı zamanda e-Pasaportunuzun yetkili makamlar tarafından düzenlenip düzenlenmediğini ve bu bilgilerin herhangi bir şekilde değiştirilip değiştirilmediğini doğrulamaktadır. e-Pasaportun yongasındaki bilgiler bir şifre anahtarı sayesinde okunabilmektedir. e-Pasaportunuz sınır görevlisi tarafından okuyucu cihaza doğru yerleştirildiğinde ise içindeki yonga aktif hale gelecek ve yongada bulunan şifrelenmiş bilgiler okuyucu tarafından okunacaktır.
Başvuru sırasında kimlik sayfasındaki isim önüne herhangi bir unvan yazılması mümkün müdür?
Kimlik bilgilerinde yalnızca MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu nedenle, bu bilgilerde değişiklik yapmak mümkün değildir.
e-Pasaportta meslek hanesi bulunmakta mıdır?
e-Pasaportlarda meslek hanesi bulunmamaktadır.
Pasaportumun yongasız düzenlenmesini talep edebilir miyim?
Hayır, e-Pasaportların tümü yongalıdır.
e-Pasaport üzerindeki kişisel bilgilerimi değiştirebilir miyim? Örneğin, adımı ya da doğum tarihimi değiştirebilir miyim? Bu konuda mahkeme kararı varsa ne olacak?
Üretildikten ve kişiselleştirildikten sonra e-Pasaport üzerindeki bilgiler değiştirilememektedir. e-Pasaport yongaları yetkili kişiler tarafından kullanılan özel cihazlar tarafından bir kez yazıldıktan ve şifrelendikten sonra salt okunur bir hale gelecek biçimde tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle kişisel bilgiler yongalara sonradan değiştirilemez bir şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle, mahkeme kararıyla dahi olsa pasaportunuzdaki bilgilerinizi değiştirmek isterseniz yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecektir.
e-Pasaportumu nasıl muhafaza etmeliyim?
e-Pasaportların yongalarında hassas elektronik devreler bulunmaktadır. Yonganın zarar görmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir: • e-Pasaport defterleri bükülmemeli, delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır. • Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır. • Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. • Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. • UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır. • Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır. • Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır. • Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır. Değerli Kağıtlar Kanunu’na göre değerli kağıt niteliğinde olan e-Pasaport defterlerinin yukarıda belirtilen hususlara uyulmaması sebebiyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda ücreti karşılığında yenilenmesi gerekecektir. e-Pasaportları bilinçli bir şekilde tahrif etme ya da içindeki bilgileri değiştirme girişiminde bulunanlar hakkında ise yasalarımızdaki cezai hükümler doğrultusunda ilgili makamlar tarafından yasal işlem yapılması söz konusudur.
e-Pasaportumu kaybedersem ne yapmalıyım?
Kayıp veya çalıntı pasaportlar sınır kontrollerinde kolayca tespit edilebilmektedir. Bu nedenle, sınır makamlarının bilgilendirilmesi amacıyla durum en kısa sürede başvuru merkezlerine (yurt içinde Emniyet Müdürlüklerine veya en yakın karakola, yurt dışında ise mesai saatleri içinde dış temsilciliklere) bildirilmelidir.
e-Pasaportlara giriş ve çıkış damgaları vurulacak mı?
Bu konudaki mevcut uygulama değişmemiş olup, sınır giriş ve çıkışlarında e-Pasapotun ilgili sayfalarına giriş ve çıkış damgaları vurulmaktadır.
Pasaportum henüz elime geçmedi, seri numarasını nasıl öğrenebilirim?
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 21.maddesi kişisel bilgileri ve bu bilgilerin gizliliğini kapsamaktadır.Dolayısıyla kişisel bilgilerin gizliliği prensibi çerçevesinde bu tür bilgilerin sanal ortamda, elektronik posta yoluyla bildirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu tür bilgiler şahsın bizzat kendisi veya kanuni vekili tarafından bulunduğu İlin Emniyet Müdürlüğüne müracaat edilmesi halinde verilebilmektedir.
Yurtdışı çıkış harcı nedir? Nereye yatırabilirim?
30.03.2007 tarihinde 26478 no. ile Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri Nolu Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Genel Tebliğ uyarınca Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınmaktadır. Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticarî amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz. Yurt dışına çıkış harcı, çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurtdışına çıkış harcı pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenir. Yurtdışı çıkış harcını yatırırken TC Kimlik numaranız ve pasaport numaranız gerekmektedir. Yurtdışına çıkış harcını yatırdığınıza dair dekontu veya harç pulunu saklamanız ve yurtdışına çıkarken bu dekontu ibraz etmeniz gerekmektedir. Makbuz veya harç pulununuz çıkış noktasındaki görevliler tarafından onaylandıktan sonra yurtdışına çıkabilirsiniz.
Yurtdışında acilen pasaporta ihtiyacım olduğunda ne yapmalıyım?
T.C. dış temsilciliklerimize müracaat etmeniz ve acil pasaport ihtiyacınız olması halinde ilgili dış temsilcilikten adınıza seyahat belgesi veya geçici pasaport düzenlenmesini talep edebilirsiniz. -            KonsoloslukNet çevrimdışı olan, yani makinada okunabilir “geçici pasaport” düzenleyemeyen dış temsilciliklerimiz vatandaşlarımıza “Seyahat Belgesi” düzenlemektedir. “Seyahat Belgesi” ülkemize dönüşünü teminen, 1 ay süreli ve tek seferlik düzenlenmektedir. -     Konsolokluk Net çevrimiçi dış temsilciliklerimiz ise; e-pasaport projesi çerçevesinde seyahat belgesi yerine, yurt dışında yaşayan ve yurtdışında bulunan vatandaşlarımıza makinada okunabilir “Geçici Pasaport” düzenlemektedir. Geçici pasaportlar, geçerli bir pasaportun olmadığı ve seyahat belgesinin verildiği durumlar için (pasaport kaybı, pasaportun geçerlilik süresinin bitmesi, Türkiye’ye sınır dışı edilme) seyahat belgesi yerine ve dış temsilciliklerimiz tarafından yapılacak değerlendirmeye göre acil durumlarda (sağlık sorunu, bir yakının vefatı gibi) ve adına düzenlenen kişinin ülkemize veya mukim olduğu yere dönüşünü teminen tek seferlik ve seyahat güzergâhı da pasaportun üçüncü sayfasında belirtilmek suretiyle bir ay veya seyahat güzergahında bulunan ülkelerden en az birinin uzun süreli geçerli pasaport taşıma koşulu araması gibi zorunlu ve istisnai durumlarda en fazla bir yıl geçerli olmak üzere düzenlenmektedir.
e-Pasaportumun yongasında hangi bilgilerimin bulunduğunu nasıl görebilirim?
Bütün e-Pasaport başvuru ve teslim merkezlerine sınır geçişlerinde kullanılan e-Pasaport okuyucularıyla aynı işlevi gören cihazlardan yerleştirilmesi öngörülmektedir. Dileyenler e-Pasaportlarını bu cihazlarda okutarak yonganın içinde hangi bilgilerinin yer aldığını görebileceklerdir.
Başvuru sırasında kimlik sayfasındaki isim önüne herhangi bir unvan yazılması mümkün müdür?
Kimlik bilgilerinde yalnızca MERNİS kayıtları esas alınmaktadır. Bu nedenle, bu bilgilerde değişiklik yapmak mümkün değildir.
Pasaportu kaybettiğimden dolayı gazeteye ilan verilmesi gerekip gerekmediği ile yapılacak işlemler nelerdir ?
Kaybettiğinizi bildirdiğiniz pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen mahallin İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sadece pasaport cüzdan bedelini ilgili maliye birimlerine yatırmak suretiyle zayi ettiğiniz pasaportunuzda bulunan sürenin yeni alacağınız e-pasaporta aktarılması mümkün bulunmaktadır. Bunun yanında, kayıp olan pasaportunuz için ayrıca ülkemizde kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.
Pasaport aldıktan sonra nüfus cüzdanında (evlilik, boşanma, soyadı değişikliği, nüfus değişikliği vs.) değişiklik olması nedeniyle pasaportumu değiştirmem gerekir mi?
403 Sayılı Vatandaşlık Kanununda kimlik belgesi olarak pasaport da sayılmaktadır. Buna göre vatandaşlarımızın hamili oldukları pasaportlarının güncel nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekmektedir. Bu nedenle; Pasaportlarda herhangi bir kimlik bilgisi değişikliğinde(evlenme-boşanma, mahkeme kararı ile isim-soyisim değişikliği vb.) bu değişiklik e-pasaporta şerh düşülemeyeceği için yeni bir e-pasaport başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Mevcut pasaportunuzdaki süre yeni müracaat edeceğiniz pasaportunuza harçsız olarak aktarılacaktır. Tüm başvuru belgelerini tekrar hazırlamanız, defter bedeli yatırmanız gerekmektedir.
Eski Tip Pasaportlar Hakkında
Eski pasaportumu ne zamana kadar kullanabilirim ?
ICAO mevzuatı uyarınca en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle üye ülkelerin Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamış olmaları gerekmektedir. Ancak makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportların tüm dünyada yürürlükten kalkma tarihi 24 Kasım 2015’tir. Dolayısıyla, makinede okunamayan nitelikteki Türk pasaportları da 24 Kasım 2015 tarihini geçmemek kaydıyla geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecektir.Ancak bu tarihten sonra tüm dünyada seyahatlerde yalnızca e-Pasaportlar kullanılacaktır.
Önceki pasaportumun geçerlilik süresi bitmediği halde e-Pasaport için başvurabilir miyim ?
Evet. 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren e-pasaportlar uygulamaya konulduğu için, dilediğiniz zaman e-Pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
Eski pasaportumun geçerlilik süresi e-Pasaportuma eklenecek mi ?
Makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabileceği gibi e-Pasaport başvurusunda bulunmanız halinde başvuru tarihi itibariyle geçerli olan süreleriniz e-Pasaportunuza kanuni süreyi (18 yaşından küçükler için maksimum 5 yıl, 18 yaşından büyükler için maksimum 10 yıl) aşmayacak şekilde harçsız olarak aktarılacaktır.
Pasaport uygulaması başladıktan sonra eski pasaportumla ilgili işlem yaptırmam mümkün mü ?
E-pasaportların yürürlüğe girmesiyle birlikte eski tip pasaportlarla seyahat imkanı 24 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir. Eski tip pasaportu geçerli olan vatandaşlarımız geçerlilik süresi içinde ve her durumda 24 Kasım 2015 tarihine kadar bu pasaportlarını kullanabilecektir. Eski tip pasaportlarla ilgili uzatma, ebeveyn pasaportlarındaki refakat hanesine çocuk kaydettirme gibi tüm işlemler yurt içinde 31 Ocak 2011, yurt dışındaki temsilciliklerimizde ise 31 Aralık 2010'da sona ermiştir.
Eski pasaportumdaki geçerli oturum izni veya geçerli vizeyi yeni e-Pasaportum ile bilrlikte kullanabilir miyim ?
e-Pasaportunuz size teslim edildiğinde, eski pasaportunuz usulüne uygun olarak iptal edilerek size iade edilmiş olacaktır. Genel itibari ile, iptal edilmiş eski pasaportunuzdaki geçerli oturum iznini veya geçerli vizeyi, bu izni veren makamların ülkelerine e-Pasaportunuzla birlikte yapacağınız direkt seyahatlerde kullanmanız yönünde bir sakınca olmadığı düşünülmektedir. Ancak, seyahatinizden önce, gideceğiniz ülke makamlarının bulunduğunuz ülkedeki temsilcilikleri ile irtibat kurmanız tavsiye edilmektedir.
Teslimat
e-Pasaportumu nereden alabilirim ?
YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : Vatandaşlarımızın müracaat aşamasında bildikleri cep telefonu numaralarına pasaport gönderisinin PTT Genel Müdürlüğü tarafından teslim alınmasından itibaren barkot numarası ile birlikte aşamaları hakkında SMS ile bilgilendirme hizmeti verilmektedir. Başvuru sahiplerinin e-Pasaportları, PTT Kargo aracılığıyla doğrudan (müracaatta belirtilen) adreslerine gönderilmektedir. e-Pasaport başvuru sahibine veya başvuru sırasında teslim alabilmesi için ismi belirtilen kişiye teslim edilmektedir. Belirtilen adreste ilgili kişiye 2 defa ulaşılamaması durumunda e-Pasaport gönderileri 7 gün süre ile teslim alınmak üzere Posta Merkezinde bekletilmektedir. 7 gün içerisinde Posta Merkezinden teslim alınmayan pasaport gönderileri, ilgilisi tarafından teslim alınana kadar muhafaza edilmek üzere müracaat ettikleri Pasaport Birimine gönderilmektedir YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : Başvuru sahipleri ise e-Pasaportlarını yalnızca başvuruda bulundukları Büyükelçilik veya Başkonsolosluktan teslim alabileceklerdir.
Yurtiçinde yaşayanların e-Pasaportları doğrudan adreslerine gönderilebilirken yurtdışında yaşayanların e-Pasaportları niçin adreslerine gönderilmiyor ?
YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : Yurt içinde yaşayanların eski pasaportları e-Pasaport başvuruları sırasında iptal edilmekte ve başvuru sahibinin e-Pasaportunu alması için tekrar başvuru merkezine gelmesine gerek kalmamaktadır. Öte yandan, bilindiği gibi yurtdışında pasaport aynı zamanda kişinin kimliği yerine de geçmekte ve birçok resmi işlemde kullanılmaktadır. Bu nedenle, e-Pasaport başvurusunda bulunan vatandaşlarımızın başvurusu sonuçlanıp yeni pasaportlarını alıncaya kadar geçecek süre içinde pasaportsuz kalmalarını önlemek amacıyla mevcut pasaportları başvuru sırasında iptal edilmemektedir. Yeni pasaport, başvurulan temsilciliğe ulaştığında başvuru sahibi temsilcliğimize davet edilecek ve eski pasaportun işlem sayfaları iptal edildikten sonra e-Pasaportu, iptal edilmiş eski pasaportla birlikte başvuru sahibine imza karşılığında teslim edilmektedir. Bu nedenle, yurtdışında yaşayan başvuru sahiplerinin e-Pasaportlarının yalnızca başvuru merkezlerinde (Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubeleri ve Başkonsolosluklar) teslim edilmektedir.
Düzenlenen e-Pasaportların gönderimi ile ilgili herhangi bir ücret ödemem gerekir mi ?
YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : PTT tarafından adrese gönderilen pasaportlar için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmemektedir. YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : Türkiye’de düzenlenen e-Pasaportların dış temsilciliklerimize gönderim ücreti olarak, 3 Avro veya karşılığındaki yerel para tahsil edilmektedir.
e-Pasaportumu başvuru yaptıktan kaç gün sonra alabilirim ?
Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı) sırasına girmektedir. e-Pasaportların kişiselleştirilme işlemi Hac, Umre, Tatil sezonu vb. zamanlarda yaşanan müracaat yoğunluğu ve Darphaneden ihtiyaca cevap verecek kadar pasaport teslim edilmemesi vb. durumlar olmadığı sürelerde başvurunun yapıldığı gün içinde sonlandırılmaktadır. Ancak pasaport tanzim sisteminin çok bileşenli bir bilişim sistemi olması dolayısıyla yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurularak pasaport talep edecek vatandaşlarımızın planladıkları seyahatten en az on beş (15) gün önce müracaatlarını yapmaları önem arz etmektedir. YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : e-Pasaport başvurularının yurtiçinde istisna durumlar dışında ortalama olarak 5 – 7 günde sonuçlandırılması öngörülmektedir. YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : e-Pasaport başvurularının yurtdışında istisna durumlar dışında ortalama olarak 7 – 10 günde sonuçlandırılması öngörülmektedir.
e-Pasaportumu bir yakınım teslim alabilir mi ?
e-Pasaportunuz, başvuru sırasında muvafakatini belirteceğiniz kişiye imza karşılığında teslim edilebilmektedir.
Başvuru
Başvuru işlemi ne kadar sürmektedir ?
Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dk. içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.
Reşit olmayan çocuklardan da imza ve parmak izi alınıyor mu ?
YURTİÇİ BAŞVURU BİLGİSİ : 12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5’inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır. YURTDIŞI BAŞVURU BİLGİSİ : 12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır.
Eşimin ve çocuklarımın e-Pasaport başvurusunu ben yapabilir miyim ?
e-Pasaport başvuruları yaş ayrımı gözetilmeksizin, şahsen yapılmaktadır. Ancak, bu sitenin ana safasında yer alan “e-pasaport başvuru randevusu almak istiyorum” başlığı üzerinden eşinizin veya çocuklarınızın için e-Pasaport başvuru randevusu alabilirsiniz.
15 yaşından küçük çocukların nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunması zorunlu mudur ?
15 yaşından küçük çocukların e-Pasaport başvuruları için fotoğraflı nüfus cüzdanı talep edilmemektedir ancak bu nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik numarası bulunmalıdır. Üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları başvuru sırasında kabul edilmemektedir.
Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi ?
ICAO mevzuatı ve Pasaport Kanunu uyarınca tüm e-Pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur.
Biyometrik fotoğraflarda rötuş kullanılabilir mi ?
Teorik olarak kimliğinizin tespit edilmesine engel olmayacak ölçüde yapılan rötuşlar bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak seyahat edeceğiniz ülkenin sınır makamları tarafından kimlik tespitinin kolayca yapılabilmesi ve işlemlerinizin kısa sürede tamamlanması için rötuşsuz fotoğraflar tercih edilmelidir.
Biyometrik fotoğraf çektirirken ceket, kravat vb. kullanmak gibi belli bir kıyafet zorunluluğu var mıdır ?
Hayır, biyometrik fotoğrafınızı dilediğiniz kıyafetinizle çektirebilirsiniz.Ancak fotoğrafın fonu beyaz olmak zorunda olduğundan, beyaz renkli giysiler tercih edilmemelidir.
Parmak izi alınmasına ilişkin genel bilgiler nelerdir?
2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5 inci maddesi uyarınca, kişilerin parmak izi ve fotoğraf verileri kayda alınarak elektronik sistemde saklanmaktadır. Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler ( Gemi Adamı Cüzdanı, Uçuş mürettebatı Belgesi ), her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi alan vatandaşlarımızdan parmak izi alınmaktadır. Daha önce sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz.
Harçsız Pasaport Uygulaması Hakkında
Türkiye'deki üniversitelerde çalışan öğretim elemanları ile öğrenim gören öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkışlarında ilgili üniversiteden alacakları ve ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı'na onaylatacakları harçsız pasaport talep yazısı ile müracaat etmeleri halinde belgede belirtilen süre kadar harçsız pasaport düzenlenir.
Çifte Pasaport Uygulaması Hakkında
Daha önceden almış oldukları pasaportları ile yurt dışına seyahat etmek üzere ilgili yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerinden vize alan ve/veya bu ülkelere giriş yapan vatandaşlarımızın, bilahare aynı pasaportları ile bir başka yabancı ülkenin temsilciliğine müracaat ettiklerinde, önceki ülkenin vizesi ve/veya giriş damgasının pasaportunda bulunması gerekçe gösterilerek vize taleplerinin olumsuz karşılandığı, Sürekli seyahat etmek durumunda olan şahısların sık sık yeni pasaport almak zorunda kaldığı bilindiğinden, bu durumdaki vatandaşlarımızın ellerinde yeni tip hususi damgalı, hizmet damgalı ve umuma mahsus e-pasaport türlerinden hangisi bulunursa bulunsun, mağduriyetlerin giderilmesi açısından; Ülke ayrımı yapılmadan yurt dışına seyahat edecek adına iki adet geçerli pasaport düzenlenmiş vatandaşlarımızın iki adet pasaportu da kullanma ihtiyacı hasıl olduğunda durumunu belgelendirmesi halinde talep ettiği süre doğrultusunda kendisine her iki pasaportu da teslim edilebilmesi imkanı sağlanmış, uygulama hakkında ne şekilde işlem yapılacağı hususu 22.04.2013 tarihli ve EGM. Gnl.No:41, Bakanlık Gnl.No:41 sayılı genelge ve 05.12.2013 tarih ve 190250 sayılı emir yazımızla İl Valiliklerine bildirilmiştir.