Yapay zeka, Türkiye'nin en iyi ilçelerini belirledi. Yapay zeka Ürgüp'ü Türkiye'nin en güzel ilçeleri arasında gösterdi. Bu ilçeler doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve kültürel çeşitliliği ile öne çıkıyor. İşte Türkiye'nin dört bir yanındaki keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel ilçeler arasında Nevşehir'den ÜRGÜP'te var...

ÜRGÜP HAKKINDA:

   Nevşehir´in 20 km. doğusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Tarihsel süreç içerisinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular döneminde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır.

     Selçukluların önemli kentleri Konya´ya ve Niğde´ye giden yolların üzerinde önemli bir kale konumunda olan Ürgüp'te, bu döneme ait iki yapı Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbesi kentin merkezinde dikkat çekmektedir. Bir anne ve iki kızına ait olan ve 13. yüzyılda yaptırılan "Altı Kapılı Türbesi", altı cepheli, her cephesinde kemerli pencereli ve üstü açıktır. Ürgüp´ün Temenni Tepesi´nde bulunan iki türbeden birinin, 1268 yılında Vecihi Paşa tarafından yaptırılan ve halk arasında "Kılıçarslan Türbesi" olarak da anılan Selçuklu Sultanı IV. Rüknettin Kılıçarslan´a, diğerinin ise III. Alaaddin Keykubat´a ait olabileceği düşünülmektedir. Ancak araştırmacılara göre bu olasılıklar oldukça zayıftır.

     Ürgüp'teki diğer önemli bir yapı da Rum Hamamı'dır. Rumca kitabesinden temelinin 1900'de atıldığı tüm halkın ortak çalışması sonucunda 1909'da tamamlandığı anlaşılmaktadır.

     Şemsettin Sami 1888-1900 yıllarında yazdığı Kamus-ül Alam adlı tarih ve coğrafya ile ilgili eserinde Ürgüp´te 70 cami, 5 kilise ve 11 kütüphane olduğunu belirtmektedir.

     Diğer yandan Ürgüp civarındaki Pancarlık, Üzengi ve Keşlik vadisi hem tarihi, hem de doğal değerleri olan vadilerdir.

     İlçenin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Eşsiz doğal ve tarihi güzellikleriyle Kapadokya Bölgesi´nin gözbebeği olan Ürgüp´te turizmin yanı sıra bağcılık ve hayvancılık faaliyetleri de yapılmaktadır.

     574 km² yüzölçümüne sahip olan ilçe merkezi ve köyleri engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur.Ürgüp nüfusu 2023 yılına göre 36.111'dir.

Ürgüp’te gezilecek yerler arasında elbette peri bacaları ve vadiler ilk sırada geliyor. Ancak ziyaretçilerine hayranlık uyandıracak kadar güzel bir yer olması sebebiyle dikkat çeken Ürgüp’te, görülmesi gereken yerlerin uzun bir listeye sahip olduğunu mutlaka dile getirmek gerek! Eğer siz de herhangi bir sezonda İç Anadolu seyahati yapmak istiyorsanız sizler için derlediğimiz ürgüp gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.

Ürgüp’te Gezilecek Yerler Listesi

  • Keşlik Manastırı
  • Temenni Tepesi
  • Kapadokya Mağaraları
  • Kızılçukur
  • Asmalı Konak
  • Ürgüp Şehir Hamamı
  • Ürgüp Müzesi
  • Mazı Yeraltı Şehri
  • Ihlara Vadisi
  • Ürgüp Büyükakten Yeraltı Evi
  • Kayakapı
  • Üçgüzeller

Kapadokya bölgesinin en önemli ve en canlı merkezlerinin başında gelen Ürgüp, masalları andıran manzaralara sahip. Ürgüp ilçesinde yapacağınız seyahati günübirlik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat seyahatinizi uzatmak istiyorsanız ilçe içerisinde yer alan kayadan oyma muhteşem butik oteller, pansiyon ve otellerde konaklama yapmanız da mümkün! Böylelikle kültür açısından oldukça zengin olan Ürgüp seyahatinizi çok daha konforlu hale getirebilirsiniz.