Vücut kitle indeksi, kişinin vücudundaki yağ miktarını tahmini olarak göstermekte olan değer olarak kaşımıza çıkar.

Gösterilen değerin normal değerin üzerinde olması kişinin vücudunda fazladan yağ olduğunu gösterir ve bu da kişinin sağlığını tehdit etmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplaması yapılırken kilo ve boy oran olarak kullanılmaktadır. Bu sayede kişinin boyuna göre ideal kilosunu öğrenebilmekteyiz.


Vücut kitle indeksi değerleri
Yetişkin bireyler için vücut kitle endeksi hesaplama sonuçlarında 18.5 ila 24.9 değerleri arası normal olarak kabul edilmektedir. Bu değerin üzerinde olması fazla kilo, 30’dan fazla olması obezite olarak görülmektedir. Eğer 18.5 değerinin altında olur ise bu durum kilonun az olduğunu göstermektedir. Mutlaka bir doktora danışmakta fayda bulunmaktadır. İdeal kilo hesaplamada kişinin kilosunun boy değerinin karesi ile bölünerek hesaplanır.  Detaylı vücut kitle indeksi hesaplamasında kişinin cinsiyet, yaş göz önüne alınarak yağ yüzdesinin ve bel çevresindeki yağların normal değerde olduğuna bakılmaktadır.

Vücuttaki yağların zararları
Vücudumuzda biriken yağlar vücut içinde zararlı hormonlar üretmektedir. En çok da bel çevresinde bulunan yağ daha çok sağlığı tehdit etmektedir. Vücut kitle indeksi değerleri dışında bel çevresinde biriken yağlar kişinin kilo derecesi açısından bilgi vermektedir. Vücudumuzda bulunan zararlı yağ dokusunun, sağlıklı olan kas dokusuna oranı obezite derecesini hesaplarken önem taşımaktadır. Yetişkin erkek bireylerde yağ oranı 12 ila 18, kadın bireylerde ise 20 ila 28 oranında olması kabul edilmektedir. Yağ oranı erkek bireylerde 25, kadın bireylerde ise 30 ve üstü obezite ile bağlanmaktadır. Ayrıca kilo oranı arttıkça kalp hastalıkları artmakta ve damarda yağ birikmesi ile daralma olabilmektedir. Bu da kan akışının azalmasına sebep olabilmektedir. Damarda bulunan yağ tabakasının aniden damar içerisinde çatlaması damar tıkanıklığına sebep olabilmekte ve kalp krizine sebep olabilmektedir.

Vücut kitle indeksine göre kilo sınırları
Vücut kitle indeksine göre kilo grupları; zayıf, normal, fazla kilolu ve obez olarak ayrılmaktadır.

Zayıf: Kişinin boyuna göre uygun değerde olmadığını ve zayıf olduğunu göstermektedir. Zayıflıkta istenmeyen bir durumdur ve sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Uygun değerlere ulaşmak için dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır.

Normal: Kişinin boyuna göre olması gereken değerde olduğunu göstermektedir. Dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve gerekli aktiviteler yapılarak bu değeri korumalıyız.


Fazla kilolu: Kişinin boyuna göre ağırlığının fazla olduğunu göstermektedir. Kişinin fazla kilo alması eğer önlem alınmazsa pek çok rahatsızlığı beraberinde getirebilmektedir. İleri safha olarak obeze gidebilmektedir.


Şişman: Kişinin ağırlığının uygun değerin çok üzerinde olduğunu göstermektedir. Diğer bir adı obezdir. Şişmanlık diyabet, kalp ve damar hastalığına, kronik ve tansiyon gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu aşamada kişi uzman bir doktora başvurmalı ve diyetisyen eşliğinde normal değerlere inmesi sağlanmalıdır.


Vücut kitle indeksi sonucunda sağlıklı bir şekilde kilo verme işlemi gerçekleştirmek için güncel bilgiler bulabileceğiniz kadinloji.com adresini ziyaret edebilirsiniz.