Yapılan bilimsel araştırmalara göre; 17 yaşına kadar olan zihinsel gelişimin;

- %50’si 4 yaşına kadar,

- %30’u 4 yaşından 8 yaşına kadar,

- %20’si ise 8 yaşından 17 yaşına kadar oluşmaktadır.

Çocukların keşfetmeye ve öğrenmeye doğal bir eğilimleri vardır. Öğrenme çok erken yaşlarda başlar ve hayat boyu devam eden bir süreçtir. Eğitim, çocuğun gelişimini ve öğrenme motivasyonunu doğrudan etkilemektedir. Çocuğun ne kadar keşfedebileceği, neleri nasıl öğrenebileceği, çocuğa sunulan imkanlarla yakından ilgilidir. Çocuğun eğitimine yapılan her türlü destek geleceğine yapılan bir yatırımdır. Hani “her şeyin başı eğitimdir” diye klasikleşen bir cümlemiz vardır ya; gerçekten de eğitim adeta sihirli bir değnektir. Ama dokunuşlar bilinçli ve yerinde olmalıdır.

Trafik güvenliği; insan, taşıt ve çevre etkileşimi ile ortaya çıkabilecek olası problemlere karşı çözüm önerilerinin ve bu konuda geliştirilen yöntemlerin bütünüdür.

Ülkemiz trafik güvenliğinde AB ülkelerinin maalesef çok gerisindedir. Trafik kazalarında binlerle ifade edilen insanımız, her yıl vefat etmektedir. En mutlu günlerimiz olan bayramlarımız maalesef en acı günlere dönüşebilmektedir. Çocuklar yetim / öksüz, geride kalan ömürlerini başkalarına muhtaç yaşamak zorunda kalabilmekte, yakınlarını kaybettiğinde veya kazayı bizzat yaşadığında ise psikolojileri bozulmakta ve bu travmaları hayatları boyunca üzerlerinden atmakta zorlanmaktadır. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Fatma Alisinanoğlu başkanlığında yapılan araştırmaya göre; çocuklar yaya ve yolcu olarak trafik kazalarından en fazla etkilenen grubu teşkil etmektedir. Yaya kazalarına karışan bireylerin yaş dağılımları incelendiğinde, her 10 yayadan yaklaşık 4'ünün 18 yaşın altında olduğu; travmaya bağlı çocuk ölümlerinin ise en önemli nedenin taşıt kazaları olduğu; bu tip vakaların, çocuk ölümlerinin %40'ını oluşturduğu belirtilmektedir. Taşıt kazalarında sürücü ölümleri 13 yaşında başlamakta, 18 yaşında en yüksek düzeye ulaşmaktadır. Çocuklar bisiklete binerken / yaya olarak yürürken / oyun oynarken, taşıtlar tarafından yetişkinlere göre daha fazla yaralanma ve ölüm riski altındadır. Çocukların okula gitme ve okuldan dönme zamanlarında kaza sayısında artış olmaktadır. Ülkemizde kaza istatistiklerine bakıldığında, kazaya karışan çocukların %2'sinin maalesef öldüğü, %98'inin yaralandığı görülmüştür. T.C. İçişleri Bakanlığı; 2016-2018 (Eylül itibariyle) yılları arasında meydana gelen ölümlü trafik kazalarında 864 çocuğun maalesef olay yerinde hayatını kaybettiğini belirtmiştir. Çocuklar, bilgi yetersizliği / tecrübe eksikliği / daha kısıtlı hareket kabiliyeti / görünmeyi engelleyen kısa boy gibi dezavantajlardan dolayı kazalarla daha fazla karşı karşıya kalmaktadır.


Kazaları önlemek için;

-çocuklar trafik alanları dışında oynamalı,

-çocuklar taşıt yolunda bisiklete binmemeli,

-çocuklar için araçta uygun koltuk kullanılmalı,

-çocuklar için boyuna göre emniyet kemeri ayarlanmalı,

-çocuklar ile özellikle ön koltukta kucakta seyahat edilmemeli,

-çocuklar 12 yaşına (gelişimine göre) kadar ön koltukta oturmamalı,

-çocuklar ile yürürken elinden tutulmalı / kaldırım tarafında yürümeli,

-çocuklar trafik konusunda yaşlarına uygun olarak bilgilendirilmelidir.

Yarınlarımız / geleceğimiz / en değerli varlıklarımız olan çocuklarımız; trafik güvenliği konusunda eğitilmelidir. Okul öncesinden başlayarak, eğitimin her kademesinde yaşlarına uygun eğitimler verilmelidir. Derslerde / kulüp çalışmalarında / okul dışı etkinliklerde vb. faaliyetlerde, tüm çocukların trafik güvenliği hususunda yeterli ve doğru bilgi / davranış ve tutum kazanması sağlanmalıdır. Aileler de doğru davranış modelleri sergileyerek katkı sunmalıdır.

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi