Nesnelerin İnterneti; Bir nesnenin (makine / ürün / araç vb.) herhangi bir şekilde internete erişip, diğer nesneler ile iletişim halinde olması durumudur. Nesnelerin internetinin öyle büyüyen bir pazar olacağı öngörülmektedir ki; konunun uzmanları, 2020’li yıllarda internet kanalı ile birbiriyle haberleşebilen cihaz sayısının, 26 milyarı aşacağını belirtmektedir. Birçok sistem için uzaktan kontrol, izleme ve algılama imkânı sağlayan bu gelişmelerin; günlük hayatta köklü değişiklikler getireceği şimdiden görülmektedir. Firmalar işlevsel modellerini değiştirerek güvenlikten eğitime, enerjiden üretime, tarımdan ulaşıma, otomasyondan otomotive vb. birçok sektörü dijitalleştirmektedir. Saatler, gözlükler, evler, taşıtlar vb. mikro ve makro düzeylerde birçok nesne ar-ge çalışmaları ve yenilikçi yatırımlarla, internete bağlanılabilmektedir. Tüm bu olguları bünyesinde toplayan dijitalleşme; endüstri devriminden beri en büyük sıçramasını gerçekleştirmiş olarak görülmektedir. Dijitalleşme ile ağa bağlı nesnelerin veri paylaşımı ve hareketliliği gerçekleştirilmektedir. Dijital çağ hayatın her alanına yayılmış akıllı (smart) sistemleri kullanıma sunmaktadır.

Savunma Teknolojileri Mühendislik Birimi tarafından hazırlanan rapora göre, günümüzde dijital endüstriyel kontrol sistemleri elektrik, uzay, havacılık, otomotiv vb. sektörlerde faal olarak kullanılmaktadır. Rapor; bir tehlikeyi de ön plana çıkararak siber saldırganların, kontrol sistemlerindeki güvenlik açıklarına sızma riskine karşı önlemler alınması gerektiğini vurgulamıştır. Antivirüs şirketleri de, dijital sistemlerin dış saldırılara karşı, yeterince korunamadığını; bu sistemlerden birisinin de otonom otomotiv sektörü olduğunu; güvenlik için lisanslı yazılımların kullanılması gerektiğini belirtmiştir.

Otonom araçlar, sahiplerine tüm kontrolleri dijital platform üzerinden yapabilme ve diğer akıllı araçlarla yoldayken iletişim kurabilme imkânı tanımaktadır. Bu özellikleri kullanabilmek için araçlar internete bağlandığından siber risk burada da ortaya çıkmaktadır. Bağlantılarda açık arayan zararlı kişiler böylece araca erişim sağlayarak kontrolleri ele geçirebilecektir. Konunun uzmanlarının analizlerine göre, 2020’li yılların ortalarından itibaren milyonlarla ifade edilen otonom araçlar trafikte olacaktır. Firmalar olası risklere karşı yoğun bir çalışma yürütmektedir. Akıllı uygulamalardaki siber tehlikelere karşı yapılması gereken en önemli şey, orijinal siber güvenlik şemsiyesi kullanmak ve onları devamlı olarak güncel tutmaktır.

Yapılacak kentsel planlamaların, dijital çağ uygulamaları dikkate alınarak projelendirilmesi uygun olacaktır.

Nevşehir ’de Trafik Güvenliği Projesi