Tüm Türkiye’de olduğu gibi Nevşehir genelinde de vatandaşlar 31 Mart’ta sandık başında olacak. Kaç seçmen kaç sandıkta oy kullanacak? İşte detaylar...

  • 10 gün sonra seçim var!
  • Hangi renkteki pusulalarla oy verilecek?
  • Sandık kapanınca önce hangi oylar sayılacak?

Nevşehir il genelinde kurulacak 813 sandıkta 229 bin 201 seçmen Mahalli İdareler Yerel Seçimleri için oy kullanacak.

Nevşehir Merkez, ilçeler ve beldelerimiz için 23 belediye başkanı ile 153 köy muhtarı, 118 mahalle muhtarı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri seçilecek.

- PUSULALAR FARKLI RENKLERDE OLACAK

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde muhtarların beyaz zeminli pusulası ile birlikte 4 ayrı renkteki pusula kullanılarak 4 farklı oy verilecek.

İl Seçim Kurulu görevlileri tarafından pusulalar sırasıyla verilecek.

İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık" için oy verilecek. 

Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.


- ÖNCE HANGİ OYLAR SAYILACAK

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

Saat 17.00’de oy kullanma işlemi sona erdikten sonra Seçim Kurulu görevlileri, tüm partilerin müşahitleri, sandık görevlileri sırasıyla sandıkları açarak sayıma başlayacak.


Öncelikle belediye başkanlığı seçimi için atılan oylar sayılacak, daha sonra belediye meclisi üyeliği ardından il genel meclisi üyeliği son olarak da muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.