Diyanet İşleri Başkanlığınca "2023 Yılı Hac Kura Çekimi Programı" gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca kaydı yenilenen ve ön kayıt yaptıran 2 milyon 391 bin 671 kişinin katıldığı hac kuraları e-Devlet üzerinden açıklandı.

Kura sonucuna göre hacca gitmeye hak kazanan hacı adayları, kura sonuçlarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilecek.

Kuraya katılan en küçük hacı adayı İstanbul'dan kayıt yaptıran 40 günlük bir bebek, en büyük hacı adayı ise Hakkari'den kayıtlı 119 yaşında bir kadın oldu.

Kuraya girecek olan hacı adaylarının yaş ortalaması 57, ön kayıt yaptıran kadın hacı adaylarının oranı %53.53 erkek hacı adaylarının oranı ise %46.47 olarak tespit edildi.

Hac kontenjanı 83 bin 430

Hac başvurularına dair sayısal verileri de paylaşanDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,  "2023 yılında ilk defa kayıt yaptıran kişi sayısı, 221.916’dır. Önceki kayıtlarla birlikte şu anda ülkemizde 2.426.114 kardeşimiz hac ibadeti yapmak için müracaat etmiş bulunmaktadır. Milletimizin hac ibadetine gösterdiği teveccühten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bu sene ülkemize tahsis edilen kontenjan ise, 83 bin 430’dur. Bu sebeple Başkanlığımız, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu ile bir araya gelerek bu konuda olabilecek en adil ve uygulanabilir yöntemleri araştırıyoruz. Diğer İslam ülkelerinde uygulanan tüm yöntemleri gözden geçiriyoruz. Hiçbir kardeşimizin mağdur olmaması için en uygun ve adil yolu bulmaya çalışıyor ve tüm olasılıkları etraflıca değerlendiriyoruz." dedi.

- Kura sistemi
Başkan Erbaş, "Altını çizerek ifade edeyim ki Başkanlığımızın, hacı adaylarını belirlemede uyguladığı Kura sistemi, bu zamana kadar tespit edilen ve adaleti en iyi sağlayan uygulamadır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu sisteme göre, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek maksadıyla, kur’a çekiminde, kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulaması yapılmaktadır. Kur’alar; hacı adaylarının 2007 yılından itibaren girdiği kur’a sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmektedir. Yani bu yıl müracaat eden kişi sadece 1 kere kuraya girerken; mesela 8 yıldır başvuran kişi, 64 kere kuraya girmektedir. Dolayısıyla daha önce müracaat etmiş olanların kurada çıkma ihtimali, yeni müracaat edenlere göre daha fazla olmaktadır. Bugün burada 2.426.114 kişi arasından kura çekeceğiz inşallah. Kurada adı çıkan hacı adaylarımız, bu seneki haç için kesin kayıt yaptırma hakkı kazanmış olacaktır. Rabbim hayırlısıyla tamamlamayı nasip eylesin." diye konuştu.