TMO 2024 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre; Buğday alım fiyatı 9 bin 250 lira

- Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya üzerinden TMO’nun 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatını açıkladı.

İşte açıklaman fiyatlar(TL/Ton)

- Ekmeklik buğday: 9.250 tl

- Makarnalık buğday: 10.000 tl

- Arpa: 7.250 tl

- ÇKS kaydı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteği ödenecek.

TMO 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri belli oldu. Ayrıca üreticilerimizin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatımız için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığımızla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verildi.

2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK 1.Tahmin verileri açıklanmış olup, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama %5,4 azalış beklenmektedir. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre %4,5 azalışla 21 milyon ton olması beklenmektedir.

Hububat hasadı şu anda ülke genelinde yaklaşık %5 seviyelerindedir.

14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilerimize depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO'ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlanmıştır. Hasat başlangıcından bu güne kadar gelinen süreçte piyasalar yakından takip edilerek, bu gün itibariyle TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına karar verilmiştir.

2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına;

  • Makarnalık buğdayda   10.000 TL,

  • Ekmeklik buğdayda        9.250 TL,

  • Arpada                                   7.250 TL,

       olarak belirlenmiştir.

Bakanlığımızca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecektir.

Bakanlığımızca verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerimizin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11.750 TL,  ekmeklik buğdayda 11.000 TL, arpada 8.000 TL geçecektir.

Üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir.

Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır.

Üreticilerimizin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatımız için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığımızla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verilmiştir. Bu tedbirler;

  • 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakılmıştır.
  • Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak (TMO'dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakılmıştır.
  • Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebilecektir.

Alımlara ilişkin detaylar ile diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklama TMO tarafından yapılacaktır.

Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyoruz.

..................

TMO KAMUOYU AÇIKLAMASI

2024 DÖNEMİ HUBUBAT

ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI

Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayı başında lokal olarak Adana ve Şanlıurfa’da başlamış olup bugün itibariyle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Kıyı Ege’de yoğun devam etmektedir. Ülke genelinde hasat oranı yaklaşık %5 seviyelerindedir.

Piyasalar yakından izlenmekte olup hasatını yapan üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla 14 Mayıs 2024’ten itibaren taahhütname karşılığı hububat alımlarına başlanmıştır.

TMO buğday ve arpa alım fiyatları ile dış ticaret tedbirlerine yönelik alınan bazı kararlar Bakanlığımızca 06/06/2024’te açıklanmış olup TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler ve diğer ürün gruplarının fiyatları aşağıda belirtilmiştir.

  1. TMO, Türkiye genelindeki iş yerleri ve protokol imzaladığı lisanslı depolar olmak üzere 600’ün üzerindeki alım noktasında faaliyet gösterecektir.
  2. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
  3. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine anlaşmalı lisanslı depolar da dahil olmak üzere tüm alım noktalarında devam edecektir.

TMO Randevu Sistemi yenilenmiş olup üreticilerimiz randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden alabileceği gibi e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) de alabilecektir.

  1. TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
  2. Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
  3. Üreticilerimizin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
  4. Hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2024 yılında;

Bakanlığımız tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verilecektir.

  1. Bakanlığımızca üreticilerimize ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecektir.
  2. ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınabilecektir.
  3. TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
  4. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.
  5. Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacaktır.
  6. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabilecektir.

2024 DÖNEMİ TMO ALIM FİYATLARI

CİNSİ

ALIM FİYATI (TL/TON)

MAKARNALIK

BUĞDAYLAR

1. GRUP

10.500

2. GRUP

10.000

3. GRUP

9.500

DÜŞÜK VASIFLI

8.750

EKMEKLİK

BUĞDAYLAR

1. GRUP

9.750

2. GRUP

9.250

3. GRUP

8.750

DÜŞÜK VASIFLI

8.000

ARPA

1. GRUP

7.300

2. GRUP

7.250

Üreticilerimizin Dikkat Edeceği Hususlar;

TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

  • ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
  • Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
  • Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
  • Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları,
  • Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,

gerekmektedir.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.

Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.

ANLAŞMALI BANKALAR:

Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası.

Editör: İbrahim UYSAL