Ahiler Kalkınma Ajansı ile Finlandiya temelli yaratıcı eğitim kurumu Arkki işbirliğinde Nevşehir’de yaşayan 7-12 yaş aralığındaki 30 çocuğun katıldığı tasarım atölyesi 22 Mart tarihinde Nevşehir’de gerçekleştirildi.

Gelecek yaşamı hayal ederek şehirlerin vizyonuna katkıda bulunan çocuklar; güzel, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yaşam için çizim ve maket oluşturmaya vurgu yapan tasarım odaklı düşünme sürecine dâhil oldu.

Atölyeler aracılığıyla çocuklar yeni teknolojiler, sürdürülebilirlik, doğa, entegrasyon, yenileme ve geri dönüşüm gibi konularda yenilikçi fikirler ve üç boyutlu çözümler ürettiler. Ahiler Kalkınma Ajansı’nın bölge illerinde kırsal kesimde yaşayan dezavantajlı çocuklara ulaştığı faaliyet kapsamında hayata geçirilen bu tasarım atölyesinde, ilde yöreye özgü malzemeler kullanıldı.

Faaliyete katılan çocuklar tarafından üretilen tasarımlar 23 Nisan haftasında Kırşehir’de düzenlenecek sergide tanıtılacak ve katılımcı çocukların röportajlarını da içeren proje belgeseli yayınlanacak.

Arkki, 4-19 yaş aralığındaki çocukların ve gençlerin mimarlık ve tasarım yoluyla genel inovasyon becerilerini öğrendikleri ve geliştirdikleri bir yaratıcı eğitim okuludur. Finlandiya temelli Arkki, yeni nesli 21. yüzyılda ve sonrasında ihtiyaç duyulan yaratıcı zihniyet ve inovasyon becerileri ile donatarak; yarının yaratıcıları olan bugünün çocuklarının potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı liderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü en karmaşık sorunları çözmelerine yardımcı olan bir oluşumdur.

1993 yılında 3 mimar tarafından kurulan “Arkki”, Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından dünyaya tanıtılmak adına onaylanmıştır. WISE 2020 Ödülleri'nde finalist seçilen Arkki, “En iyi Kuruluş” kategorisinde IFG (Inspire Future Generations) 2021 Ödülü’nü ve “Anlamlı Çocuk Katılımı” kategorisinde UNICEF CFCI2019 İlham Ödülü'nü kazanırken, aynı zamanda Prestijli Hundred 2020 Küresel Koleksiyon'a, eğitim alanında önde gelen ve ilham veren kurum olarak girmeyi de başarmıştır.

Dünya çapında çocuklara ve gençlere tasarım odaklı düşünmeyi yaratıcı eğitimle geniş bir müfredatta sunan tek örnek olma özelliğini taşımaktadır. Arkki, STEAM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik) yaklaşımındaki "A" harfiyle hem sanatı (Arts) hem de mimariyi (Architecture) aynı potada harmanlayıp, beşeri ve sosyal bilimleri de bütünleştirerek mimari ve tasarım projeleri vasıtasıyla yaratıcı eğitim vermektedir. Türkiye’de de 2021 yılında faaliyete geçen oluşum, Türkiye Tasarım Vakfı bünyesinde 14 eğitmen ile faaliyet göstermektedir.