Aksaray Valiliği'nden yapılan açıklamada, Hasan Dağındaki sensörlerde herhangi bir volkanik hareketlilik olmadığı bildirildi.

Aksaray Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle;

Bugün merkez üssü Niğde Altunhisar olan 5.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Aynı bölgede 2020 yılında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden sonra TÜBİTAK kapsamında desteklenen proje ve AFAD desteği ile Hasan Dağı ve TGFZ, toplam 5 GPS istasyonu ve farklı sensörlerle birlikte Hasan Dağı anlık olarak takip edilmektedir.

25 Şubat 2023 tarihinde Niğde Bor'da meydana gelen depremde Hasan dağı'nda bulunan istasyonlar tarafından kayıt edilmiştir. Mevcut bulgular ışığında şu anda volkanik hareketlilik ile ilgili tarafımıza ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değildir.

Ayrıca meydana gelen depremin ardından ekiplerimiz ilimiz genelinde alan tarama faaliyetlerini tamamlamış olup herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Aksaray Üniversitesi'nden yapılan açıklamada da ;"Hasan Dağı ve Tuz Gölü Fay Zonu (TGFZ), 20 Eylül 2020 tarihinde meydana gelen orta büyüklükteki (Mw: 5.1) Niğde-Bor-Obruk depreminden sonra TÜBİTAK kapsamında desteklenen “Hasan Dağı Volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler ile İzlenmesi “ adlı proje ve AFAD desteği ile 3’ü Hasan Dağında olmak üzere toplam 5 GPS istasyonu ve 3 adet eğim ölçer ile anlık olarak takip edilmektedir. Bölgede, bu verilere ek olarak (InSAR) tekniği, sıcaklık ölçümleri ve gaz ölçümleri de yapılmaktadır.

25 Şubat 2023 tarihinde Niğde obrukta meydana gelen deprem de (Mw: 5.3) Hasan Dağında bulunan istasyonlar tarafından (VADASE-20 Hz) kayıt edilmiştir ve veriler incelendikten sonra kesin bulgular kamuoyuyla paylaşılacaktır, mevcut veriler ışığında şu anda "volkanik aktivite" ile ilgili tarafımıza ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değildir."