Nevşehir İnsan Hak ve Hürriyetleri İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Baki Öncel açıklamasında, İHH Vakıf Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Öncel, savaşın devam ettiği Suriye’de ve sınır hattındaki çadır kentlerde yapılan insani yardım çalışmaları kapsamında İHH tarafından bugüne kadar toplamda 6710 tır yardım gönderildiğini kaydetti.

Suriye yardım çalışmaları kapsamında İHH tarafından harcanan toplam bütçenin ise 834 milyon TL olduğunu ifade etti.

 Suriye yardım çalışmaları kapsamında harcanan toplam bütçe = 834 milyon TL

Suriye savaşı boyunca Suriye’ye gönderilen toplam tır sayısı = 6710 tır

2014 yılı boyunca Suriye’ye gönderilen yardım tırlarının sayısı = 2778 tır

2015 yılı boyunca gönderilen yardım tırlarının sayısı = 1786 tır

Suriye çalışmaları kapsamında biri Reyhanlı da biri Kilis’te olmak üzere toplam 9 fırın kurulmuş ve desteklenmektedir. Bu fırınlarda günlük 60 ton un harcanmakta, bununla beraber aylık 1.000.000 $ genel gider ve ihtiyaçları masrafları karşılanmaktadır. Bu fırınlardan günlük toplam 528.200 adet ekmek üretilmekte ve 345050 kişi faydalanmaktadır.

Halep, İdlip, Haseke ve Reyhanlı da olmak üzere Suriye ve Türkiye’de olmak üzere toplam 12 değirmen kurulmuştur.

Kilis, Halep, İdlip, Duma ve guta da  4 adet mutfak kurulmuş ve dönemsel olarak ihtiyaçları giderilip işletilmektedir. Bu mutfaklardan, toplam 13.500 kişi faydalanmaktadır.

İdlip te 6, Halep’te 5, ve hama da 1 adet olmak üzere toplamda Suriye içerisinde 12 adet su kuyusu açılmış, eksikliği giderilmiş ve halkın hizmetine sunulmuştur. Bu su kuyularından ise toplamda ve sürekli halde 20.000 kişi faydalanmaktadır.

İdlip ve sınır bölgelerinde Babulhava tarafında 11 adet çadırkent kurulmuş ve bütün masrafları karşılanmaktadır. Bu çadırkentlerde 2098 aile 10632 kişi barınmakta ve bunlara düzenli olarak gıda paketi, hijyen paketi, battaniye, mutfak malzemeleri, sünger, mat, elektrik, su, mazot ve bütün ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmaktadır.

Kilis Babulselam tarafında ise 3 çadırkent ve 4 konteynırkent kurulmuş ve yine bu çadırkentlerde 4992 aile ve 27.000 kişi barınmakta ve aynı şekilde bütün ihtiyaçları karşılanmaktadır.

 Bunun yanında Suriye’nin çeşitli yerlerinde bulunan 203 çadırkentteki 182.364 kişiye belli aralıklarla gıda paketi, hijyen paketi, battaniye, çadır, mat, giyim, ayakkabı, sünger ve çeşitli insani yardım malzemesi yardımları ile desteklenmektedir.

2014 yılında çetin kış şartlarından etkilenen çadırkentlerde bulunan insanlara günlük 25.000 TL’lik masraf ile 112000 kişiye çorba dağıtılmakta ve bu proje halende devam etmektedir.

2014 yılında çadırkentleri kış şartlarına hazırlama kapsamında 25.000 TL’lik çakıl dökme projesi uygulanmıştır.

Suriye savaşı süreci boyunca bugüne kadar eğitim çalışmaları kapsamında 5 milyon TL’lik bütçe ile Suriyeli öğretmen, öğrenci ve okullar çeşitli projelerle desteklenmiştir. Bu kapsamda; Türkiye ve Suriye tarafında toplam 277 okul, 183.390 öğrenci ve 17.000 öğretmen kırtasiye, okul araç gereçleri, gıda paketleri, hijyen paketleri, battaniye gibi yardımlarla desteklenmiş ve bu kapsamda yaklaşık 200.000 kişi yararlandırılmıştır. Bunun yanında İHH olarak, idlip ve çadırkentlerde 11, babulselam tarafında 5, Lazkiye’de 3 ve Türkiye 8 olmak üzere toplam 27 adet konteynır okul kurulmuş ve yaklaşık 5000 öğrenci faydalanmakta ve okulların bütün ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ayrıca rejimin saldırılarıyla kullanılamayan hale getirilen idlip kırsalında 2 okul tadilat ettirilip ve yeni bir okul inşa edilip bütün ihtiyaçları karşılanıp tekrar hizmete hazır hale getirilmiştir ve bu okullarda 3500 öğrenci eğitimlerine devam etmeye başlamış ve faydalanmıştır. Lojistik anlamda 197 okul ve bu okullardaki 147.100 öğrenci desteklenmiştir.

Ayrıca sınır il ve ilçelerinde çalışmakta olan 5000 Suriyeli öğretmen 1 yıl boyunca gıda kolisi ile desteklenmektedir.

Yetim çalışmaları kapsamında ise 4765 Suriyeli yetim, yetim sponsorluğuyla düzenli olarak ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bunun yanında Reyhanlı, Kilis, Antakya, Kırıkhan, Antep, Urfa ve Suriye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan 22,000 yetim düzenli olarak çeşitli gıda, giyim ve hijyen gibi yardım malzemeleriyle desteklenmektedir. Bunun yanında Türkiye’de bulunan 18 yetim merkezi ve Suriye’deki 6 yetim kampında bulunan 4500 yetim aynı şekilde düzenli olarak çeşitli insani yardım malzemeleriyle desteklenmekte ve sahip çıkılmaya çalışılmaktadır.

Ayrıca Hatay Reyhanlı da kurulma aşamasında olan ve çift katlı villa tipi konteynırlardan oluşan yetim köyü kompleksi ile 1500 Suriyeli yetime ailesi ile beraber eğitim, sağlık, spor, kültür, psikoloji ve ihtiyaç duyduğu her türlü eğitim faaliyet ve destek ile 13.000.000 Euro luk dev bir projeye imza atılmıştır.

Babulhava bölgesinde kurulan sivil savunma merkezimiz ile yangın, sel, deprem, arama kurtarma gibi doğal afet ve acil durumlarda Suriye halkına hizmet vermek üzere hizmete geçirilmiştir.

Sağlık çalışmaları kapsamında, halkın kimyasal saldırılardan kendini koruması amacıyla çok sayıda gaz maskesi ve kimyasal saldırı halinde kullanılacak 32.450 TL değerinde çok sayıda ilaç ve ekipman dağıtılmıştır ve bu çalışmadan yaklaşık 3000 kişi yararlanmıştır. Ayrıca Suriye içerisinde 15 hastaneye ilaç, tıbbı teçhizat, iç mefruşat, soba, jeneratör, gıda ve battaniye ile desteklenmekte ve bu hastanelerden günlük 1500 kişi devamlı şekilde faydalanmaktadır. Bunun yanında Reyhanlı’da ekmek, ilaç, tıbbi teçhizat, gıda ve iç mefruşat gibi yardım malzemeleriyle destek verdiğimiz 8 hastane ve 30 hasta bakım evi bulunmakta ve bu merkezlerden günlük yaklaşık olarak 350 civarında hasta yararlanmaktadır.  Sağlık çalışmaları kapsamında Şam‘a kimyasal saldırı yapıldığı sırada İHH olarak 200.000 $ lık yardım yapılmıştır. Öte yandan savaşın başlangıcından itibaren günlük 35-50 arasında yaralının Türkiye de hastahane, tedavi ve ilaç noktasında desteklenmekte ve yardım edilmektedir.