Hz. Süleyman'ın (a.s) postacısı olarak bilinen, saçları ve uzun yay gagası ile dikkat çeken ilginç kuş türü olan ibibik kuşu bu kez Nevşehir Organize Sanayi Bölgesinde görüntülendi.

Cep telefonuyla görüntülenen ibibik kuşu Çevrükler Makina Sanayi fabrikasını bir süre gezdikten sonra bir anda gözlerden kayboldu...

Yoğun kar yağışı etkisinde kalan Nevşehir'de, olumsuz hava şartlarından dolayı aç kaldıkları ve kendileri için yiyecek arayışına girdikleri tahmin ediliyor. 

OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN KARLI HAVALARDA KUŞLARI BESLEMEK İÇİN ÖZEL VAKIF KURDUĞUNU BİLİYORMUYDUNUZ...?

Aç kalan sokak hayvanları için evinizin bahçesine balkonuna pencere önlerine, işyerlerinde kapı önlerine yiyecek bırakmanız bu güzel canların yaşama tutunması için hayati önem taşıyor. 

Göreme kasabası ve Çardak köyünde de görülmüştü...

Mustafa Özler isimli bir başka vatandaşımızda Göreme kasabasında bulduğu ibibik kuşunu önce yakaladı besledikten sonra doğaya saldı.

Türkiye’nin İbibik Kuşu; Çavuş kuşu, hüthüt ya da halk arasında baltalı olarak da bilinen ibibik kuşu ibibikgiller ailesinde yer alır. Bu ailenin diğer üyeleri ise Afrika ibibik kuşu, Madagaskar ibibik kuşu ve dev ibibik kuşudur. Dev ibibik kuşlarının soyu 16. yüzyılda tükenmiştir.

Nerede Yaşarlar?

İbibik kuşları Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında yaşar. Türkiye’de ise tüm bölgelerde görülürler. Yaşam alanı olarak açık, kısa bitkili çayırlık arazileri severler. Meyve, zeytin bahçeleri ve tarım arazilerinde de görülebilirler.

Ne ile Beslenirler?

İbibikler hem etçil hem de otçuldur. Genellikle böceklerle beslenseler de dut ve böğürtlen gibi küçük meyveleri de yerler. Uzun gagalarıyla toprak altından kolayca larva ve kurtçuk bulabilirler. Sinek, çekirge, salyangoz, solucan ve örümcek gibi omurgasızlar ile de beslenebilirler. Besine çok ihtiyaç duydukları üreme döneminde ise kertenkele ve kurbağa avlandıkları da gözlenmiştir.

Nasıl Tanıyabiliriz?

İbibik kuşlarının tüyleri turuncu ve kahverengi tonlardadır. Başlarındaki tüyler tek sıralı olup taca benzer. Bu tüyler vücutlarındakilere göre daha turuncudur ve uçları siyahtır. Sırt ve kanat tüylerinde ise siyah-beyaz şeritler bulunur. Kuyrukları uzun ve üçgen şeklindedir.

Gagaları siyah ve uzundur. Uçları ise hafif kıvrıktır.

Gagaları siyah ve uzundur. Uçları ise hafif kıvrıktır.