Nevşehir’in Derinkuyu ilçesi Bayramlı mahallesi Şen Caddesi., No:1, adresinde bulunan Bayramlı Caminin temeli 1800 lü yıllarda atılmıştır.
Caminin giriş kapısı üzerindeki Türkçe kitabede 1360 tarihi yazılıdır. Bu bölgelerde sık görünen köşk minare yapının eski olduğunu, yanında yeni yapıldığı belli olan tek şerefeli minare sonradan olduğunu göstermektedir. Yine cami harim kısmı giriş kapısı üzerinde eski yazıyla da bir kitabe de 1360 tarihi ile Türkçe 1944 tarihi bulunmaktadır.
Cami kırma çatılı kiremit kaplıdır. Dikdörtgen planlı cami , mihrap sade bir niş görünümlüdür. Minber ve kürsü ahşap malzemeden yapılmıştır.
Camiinin minaresi 1983 yılında Hafıza H.İbrahim Parmak tarafından yaptırılmıştır.
Derinkuyu Bayramlı Cami önü (Seyyah Dawkins 1909 - 1911 arasında Kapadokya'ya yaptığı seyahat sırasında çekilmiş)
Bu kitabe şöyledir;
Mehmet Bey girub Ruhi Huda’ya
Bu Camii murat etti binaya
Cinana Cem için ehli guray ı
Verildi izni sultan-ı Nidaya
Deruni tak müşrik hep yıkıldı
Müezzin çıktığı demde salaya
O merhum validin Ahmet Beyin kim
Edüp çün tıyp malinden himaye
Civarında dahi mektep yapıldı
Sabiler kaldıra destin duaya
Düşüp ruhi Melegubia yeabdi
Derunim düştü tarihi edaya
Semada harf muaccen geldi tarih
Bu Cami’de sena edin Hüda’ya
Şeyh Ahmed Kuddûsî
KAYNAK VE FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ