Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kongre ve Kültür Merkezindeki programda, Doğu Türkistan başta olmak üzere Gazze ve diğer mazlum coğrafyalarda yaşanan işkence, zulüm ve mağduriyetler konuşuldu.

Akit TV ve bazı televizyon kanallarının canlı yayınla verdiği program Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyen, öğrenci ve vatandaşların katıldığı programda dualar edildi.

İHH Mütevelli Heyeti Başkanvekili Hüseyin Oruç, İHH tarafından Gazze'ye yardım gemileri gönderilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Oruç, farklı ülkelerde vicdanı Gazze için kanayan insanların da bulunduğu yardım gemilerinin kısa süre içinde Gazze’ye doğru yola çıkacağını belirtti.
Programa katılan Doğu Türkistanlı alim Alimcan Buğda Filistin ve Doğu Türkistan’da uzun yıllardır zulmün sürdüğünü söyledi.
Buğda,  "7 Ekim'den beri Gazze büyük bir vahşetle karşı karşıya kalmış durumda. Maalesef İslam dünyası ve insanlık sınıfta kaldı. Doğu Türkistan'da da 2017'den beri soykırım uyguluyor. Bu halkın tamamını Çin'in eğitim kampı dediği kamplara hapsediyor ve Doğu Türkistanlı halkı kendi inancından, kültüründen, değerlerinden yoksun bırakmaya çalışıyor" dedi.

Türkiye’nin tanınmış alimlerinden Nureddin Yıldız "İzlediği dizi filmden bile vazgeçemeyen, filmi bile boykot edemeyen. Direncini dört beş ay saklayamayan nesil, bizim için Kudüs'ün duvarlarından daha büyük bir kayıptır. Beyinlerimizin çökmesiyle Kudüs şehrimizin çökmesi arasından karşılaştırma yapalım. Kudüs er geç Allah'ın izniyle gelecek. Peki beyni felç olmuş nesilleri kim geri getirecek. Pısırıklığı kanıksayan dört ay deterjanı bile boykot edemeyen nesil, Gazze'de şehit olan nesilden daha büyük bir kayıptır” diye konuştu.

Yazar Abdulaziz Kıranşal ise "Gazzeli onurlu ve izzetli Müslümanlar 155 gündür, iki milyar İslam aleminin, 57 İslam ülkesinin gözünün önünde bir yandan siyonistlerin füzeleriyle bir yandan da susuzluk ve salgın hastalıkla mücadele ediyor. Nerde insan hakları savunucuları.  Her kim ki Hamaslı kardeşlerimize terörist diyorsa onlar ikiyüzlü, yalancı ve sahtekarların ta kendileridir." dedi.

 Nureddin Soyak da konuşmasında “Gafletten kurtulmamız gerek bunun için ise tek yol Kur’an-ı Kerim’i yaşamakla mümkün. Rabbimiz, siz kendinizi düzeltin diyor. Zalimler vazifesini yapıyor. Adem Aleyhisselam2dan bugüne kadar zulüm devame diyor. Biz mazlumların tamamen yanında olmazsak bu zalimlik devam edecek.” dedi.